Καμπανάκι από το υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα των Αθηνών

Το ιικό φορτίο στα λύματα των Αθηνών, τα αποτελέσματα του lockdown, το ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό, η επιδημιολογική εικόνα και οι εμβολιασμοί, ήταν τα θέματα για τα οποία μίλησαν σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Νίκος Θωμαΐδης: Υψηλό το ιικό φορτίο στα λύματα των Αθηνών

Ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα των Αθηνών είναι υψηλό, αντίστοιχο με αυτό που υπήρχε πριν επτά, 15 και 21 μέρες.

Όπως επισήμανε ο κ. Θωμαΐδης, δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη πτώση του ιικού φορτίου το οποίο παραμένει «βαρύ και πολύ υψηλό».

«Δεν φάνηκε μείωση στα λύματα. Θα περιμένουμε να μετρήσουμε το ΣΚ. Να δούμε τι αποτέλεσμα είχαν τα περιοριστικά μέτρα στην ανάσχεση της διασποράς», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Όλα τα θετικά κλινικά δείγματα που εξετάζονται έχουν πολύ μεγάλο ιικό φορτίο. Τα στελέχη που επικρατούν δίνουν μεγάλο πληθυσμό ιικού φορτίου. Αυτό επιβεβαιώνεται στα λύματα».

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Στο 8% η ανοσία του ελληνικού πληθυσμού

Ο κ. Εξαδάκτυλος, εξήγησε, μιλώντας επίσης στο MEGA, ότι «έχουμε μια εβδομάδα για να δούμε που θα πάμε, καθώς τα αποτελέσματα του απαγορευτικού φαίνονται μεταξύ της 10ης και 14η ημέρας».

Επίσης, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού με ανοσία ανέρχεται στο 8%: «Τα 170.000 κρούσματα που ανάρρωσαν έχουν ανοσία. Αλλά δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διατηρηθεί. Πάνω από το 8% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανοσία στην Covid-19. Είτε δια του εμβολιασμού είτε δια της νοσήσεως».

Επίσης, υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από το να νοσήσει κανείς, ιδίως σοβαρά: «Και αν συμβεί αυτό θα νοσήσει πολύ ελαφρά». Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό.

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Βελτιωμένη η επιδημιολογική εικόνα ως προς τους θανάτους

Ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι βελτιωμένη συγκριτικά με τον Νοέμβριο ως προς τους θανάτους. Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι αυτό εξηγείται πιθανότατα από τους εμβολιασμούς: «με σχεδόν 1500 κρούσματα έχουμε 25 θανάτους. Με τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων το Νοέμβριο είχαμε 100 θανάτους. Αναλογικά ανά 100 κρούσματα έχουμε τους μισούς θανάτους. Πιθανότερη εξήγηση είναι ότι με τον εμβολιασμό καλύψαμε τους ηλικιωμένους που πάνε στο νοσοκομείο και χάνουν τη ζωή τους. Έτσι, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο εμβολιασμός και αυξηθούν και οι δόσεις, θα φτάσουμε στο Πάσχα και θα έχουμε εμβολιασμένο τουλάχιστον με την πρώτη δόση το μεγαλύτερο μέρος του ευπαθούς πληθυσμού».

Επίσης, ο κ. Βασιλακόπουλος προέβλεψε κάμψη των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα, καθώς η κακοκαιρία μείωσε τις μετακινήσεις και τις επαφές, κι έτσι τη διασπορά του ιού.

Ωστόσο, τόνισε ότι «θα δούμε αύξηση των νοσηλευομένων, διότι καθυστερεί της διάγνωσης η βαριά νόσηση, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας απογοητεύσει».

Αναφορικά με τις μετακινήσεις εμβολιασμένων από νομό σε νομό, επισήμανε ότι οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν από σοβαρή νόσο.

dynamic-hellas-gif

Σχετικά Νέα