Καλογιάννης: Να επανεξετάσει το ΥΠΕΝ την επέκταση αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ στο νερό

Σε παρέμβασή του στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο Σταύρος Καλογιάννης καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επανεξετάσει την μετατροπή της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Ο βουλευτής αν και δήλωσε, εκ προοιμίου, ότι είναι πολλές οι θετικές ρυθμίσεις που εισάγει το σχέδιο νόμου, είπε ότι διατηρεί επιφυλάξεις στο πρώτο άρθρο, για τη μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. «Η ΡΑΕ επιτελεί τη λειτουργία της ρύθμισης αγοράς, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια είναι εμπορικό αγαθό και η αποτελεσματικότερη παροχή του κρίνεται, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό, πως εξυπηρετείται καλύτερα σε συνθήκες αγοράς και ελεύθερου ανταγωνισμού. Η τιμολογιακή πολιτική για τις υπηρεσίες ύδατος, το οποίο ύδωρ αποτελεί φυσικό πόρο εν ανεπαρκεία, διαμορφώνεται με γνώμονα την ανάκτηση του κόστους του ενώ στην αγορά ενέργειας σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ασφαλώς και η επίτευξη κέρδους», είπε ο κ. Καλογιάννης. Ο βουλευτής είπε ότι ο ίδιος, ως αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ήταν εκείνος που έπεισε την Task force ότι δεν θα έπρεπε να υλοποιηθεί η απαίτηση της τρόικας για σύσταση ανεξάρτητης αρχής ύδατος αλλά ότι θα μπορούσε τον ρόλο αυτό να τον αναλάβει η γενική γραμματεία Υδάτων, με αναβαθμισμένο και συντονιστικό ρόλο. «Στην πορεία η γενική γραμματεία Υδάτων καταργήθηκε. Γι΄αυτό καλώ την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επανεξετάσει το θέμα», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, και πάλι κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ένας ακόμα βουλευτής της ΝΔ, ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας είχε επισημάνει ότι «δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα στον τομέα υπηρεσιών ύδατος. Δεν υπάρχει αγορά δηλαδή την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει η Ρυθμιστική Αρχή, προκειμένου να τηρηθούν κανόνες ανταγωνισμού». Επιπλέον ο κ. Κέλλας είχε επισημάνει ότι με το νομοσχέδιο, «χωρίς κάποιον προφανή ουσιαστικό λόγο, δίνονται αυξημένες αρμοδιότητες στη ρυθμιστική αρχή, όπως οι πιστοποιήσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, οι αρμοδιότητες για συνενώσεις και συγχώνευση, η επιβολή προστίμων».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα