“Καμπανάκι” για τις ετικέτες σε τρόφιμα της Ελλάδας έκρουσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.
Όπως αναφέρει σε έκθεση του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), υπάρχουν σοβαρά ζητήματα σχετικά με την επισήμανση τροφίμων τόσο στην Ελλάδα όσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα.
Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα δεν έχει ορίσει ενιαίο φορέα για τον συντονισμό των ελέγχων, παρά τις σχετικές προβλέψεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αυτό έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Μάλιστα σύμφωνα με το ΕΕΣ , η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που δεν έχει κάνει κοινοποίηση παραβάσεων- μέσω των ευρωπαϊκών συστημάτων διοικητικής συνδρομής- για επισήμανση τροφίμων.
Τι λέει η έκθεση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές
Επίσης στην έκθεση επισημαίνεται πως οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με έναν «λαβύρινθο» ισχυρισμών, λογοτύπων και διαφημιστικών συνθημάτων και αυτό ενδέχεται να τους προκαλέσει σύγχυση αλλά και να τους παραπλανήσει.
Παρόλο το ότι οι ετικέτες στα τρόφιμα υπάρχουν για να δίνουν στους καταναλωτές πληροφορίες, όπως περιεχόμενο και ιδιότητες των προϊόντων, ωστόσο η χρήση αυτών γίνεται συχνά για εμπορικούς σκοπούς και υπερτονίζουν πλεονεκτήματα όπως «υγιεινό», «βιολογικό» ή «χωρίς γλουτένη».
Μάλιστα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, υπάρχουν σημαντικά κενά στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ελλείψεις σε ελέγχους και σε κυρώσεις. Τα ευρωπαϊκά νομοθετικά πλαίσια δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τη δημιουργικότητα των επιχειρήσεων στη σήμανση, αφήνοντας τους καταναλωτές εκτεθειμένους σε παραπλανητικά μηνύματα, τονίζεται.
Σε κάθε περίπτωση οι υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν είναι αρκετές για την προστασία 450 εκατομμύρια καταναλωτών της ΕΕ από συχνά αβάσιμες ή υπερβολικές πληροφορίες.
Σημειώνεται δε πως η χρήση ισχυρισμών διατροφής και υγείας ακόμα και σε προϊόντα πλούσια σε ζάχαρη, λιπαρά ή αλάτι επιτρέπεται από την ΕΕ.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως διαφημίζονται ενεργειακές μπάρες με «υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη», ωστόσο αυτές έχουν ζάχαρη.Ταυτόχρονα, πολλοί ισχυρισμοί σχετικά με φυτικές ουσίες ή «φυτικά προϊόντα» εξακολουθούν να είναι νομικά μη ρυθμισμένοι και συχνά επιστημονικά ατεκμηρίωτοι.
Σχετικά Νέα
-
ΑΑΔΕ: Τι έδειξαν τα νέα στοιχεία για την αυτόματη χορήγηση ΑΦΜ σε ανήλικους
Η ΑΑΔΕ χορήγησε μέσα στον Νοέμβριο αυτόματα ΑΦΜ σε περισσότερους από 710.000 ανήλικους ηλικίας έως.
-
ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2025 – Τι λέει για το 2026 και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Με ρυθμό 2,3% αναμένεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία το 2024, με 2,2% το.
-
Τα αποκαλυπτήρια της Τράπεζας της Ελλάδας σε επιτόκια και χρεώσεις τραπεζών
Η Τράπεζα της Ελλάδος ενίσχυσε το πλαίσιο παροχής πληροφόρησης προς το συναλλακτικό κοινό και.
-
Α. Σκέρτσος: Για το 2025 έχουν συμφωνηθεί 121 μεταρρυθμίσεις και 172 δημόσιες επενδύσεις
Οι στρατηγικές που οδηγούν στον μετασχηματισμό επιχειρήσεων και οργανισμών, μέσα από τα επιτυχημένα παραδείγματα.