Κάλυψε τα “μισά” της πτώσης από την Όμικρον το Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 880 μονάδων σταμάτησε η σημερινή αντίδραση στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δεν άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων, ωστόσο στο πενθήμερο κατάφερε να καλύψει το ήμισυ σχεδόν από το έδαφος που έχασε με την εμφάνιση της παράλλαξης Όμικρον της Covid 19 στον κόσμο.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,27% στις 879,23 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 878,75 μονάδων (+0,21%) και 886,49 μονάδων (+1,09%). Ο τζίρος ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια.

Κάλυψε τα "μισά" της πτώσης από την Όμικρον το Χρηματιστήριο

 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,47%, στις 2.111,31 μονάδες, ενώ στο -0,69% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.496,06 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,91% στις 570,42 μονάδες.

Στο επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,36%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,56%. Η άνοδος στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 4,40%.

Δίχτυ προστασίας

Η αρχική πίεση που εκδηλώθηκε μετά την ανακοίνωση της μετάλλαξης “όμικρον” φαίνεται να αναχαιτίζεται, τουλάχιστον στο επενδυτικό τοπίο, παρατηρεί ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Οι πληροφορίες που αφορούν την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης από τα υπάρχοντα εμβόλια δεν έχουν δώσει σαφείς ενδείξεις για το αν θα χρειαστεί ένα νέο είδος εμβολίου ενώ το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας δείχνει να αναμένει ακόμα περισσότερα στοιχεία που θα δώσουν πιο πειστικές απαντήσεις για τα χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής του ιού.

Την ίδια στιγμή οι πιο αυστηροί περιοριστικοί όροι απέναντι στους ανεμβολίαστους αύξησαν τον ρυθμό των εμβολιασμών, βελτιώνοντας την μέτρια εικόνα των τελευταίων εβδομάδων. Ζητούμενο παραμένει η υποχώρηση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Ως εκ τούτου οι επενδυτές διατήρησαν επιφυλάξεις ως προς την μαζική επιστροφή τους στο ταμπλό και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε την εβδομάδα που πέρασε είχε κυρίως επιλεκτικά χαρακτηριστικά.

Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου παρέχουν μια υποστηρικτική βάση στις αποτιμήσεις αποκλιμακώνοντας την ένταση των πιέσεων που συνδέονται με την πορεία της πανδημίας. Οι 124 εταιρίες του εμποροβιομηχανικού κλάδου δείχνουν οριακή μείωση του κύκλου εργασιών -3% και αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 10% σε σχέση με το 2019. Τα μεγέθη αν συγκριθούν με το 2020 δημιουργούν ίλιγγο: Αύξηση 25% στον κύκλο εργασιών και 57% στα λειτουργικά κέρδη, ρυθμοί που δεν έχουν προηγούμενο σε καμία συνολική δημοσίευση αποτελεσμάτων για οποιαδήποτε χρονική περίοδο.

Η χρήση του 2021 είναι χρήση ολικής επαναφοράς για τα αποτελέσματα καθώς εκτός από την αύξηση της απόδοσης των κεφαλαίων επιμέρους σημειώνονται σημαντικές βελτιώσεις στην κεφαλαιακή δομή των ισολογισμών. Παράλληλα οι εισηγμένες συνεχίζουν την διανομή μετρητών προς τους μετόχους τους χτίζοντας έτσι μια καλή παράδοση ανταμοιβών και κατά τους χειμερινούς μήνες (Πλαστικά Θράκης CNL, κλπ) απόρροια των επιδόσεων τους.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις έπεσαν σε νέο χαμηλό στο εννεάμηνο (13,6%) φέρνοντας πλέον τον κλάδο πιο κοντά προς την κανονικότητα των δραστηριοτήτων του. Τα μεγέθη των εταιριών στην παρούσα φάση λειτουργήσαν ως δίχτυ ασφαλείας στις πιέσεις πηγαίνοντας ακόμα και κόντρα με το διεθνές περιβάλλον σε αρνητικές συνεδριάσεις της Ευρώπης και της Αμερικής.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κάλυψε παραπάνω από το ήμισυ των απωλειών της απότομης πτώσης της προηγούμενης Παρασκευής και βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο θα κρίνει αν θα ξαναμπεί στο κανάλι τάσης που έρχεται από τον Απρίλιο. Οι 880 μονάδες είναι σημείο αναφοράς για το αν η εικόνα θα γίνει περισσότερο αισιόδοξη ή θα έχουμε εκ νέου δοκιμασία της χρονοσειράς των 200 ημερών.

Ο κινητός μέσος των 200 ημερών διασπάστηκε με κλείσιμο την προηγούμενη Παρασκευή ωστόσο ο Γενικός Δείκτης δεν πλήρωσε χαμηλότερα επίπεδα και επανήλθε σχετικά άμεσα πάνω από τις 865 μονάδες που οριοθετεί το σύνορο της μακροπρόθεσμης τάσης. Σε αυτή την διαδρομή δοκιμάστηκαν υποτιμημένες ζώνες τιμών από τις οποίες επιτυχώς ξεκίνησε μια ανοδική αντίδραση η οποία θα αποκτήσει χαρακτηριστικά τάσης αν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει τις 894 μονάδες.

Προς το παρόν η ένταση από πλευράς τζίρων είναι περιορισμένη χωρίς να βγαίνει και ισχυρή προσφορά ώστε να αλλάξουν δραματικά τα συναλλακτικά δεδομένα ενώ οι αγοραστές φαίνεται να κινητοποιούνται πιο ζωηρά προς το τέλος της ημέρας έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις στα κλεισίματα των τιμών σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας.

Συμπερασματικά θα αναμέναμε την αγορά να δοκιμάσει το όριο της πλαγιοανοδικής τάσης στις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις (886) δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το μέλλον της εξελισσόμενης ανόδου από τα χαμηλά των 855 μονάδων, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, Aegean και Motor Oil. Ήπια ανοδικά ολοκλήρωσαν οι Eurobank, Alpha Bank, ΟΛΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ και Coca Cola.

Στον αντίποδα, η Jumbo έχασε 2,27%, με τις Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή να υποχωρούν κατά 1,22% και 1,19% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Titan και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΓΕΚ Τέρνα.

 

ΠΗΓΗ:Capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα