Καλά νέα από τα ΑΕΠ εννεαμήνου – Αγωνία για τα Χριστούγεννα

Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για μέσο ρυθμό ύφεσης μόνο 8,5% το εννεάμηνο του 2020 δίνουν μια ανάσα στην κυβέρνηση. Αλλά και μια αίσθηση αισιοδοξίας στην αγορά ότι η μέχρι στιγμής κατάσταση είναι ελέγξιμη. Και πώς τα μέτρα στήριξης −σε κάποιο βαθμό− αντισταθμίζουν το τεράστιο πλήγμα που προκαλεί στην οικονομική δραστηριότητα και στην κοινωνία η πανδημία.

Ωστόσο, είναι δεδομένο πλέον πως η παράταση των περιοριστικών μέτρων και του συνολικού lockdown προκαλεί −κάθε εβδομάδα που περνά− όλο και πιο μεγάλο πλήγμα. Που θα φανεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Θεωρείται δεδομένο πως το “κλείσιμο” του 2020 θα είναι περίοδος βαθιάς ύφεσης. Το μεγάλο στοίχημα πλέον για την κυβέρνηση και για την αγορά είναι το τι θα γίνει τα Χριστούγεννα.

Αν δηλαδή θα αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί, επιτρέποντας στον κλάδο της διαμονής να πάρει μια ανάσα ρευστότητας μέσα από τη μετακίνηση ταξιδιωτών. Αλλά και το αν η εστίαση θα λειτουργήσει, έστω και σε κάποιο βαθμό. Κατά τα λοιπά, είναι δεδομένο πλέον πως, με βάση τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, ο κλάδος της βραδινής διασκέδασης θα μείνει κλειστός, ενώ το λιανεμπόριο είναι το πρώτο που θα ανοίξει, έστω και με περιορισμούς.

Νέα μέτρα

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης, τα οποία θα διαμορφωθούν ανάλογα με το ποιες θα είναι τελικά οι υγειονομικές συνθήκες και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την άρση ή όχι των περιορισμών. Εξήγησε πως τα μέτρα στήριξης όσων δεχτούν πλήγμα από τη διατήρηση των περιορισμών τις ημέρες των εορτών θα οριστικοποιηθούν τον Ιανουάριο.

Όταν θα υπάρχει και πλήρης εικόνα του πλήγματος που θα έχουν δεχτεί. Έως τότε, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η αγορά θα πορεύεται με βάση τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης, τα οποία και θα παραταθούν.

Τον Ιανουάριο αναμένεται και ο νέος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, στον οποίο θα διατηρείται ο όρος μη επιστροφής του 50% του ποσού. Αλλά θα γίνεται πιο αυστηρό το κριτήριο διατήρησης των θέσεων εργασίας: η εταιρεία που θα λάβει την επιχορήγηση-δάνειο θα πρέπει έως τον Ιούνιο του 2021 να διατηρεί τον αριθμό των εργαζομένων της, αντί για υποχρέωση έως τον Απρίλιο του 2021, που ίσχυε και στον τέταρτο γύρο, στον οποίο μετείχαν 450.000 περίπου επιχειρήσεις λαμβάνοντας ποσό ενδεχομένως και άνω των 2 δισ. ευρώ και διατηρώντας, έτσι, περίπου 400.000 θέσεις απασχόλησης.

Ο επιχειρηματικός κόσμος επισημαίνει πως απαιτούνται πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης. Ειδικά αν τα Χριστούγεννα δεν “βρουν” την αγορά ανοιχτή και λειτουργική. Με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα εξαντλήσει τα 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπει ήδη ο Προϋπολογισμός του 2021 για παρεμβάσεις στήριξης και θα επεκτείνει το εν λόγω ποσό για όσο χρειαστεί.

Μέση ύφεση 8,5% στο εννεάμηνο

Η εκ των υστέρων αναθεώρηση όλων των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ το 2020, αλλά και προηγούμενων ετών, στην οποία προέβη η ΕΛΣΤΑΤ, δημιουργεί την αίσθηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι μπορεί η ύφεση φέτος να κλείσει σε επίπεδα κάτω του 10,5%, τα οποία αναγράφονται επισήμως στον Προϋπολογισμό του 2021. Και τούτο παρά το παρατεταμένο lockdown στο κλείσιμο του έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, επισήμανε πως δεν θα αλλάξουν οι προβλέψεις για την ύφεση του 2020 (10,5% είναι η επίσημη πρόβλεψη), παρά το γεγονός ότι τα επίσημα στοιχεία προϊδεάζουν για καλύτερη επίδοση. “Εξαιτίας όμως της μεγάλης αβεβαιότητας που συνοδεύει τη λειτουργία της οικονομίας τον μήνα Δεκέμβριο, το Οικονομικό Επιτελείο δεν θα μεταβάλει τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για το 2020, παρά το γεγονός ότι τα προσωρινά στοιχεία προϊδεάζουν για χαμηλότερη ετήσια ύφεση”, αναφέρει. Ο ΥΠΟΙΚ προσθέτει πως “θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο απαιτηθεί, και μέσα στο 2021, προκειμένου να ξεπεράσουν την παρούσα δοκιμασία με το μικρότερο δυνατό κόστος, και να μπορέσουν να ανακάμψουν όσο ταχύτερα γίνεται”.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την πτώση του ΑΕΠ κατά 11,7% το γ’ τρίμηνο, αλλά και το γεγονός πως η χώρα είχε ανάπτυξη κατά 0,4% το α’ τρίμηνο (η προηγούμενη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ ήταν περί ύφεσης 0,5%). Το β’ τρίμηνο υπολογίζει την ύφεση στο 14,2%, αντί για 15,2% προηγούμενης πρόβλεψης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα