Και ξανά προς την… πτώση “τραβά” η Wall Street μετά το διάλειμμα της Τετάρτης

Σε πτωτικό κλίμα επέστρεψαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, εγκαταλείποντας μέρος των ισχυρών κερδών της Τετάρτης, τη στιγμή που οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ συνέχισαν την σταθερά ανοδική τους πορεία.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 429,66 μονάδες ή 1,45%, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει πτώση 72,86 μονάδες ή 1,98% και τον τεχνολογικό Nasdaq να χάνει 283,28 ή 2,56%.

Τα θετικότερα του αναμενομένου στοιχεία για τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας δεν βοήθησαν τις μετοχές, αντιθέτως επέτειναν την πτώση τους, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η μη αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας θα οδηγήσει την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) σε συνέχιση της επιθετικής πορείας νομισματικής σύσφιγξης, μέσω αύξησης επιτοκίων, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο καλπάζων πληθωρισμός.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ επανέκαμψε “δριμύτερη” την Πέμπτη, κινούμενη περί το 3,79%.

Το ράλι της Τετάρτης ήρθε ως αποτέλεσμα της απόφασης της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) να ξεκινήσει αγορές βρετανικών κρατικών ομολόγων, προκειμένου να σταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να ενισχύσει την σκληρά πιεζόμενη βρετανική λίρα. Η στερλίνα έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.

Η κίνηση, που ήρθε ως αντίβαρο στις διακηρύξεις της κυβέρνησης της Βρετανής πρωθυπουργού Λιζ Τρας για νέες φορολογικές περικοπές και υψηλές δαπάνες για την ενεργειακή κρίση, χωρίς όμως ανάλογη περικοπή άλλων δαπανών, θεωρήθηκε στροφή σε σχέση με τη γενική πορεία νομισματικής σύσφιγξης που ακολουθείται παγκοσμίως για την τιθάσευση του μεταπανδημικού πληθωρισμού.

“Διατηρούμε έντονο σκεπτικισμό για το κατά πόσον το θετικότερο κλίμα στις αγορές την Τετάρτη σηματοδοτεί το τέλος της πρόσφατης περιόδου της υψηλής μεταβλητότητας ή του κλίματος αποφυγής του επενδυτικού ρίσκου. Για ένα πιο διαρκές και πραγματικό ράλι, οι επενδυτές χρειάζεται να δουν πειστικές αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο, πράγμα που θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να μετριάσουν την hawkish στάση τους”, τονίζει ο Mark Haefele της UBS σε σημείωμά του.

Σε τριμηνιαία βάση, ο Nasdaq εμφανίζεται έτοιμος να σπάσει το σερί των δύο συναπτών τριμήνων απωλειών, ενώ ο Dow κατά πάσα πιθανότητα θα συμπληρώσει τρία συναπτά τρίμηνα πτώσης, για πρώτη φορά από το γ’ τρίμηνο του 2015. Προς τρίτο συναπτό τρίμηνο απωλειών κινείται και ο S&P, για πρώτη φορά από το τέλος του αρνητικού σερί των έξι αρνητικών τριμήνων που έληξε το α’ τρίμηνο του 2009.

Η Bank of America, εξάλλου, υποβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή της Apple από buy σε neutral, καθώς όπως εκτιμά, η μετοχή έχει υπεραποδώσει, θεωρούμενη ως “ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο”, ωστόσο η μειωμένη καταναλωτική ζήτηση θα οδηγήσει την επόμενη χρονιά σε αρνητικές μεταβολές στα μεγέθη του τεχνολογικού κολοσσού.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, μόλις 2 κινούνται με θετικό πρόσημο και 28 με αρνητικό. Κέρδη καταγράφουν εκείνες των Visa και Merck, ενώ των απωλειών ηγούνται εκείνες των Apple, Boeing και Walgreens Boots Alliance.

Νέα απροσδόκητη υποχώρηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
Νέα απροσδόκητη υποχώρηση εμφάνισε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας, με την αγορά εργασίας να δείχνει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα απέναντι στις πιέσεις που φέρνουν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed και η επιβράδυνση της ζήτησης.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου υποβλήθηκαν 193.000 νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, αριθμός μειωμένος κατά 16.000 από την εβδομάδα που είχε προηγηθεί.

Χαρακτηριστικό της τάσης που εμφανίζει η αγορά εργασίας είναι ότι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ένα σημαντικά υψηλότερο αριθμό αιτήσεων, στις 215.000.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές για απολύσεις εργαζομένων από ορισμένες εταιρείες, οι αιτήσεις παραμένουν στο κάτω όριο του εύρους των 168.000 με 252.000 εντός του 2022.

Παράλληλα, τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν επίσης ότι μειώθηκε και ο αριθμός των αιτήσεων για διατήρηση επιδόματος ανεργίας, κατά 29.000 στα 1,347 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου.

Tην συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας το α’ εξάμηνο του 2022 επιβεβαίωσαν, εξάλλου, τα αναθεωρημένα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην τρίτη της εκτίμηση για την οικονομία, αφήνοντας αμετάβλητη την προηγούμενη μέτρηση. Το πρώτο τρίμηνο η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,6%.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία για το ΑΕΠ από το τέταρτο τρίμηνο του 2016 μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την πανδημία της COVID-19 ήταν τελικά πιο ισχυρή σε σύγκριση με την αρχική μέτρηση.

Ειδικότερα, μετά τις αναθεωρημένες μετρήσεις, το αμερικανικό ΑΕΠ εμφανίζεται κατά 1% υψηλότερο απ’ ό,τι προηγουμένως, σε προσαρμοσμένη βάση για το πληθωρισμό, ή κατά περίπου 200 δισ. δολ. στο τέλος του 2021.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα