Κακοκαιρία: Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Λάρισα

Εφιαλτική η κατάσταση στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας, δέκα ημέρες μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Δεκαπέντε άνθρωποι χάθηκαν στον δολοφονική κακοκαιρία, δύο αγνοούνται, εκατοντάδες σπίτια και καλλιέργειες είναι ακόμη βυθισμένα στα στάσιμα νερά, ενώ ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών παραμονεύει.

Η κατάσταση στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας είναι τραγική με τους κατοίκους να παλεύουν μόνοι τους για να ορθοποδήσουν και με τις πρώτες ελλείψεις σε τρόφιμα να είναι ορατές εξαιτίας των καταστροφών των καλλιεργειών αλλά και των κατεστραμμένων δρόμων.

Ολόκληρος ο Δήμος Λάρισας είναι αποκομμένος και από την πλευρά του Ομολίου και της κοιλάδας των Τεμπών. Αποκομμένος και από την πλευρά της Αγιάς, με πολύ νερό να τρέχει πάνω από το κομμάτι Δήμητρα – Ελευθέριο και να γίνεται αδύνατη έτσι η κυκλοφορία των οχημάτων.

Η μόνη διέξοδος ή είσοδος από ή στον Δήμο είναι από Ομόλιο για ή από Θεσσαλονίκη, και όσον αφορά τη σύνδεση με τη Λάρισα ήταν ως χθες μέσω των αναχωμάτων της Κάρλας, Βελεστίνου και εν συνεχεία παλιάς ή νέας Εθνικής Οδού, η οποία όμως απαγορεύτηκε, γιατί ο κίνδυνος να συμβεί ατύχημα μέσω ενός τέτοιου άτυπου δρόμου ήταν πάρα πολύ μεγάλος. Τα προβλήματα από όλη αυτήν την κατάσταση πάρα πολλά.

Αδειάζουν τα ράφια στη Λάρισα
Αποτέλεσμα του αποκλεισμού λόγω πλημμυρών και κατεστραμμένων δρόμων είναι η τροφοδοσία να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Τα ράφια στα σούπερ μάρκετ σχεδόν άδεια σε βασικά προ­ϊόντα, διατροφικά και υγιεινής. Εμφιαλωμένο νερό δεν υπάρχει πουθενά, γαλακτοκομικά, όσπρια, μακαρόνια, αλεύρι, είδη όλα τους σε ανεπάρκεια. Από χθες το πρωί τα πρατήρια υγρών καυσίμων ξέμειναν από πετρέλαιο κίνησης, άλλο ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τους αγρότες και τα γεωργικά τους μηχανήματα και αυτοκίνητα, τώρα μέσα στην περίοδο της συγκομιδής των μήλων.

Στα φαρμακεία, επίσης πρόβλημα με τη μεταφορά σκευασμάτων από τη φαρμακαποθήκη της Λάρισας. Μανάβικα άδεια. Φορτηγά ακινητοποιημένα να περιμένουν να φύγουν για την Αθήνα.

Πρόβλημα στις μετακινήσεις των αιμοκαθαιρόμενων
Το μεγαλύτερο από όλα τα προβλήματα, όπως τονίζεται από τους φορείς είναι οι επιβεβλημένες μετακινήσεις των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία της Λάρισας, τα προγραμματισμένα ραντεβού ασθενών, τα απρόοπτα περιστατικά υγείας για τα οποία πρέπει να γίνει διακομιδή στην Λάρισα. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί αιμοκαθαιρόμενοι αναγκάστηκαν να κάνουν τη διαδρομή Αγιά – Κάρλα – Βελεστίνο – Λάρισα και πάλι πίσω, διαδρομή διακοσίων χιλιομέτρων συνολικά να πας και να γυρίσεις. Δυόμιση ώρες να πας, δυόμιση να επιστρέψεις, τρεις να κάνεις αιμοκάθαρση, σύνολο οχτώ ώρες ταλαιπωρίας για κάθε αιμοκαθαιρόμενο.

Στο τμήμα του δρόμου Αγιά – Λάρισα από Δήμητρα ως Ελευθέριο, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα με νερά πάνω στο οδόστρωμα, από χθες κινείται μόνο ένας μεγάλος γεωργικός ελκυστήρας με καρότσα, που μεταφέρει ανθρώπους προς τη Λάρισα για πολύ μεγάλη ανάγκη.

Ο Δήμος Αγιάς εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Παρά τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αγιά – Λάρισα, σας γνωρίζουμε ότι αυτό έως και τώρα δεν κατέστη δυνατό. Μετά και τη χθεσινή ενημέρωση, ότι έχει κλείσει και η μοναδική πρόσβαση στην Λάρισα, η οποία γινόταν μέσω του αναχώμα­τος της Κάρλας, ο δήμος Αγιάς, προκειμένου να εξυπηρετούνται μόνο πολύ έκτακτα περιστατικά, όπως η μεταφορά ασθενών, φαρμάκων, κλπ., ενημερώνει ότι η προσπέλαση του επικίνδυνου σημείου του οδο­στρώματος στο ύψος του Ελευθερίου θα γίνεται με την χρήση βαρέως οχήματος του Πυροσβεστικού Κλιμάκιου Αγιάς ή ιδιωτικού γεωργικού ελκυστήρα, τους οποίους και ευχαριστούμε. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2494024513, 6947610090».