Καλπάζει ο κορωνοϊός διεθνώς

Περισσότερα από 19 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, την ώρα που η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 715.000 ανθρώπους σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου ως το βράδυ χθες Παρασκευή με βάση ανακοινώσεις των κυβερνήσεων.

Η Ευρώπη παραμένει στο στόχαστρο του κορονοϊού με πολλά κράτη να καταγράφουν έξαρση των λοιμώξεων. Ιατροί σε Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία ήδη προετοιμάζονται, παρά την κόπωση των τελευταίων μηνών, για το επερχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στην Ισπανία, όπου έχουν επιβληθεί τοπικές καραντίνες στη Χώρα των Βάσκων, στην Καταλονία και στην Αραγονία, μέτρα ανακοινώθηκαν χθες και στην πόλη Αράντα δε Δουέρο, 150 χιλιόμετρα βόρεια της Μαδρίτης.

Στη Γερμανία εκατοντάδες παιδιά παρέμειναν χθες στα σπίτια τους όταν σχολείο στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία έκλεισε καθώς βρέθηκε θετικός στον ιό ένας δάσκαλος. Επίσης 100 παιδιά δημοτικού σχολείου στο Ροστόκ τέθηκαν σε 14ήμερη καραντίνα, επειδή προσβλήθηκε από τον ιό ένας συμμαθητής τους. Το Βερολίνο επιβάλλει από σήμερα να κάνουν τεστ υποχρεωτικά όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν από περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Στη Βρετανία, η πόλη Πρέστον, στο Λάνκασιρ θα τεθεί υπό αυστηρό περιορισμό, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων. Παρόμοια περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί επίσης στο Γιόρκσιρ και στο Λέστερ, περιοχές που βρίσκονται επίσης στη βορειοδυτική Αγγλία.

Σε δεινή κατάσταση παραμένει η Πολωνία, καταρρίπτοντας καθημερινά τα ρεκόρ νέων λοιμώξεων που εντοπίζονται σε Βαρσοβία, Κρακοβία και Κατοβίτσε. Η πολωνική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου εθνικού lockdown. Ο υπουργός Υγείας της Νορβηγίας κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό ακόμα και σε κράτη με περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων.

Οι ΗΠΑ, που είναι αντιμέτωπες με αναζωπύρωση της πανδημίας από τα τέλη του Ιουνίου, παραμένουν η χώρα που υφίσταται μακράν της δεύτερης το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία, με πάνω από 160.000 νεκρούς. Χθες Παρασκευή, οι αμερικανικές αρχές κατέγραψαν 1.062 επιπλέον θανάτους εξαιτίας του κορονοϊου και πάνω από 52.000 κρούσματα μόλυνσης, με βάση την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Την ίδια ώρα μια πρόβλεψη του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εκτιμά ότι οι θάνατοι από COVID-19 μέχρι την 1η Δεκεμβρίου θα υπερβαίνουν τις 300.000. Ωστόσο, τονίζουν οι ερευνητές, είναι εφικτή η διάσωση 70.000 ζωών, αν οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν μάσκα και τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σχετικά Νέα