Και τώρα αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα…

Καθοριστική για τις εξελίξεις στη χώρα μας είναι η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη «προσγειώνεται» στη σκληρή γι αυτήν πραγματικότητα της διακυβέρνησης και ο ελληνικός λαός, ανεξάρτητα τι ψήφισε στις εκλογές,  θα πρέπει να προετοιμάζεται για τα καλύτερα αλλά και τα χειρότερα…

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση έδωσε μήνυμα μεταρρυθμιστικής διάθεσης – με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει- ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων αυτής της εβδομάδας στη Βουλή και κυρίως της επίσκεψης του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ , ενώ μεγάλα θέματα όπως οι συντάξεις, τα εργασιακά, η ΔΕΗ, το Ελληνικό, το μεταναστευτικό και όχι μόνο, βρίσκονται υπό συζήτηση.

Η επίσκεψη Ρέγκλινγκ είναι σημαντική καθώς ο επικεφαλής του ESM προεκλογικά είχε εκφράσει την ανησυχία του για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2019, προαναγγέλλοντας ότι το θέμα αυτό θα το συζητούσε με τη νέα κυβέρνηση, ενώ μετεκλογικά δήλωσε ότι οι καθορισμένοι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος για την Ελλάδα.

Βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού θα έχει πρώτα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, που ωστόσο δεν έχει ακόμα κατονομάσει,  οι οποίες θα πείσουν τους εταίρους.

Έχει όμως επίσης υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, καθώς και ότι μέχρι τις 10 Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει την πρώτη φάση φορολογικών μειώσεων για το 2020 (ΕΝΦΙΑ και φόρο επιχειρήσεων), καθώς και τη μείωση ΦΠΑ συνολικά στην εστίαση από το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Ο πρωθυπουργός το Σάββατο είχε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, μετά την οποία κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις το τριήμερο 20-22 Ιουλίου, σημειώνοντας ότι επιβεβαιώθηκε ότι η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το Μαξίμου έφερε λοιπόν στο τραπέζι τις μεταρρυθμίσεις, με το βλέμμα στην επίσκεψη Ρέγκλινγκ και τις προγραμματικές. Ενώ φαίνεται ότι η τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας θα είναι και το επιχείρημα απέναντι σε τυχόν ενστάσεις των δανειστών για το σχέδιο φορολογικών μειώσεων.

Ο κ.Σταϊκούρας την Πέμπτη υπενθυμίζεται ότι είχε συναντήσει τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, τον επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και γενικούς διευθυντές του υπουργείου, για τα έσοδα και τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Εξάλλου και προεκλογικά ο κ.Μητσοτάκης είχε δηλώσει πολλάκις την εμπιστοσύνη του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα στοιχεία που δίνει για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Κυβερνητική πηγή ξεκαθάριζε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν βαδίζει με λογική ρήξης, αλλά πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, καθώς όπως τόνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε τη χώρα σε καθεστώς αυξημένης επιτροπείας, ενώ σημείωνε ότι θα γίνει συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση.

“Δεν πάμε να πάρουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να παρουσιάσουμε ένα δικό μας σχέδιο και πρόγραμμα” προσέθετε χαρακτηριστικά.

Η νέα κυβέρνηση έχει ανοίξει όμως και μία σειρά “καυτών” θεμάτων, όπως η ΔΕΗ και το Ελληνικό. Για το θέμα της ΔΕΗ αίσθηση αν μη τι άλλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για την κατάσταση της Επιχείρησης, ενώ για το Ελληνικό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε τώρα ότι το θέμα είναι πολύπλοκο.

Την ίδια στιγμή το Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνει προτεραιότητα και στο μεταναστευτικό. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου.

Σχετικά Νέα