Καμερούν: 10 άμαχοι εκτελούνται σε έφοδο αγγλόφωνων αυτονομιστών ανταρτών

Αντάρτες εκτέλεσαν περίπου δέκα πολίτες προχθές Κυριακή στο βορειοδυτικό Καμερούν, όπου μαίνεται από το 2016 αιματηρή ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στον στρατό και αυτονομιστές της αγγλόφωνης μειονότητας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας στη Γιαουντέ.

Τα γεγονότα εκτυλίχτηκαν σε συνοικία της Μπαμέντα, της πρωτεύουσας της Βορειοδυτικής Διοικητικής Περιοχής του Καμερούν, της μιας από τις περιφέρειές της –μαζί με τη Νοτιοδυτική– που κατοικείται κατά πλειονότητα από μέλη της αγγλόφωνης μειονότητας, μέρος της οποίας καταγγέλλει τον εξοστρακισμό του από τη γαλλόφωνη πλειονότητα του κράτους το οποίο κυβερνά με σιδηρά πυγμή εδώ και 40 χρόνια ο πρόεδρος Πολ Μπιγιά, 90 ετών.

Οι περιοχές αυτές έχουν μετατραπεί από τα τέλη του 2016 σε θέατρο πολυαίμακτου πολέμου ανάμεσα σε αυτονομιστές αντάρτες από τη μια και τον στρατό και την αστυνομία από την άλλη.

Και τα δύο στρατόπεδα κατηγορούνται συχνά από διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον ΟΗΕ για εγκλήματα με θύματα αμάχους.

Την Κυριακή στις 19:30 [τοπική ώρα· 21:30 ώρα Ελλάδας], κοντά σε κάβα, “περίπου δέκα αυτονομιστές (…) με στρατιωτικές στολές, εφοδιασμένοι με αυτόματα όπλα” συγκέντρωσαν “πολίτες προτού ανοίξουν συνεχές πυρ αδιακρίτως” εναντίον τους, “τραυματίζοντας θανάσιμα” τους στόχους τους και “πελάτες καθισμένους σε τραπέζια”, διευκρίνισε ο συνταγματάρχης Σιρίλ Ατονφάκ, διευθυντής του τμήματος επικοινωνίας και ενημέρωσης στο υπουργείο Άμυνας, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο προκαταρκτικός απολογισμός των θυμάτων κάνει λόγο για δέκα νεκρούς και δύο τραυματίες.

Διενεργείται έρευνα από “τις διοικητικές και δικαστικές αρχές”, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για να βρεθούν οι δράστες.

Την 9η Μαΐου, 26χρονος δημοσιογράφος, ο Άνιε Ντε Νσο, που ήταν επικεφαλής του γραφείου που καλύπτει το δυτικό και το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας για την εφημερίδα The Advocate, δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν σε παμπ στην ίδια πόλη. Ο φόνος του αποδόθηκε σε αυτονομιστές. Ήταν ο δεύτερος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στο Καμερούν φέτος.

Μερικές ημέρες αργότερα, ο Κάπο Ντάνιελ, ηγέτης των “Αμπαζόνιων” –οι αυτονομιστές έχουν βαφτίσει “Αμπαζονία” την περιοχή της οποίας έχουν ανακηρύξει την ανεξαρτησία– παραδέχθηκε σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο Facebook ότι ο δημοσιογράφος όντως σκοτώθηκε από “αμπαζόνιες δυνάμεις”, όμως πρόσθεσε πως οι εκτελεστές του έπληξαν λάθος στόχο.

Ο πόλεμος στις περιοχές των αγγλόφωνων του Καμερούν έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.000 ανθρώπους κι έχει αναγκάσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση του κέντρου μελετών International Crisis Group (ICG), το οποίο όμως έχει να επικαιροποιήσει τα στοιχεία αυτά τρία χρόνια.

 

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα