Καλίν: Συμφωνία για κοινό μηχανισμό μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ

Ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραίμ Καλίν ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα έστειλε επιστολή στην Ουάσιγκτον σχετικά με τη δημιουργία και λειτουργία μηχανισμού για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και για θέματα που συμφωνήθηκαν από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τη HaberTürk

«Όπως γνωρίζετε, κατά τη συνάντηση του Προέδρου Erdoğan με τον κ. Biden στη Σύνοδο G20 στη Ρώμη, οι εξελίξεις στον Καύκασο, η διαδικασία στη Συρία, το Ιράκ, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η Ανατολική Μεσόγειος και άλλα θέματα, καθώς και οι εξελίξεις στην Ουκρανία συζητήθηκαν κι αυτά λεπτομερώς.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων στις αμερικανικές σχέσεις της Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε έγγραφο στην αμερικανική πλευρά για το πώς θα είναι η δομή αυτού του μηχανισμού, ποια θέματα θα αντιμετωπιστούν και πώς θα λειτουργεί η διαδικασία. Εξακολουθούμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό».

Επίσης, σχετικά με τη Λιβύη ανέφερε πως «υποστηρίξαμε την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη από την αρχή μέχρι το τέλος, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε από εδώ και στο εξής. Οι εκλογές ήταν ένα από τα βήματα και τα στάδια αυτής της πολιτικής διαδικασίας. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες προτάσεις για να γίνει αυτό, αλλά επειδή οι συνθήκες εκεί δεν είναι κατάλληλες, οι Λίβυοι αποφάσισαν να αναβάλουν τις εκλογές κατόπιν συμφωνίας μεταξύ τους. Τώρα, βέβαια, πόσο καιρό θα αναβληθούν, τι θα γίνει στη διαδικασία της αναβολής, ποιος θα διαχειριστεί αυτή τη διαδικασία και πώς θα τεθούν διαφορετικά θέματα, από το νόμο περί πολιτικών κομμάτων ως το σύνταγμα, μέχρι τις επόμενες εκλογές…».

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη επισήμανε πως «υπάρχει μια συνεχιζόμενη πολιτική διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ των Λιβύων για αυτό το θέμα και την υποστηρίζουμε. Στη Λιβύη, η συνένωση ανατολικών, δυτικών και νότιων ομάδων και η συμπερίληψη νόμιμων παραγόντων σε μια νόμιμη πολιτική διαδικασία είναι κάτι που υποστηρίξαμε από την αρχή. Στην πορεία, ξέρετε, υπογράψαμε μια σημαντική συμφωνία με τη Λιβύη. Το ένα είναι η Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, το άλλο είναι η Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας και Εκπαίδευσης. Αυτές οι συμφωνίες παραμένουν σε ισχύ. Ακόμα κι αν υπάρχουν αντιρρήσεις από ορισμένες ομάδες εντός της Λιβύης ή από ορισμένες χώρες της περιοχής, οι Λίβυοι είναι πολύ σαφείς σχετικά με αυτό. Με άλλα λόγια, η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει αντίρρηση σε αυτές τις συμφωνίες και έχουν τη βούληση να συνεχίσουν. Αυτό είναι ευχάριστο για εμάς»..

Κια συνέχισε λέγοντας πως «ως εκ τούτου, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του λιβυκού λαού και της νόμιμης κυβέρνησης για την υποστήριξη της πολιτικής διαδικασίας και την ενίσχυση της ανοικοδόμησης και των υποδομών της Λιβύης στο σημείο ασφάλειας. Ελπίζω ότι αυτή η νέα πολιτική διαδικασία θα ανακοινωθεί σε όλους το συντομότερο δυνατό με ένα νέο χρονοδιάγραμμα, έναν διαφανή οδικό χάρτη χωρίς να προκαλούνται εντάσεις, συγκρούσεις και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους ως υποστηρικτικός, διευκολυντικός παράγοντας στη διαδικασία που καθοδηγείται από τους Λίβυους, όποιο και αν είναι το χρονοδιάγραμμα των εκλογών».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα