Αντιμέτωπη με ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα με τη θερμοκρασία και σήμερα Κυριακή (14.07.2024) να απογειώνεται.
Ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει έως στους 42 βαθμούς Κελσίου, καθώς οι θερμές αέριες μάζες που προκαλούν τις υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν στη χώρα τουλάχιστον έως τις 19 Ιουλίου, ενώ η υγρασία και ο καυτός αέρας αυξάνουν την αίσθηση της θερμοκρασίας.
Πιο «ευνοϊκή» προβλέπεται να είναι η κατάσταση στην Αττική, καθώς ο υδράργυρος θα κινηθεί στους 38 – 40°C μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Αντίθετα, στα δυτικά και βόρεια ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» στους 40 – 42°C.
Στις μεγάλες πόλεις οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές ακόμη και το βράδυ, πάνω από τους 28, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.
Σε αυτές τις συνθήκες, υψηλός παραμένει ο κίνδυνος για πυρκαγιές.
Η πρόγνωση για την σήμερα Κυριακή
Για σήμερα Κυριακή (14.07.2024) αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας τοπικά θα αυξηθούν. Όμβροι ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε ορεινά κυρίως τμήματα κατά μήκος της Πίνδου και ενδεχομένως τοπικά στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Μακεδονία. Αυξημένη θα είναι η θερμική επιβάρυνση σε πολλές περιοχές της χώρας, με έμφαση στα αστικά κέντρα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 22 έως 37-39 και ενδεχομένως τοπικά 40 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 38-40 και τοπικά 41, στην Ήπειρο από 22 έως 38-40 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 25 έως 37-39 βαθμούς και τοπικά 40-41 βαθμούς, στα Επτάνησα από 23 έως 36-38 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 24 έως 36-38, στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 24 έως 33-35 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και τοπικά στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα 6 μποφόρ.
Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30 έως 38-39 βαθμούς, αλλά στα ανατολικά του νομού θα διατηρηθεί 3-4 βαθμούς χαμηλότερα.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, πυκνότερες μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 37 βαθμούς.