Κακοκαιρία Daniel: Έρχεται ο φόρος φυσικών καταστροφών – Τα σενάρια για τον τρόπο επιβολής του

Η κακοκαιρία Daniel άλλαξε τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αφού πριν θάψει στις λάσπες την Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να εξαγγείλει παροχές από την Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης.

Ωστόσο το μέγεθος των ζημιών αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να κάνει νέο προγραμματισμό καθώς αναζητεί πρόσθετα έσοδα.

Σύμφωνα με το OPEN, από την κυβέρνηση εξετάζεται ένας φόρος φυσικών καταστροφών, ώστε να αυξάνονται τα αποθεματικά του κράτους και να υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα για την αποκατάσταση ζημιών αντίστοιχων με αυτές που είδαμε στην πρόσφατη κακοκαιρία.

Παρά το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε ένα ευρωπαϊκό «πακέτο» βοήθειας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να βγάλει χρήματα και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής ενός ειδικού φόρου για φυσικές καταστροφές ο οποίος θα είναι στοχευμένος στους περισσότερο ισχυρούς οικονομικά.

Από τα διάφορα σενάρια που εξετάζονται δεν αποκλείονται ούτε τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή οι πολίτες.

Πάντως, αυτή τη στιγμή, το μεγάλο βάρος πέφτει στις επιχειρήσεις και, μάλιστα, στις πολύ μεγάλες. Από τα σενάρια που έχουν εξετασθεί είναι να υποβληθεί φόρος στα υπερκέρδη τους ή ακόμα και ο εθελοντικός χαρακτήρας ενός ταμείου στο οποίο, είτε επιχειρήσεις είτε ιδιώτες θα μπορούν να συνεισφέρουν για τις φυσικές καταστροφές. Από το μέτρο δεν αποκλείονται κάποια φυσικά πρόσωπα, σε κάθε περίπτωση, όμως, βγαίνουν από την εξίσωση οι πιο ευάλωτοι οικονομικά – είτε μιλάμε για νοικοκυριά, είτε για επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις επόμενες ώρες και οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν, το Σάββατο το απόγευμα, στη ΔΕΘ.