

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊο περίπου στο μισό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έρευνας στη Νότια Αφρική που έγινε σε περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενους στον χώρο της υγείας.
Η μεγάλη πλειοψηφία των μολύνσεων μεταξύ των εμβολιασμένων είχε ήπια συμπτώματα, δήλωσε η Glenda Gray μια από τους συγγραφείς της έρευνας, επικαλούμενη μη δημοσιευμένα στοιχεία. Η J&J δεν ήταν διαθέσιμη για σχολιασμό, σημειώνει το Bloomberg.
Η μελέτη κάλυψε διάστημα αρκετών εβδομάδων κατά τις οποίες η Νότια Αφρική αντιμετώπιζε το τρίτο κύμα της πανδημίας με την μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί. Μέτρησε τις μολύνσεις εμβολιασμένων τόσο ζητώντας από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν θετικό τεστ όσο και δεχόμενη «συναγερμούς» από τα εργαστήρια που διενεργούν τους ελέγχους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν και στοιχεία από το σύστημα υγείας για να δουν πόσοι νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν.
Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, που ονομάζεται Sisonke, ανακοινώθηκαν στις 6 Αυγούστου και έδειξαν ότι το μονοδοσικό εμβόλιο ήταν περίπου 70% αποτελεσματικό έναντι της νοσηλείας και έως 96% έναντι του θανάτου. Η δοκιμή δεν περιελάμβανε την χρήση placebo.
Τα τελικά αποτελέσματα που περιλαμβάνουν τρία σετ δεδομένων θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
Ανάλογα αποτελέσματα δεν συναντώνται μόνο στο Johnson & Johnson αλλά και σε άλλα εμβόλια, σημειώνει ο Shabir Madhi, του πανεπιστημίου Witwatersrand, που έκανε δοκιμές στα εμβόλια AstraZeneca’s και Novavax. Δεν προκαλεί έκπληξη με την εξέλιξη της πανδημίας.
Σχετικά Νέα
Συνάντηση του προέδρου της Συρίας με ένα μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του αμερικανικού Κογκρέσου
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα συναντήθηκε στη Δαμασκό με ένα μέλος.
Ουγγαρία: Ο Μαγυάρος που απειλεί τον Όρμπαν
Ο πρώην υποστηρικτής και πλέον αντίπαλος του Βίκτορ Όρμπαν, Πέτερ Μάγκιαρ, είναι σήμερα ο.
Reuters: Το Ισραήλ δεν αποκλείει την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Το Ισραήλ δεν αποκλείει την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τους επόμενους μήνες,.
Ιταλία: «Ανταλλαγή απόψεων επί της διεθνούς κατάστασης» στη συνάντηση Βανς με τον πρωθυπουργό του Βατικανού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς συναντήθηκε, σήμερα στο Βατικανό, με τον πρωθυπουργό της.