Και νέες απώλειες στην Wall Street

Με μεικτά, ως επί το πλείστον αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση από την Federal Reserve του outlook της για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ, που οδήγησε χθες Τετάρτη σε sell-off και προβλέπει υψηλότερο του αναμενομένου πληθωρισμό και ταχύτερη έλευση της αύξησης επιτοκίων.

Αρνητικά επέδρασαν στην επενδυτική ψυχολογία και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που έδειξαν μεγέθυνση του αριθμού νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε απώλειες 210,22 μονάδων ή 0,62%, στις 33.823,45 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 2,51 μονάδες ή 0,06%, στις 4.221,19 και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει κέρδη 121,67 μονάδων ή 0,87%, στις 14.161,35.

Πάντως, ο S&P 500 απέχει περί το 0,9% από τα ιστορικά υψηλά του.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έφερε εγγύτερα το χρονοδιάγραμμα της αύξησης επιτοκίων εκ μέρους της, προβλέποντας δύο αυξήσεις μέσα στο 2023. Αναθεώρησε επίσης την προβλέψη για τον πληθωρισμό φέτος στο 3,4%, μία ποσοστιαία μονάδα άνω της προηγούμενης πρόβλεψης, τον Μάρτιο και 1,4 ποσοστιαίες μονάδες άνω του στόχου του 2%.

Μάλιστα επτά από τα συνολικά 18 μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής περιμένουν η αύξηση των επιτοκίων να έρθει μέχρι το τέλος του 2022, από μόλις τέσσερα τον προηγούμενο Μάρτιο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί με προσοχή των πληθωρισμό και επανάλαβε την εκτίμηση ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές δεν αναμένεται να έχουν διάρκεια.

Η Fed δεν ανακοίνωσε πάντως τον περιορισμό των αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που πραγματοποιεί, διαβεβαιώνοντας ότι οι αγορές θα συνεχιστούν με τον υφιστάμενο ρυθμό των 120 δισ. δολ. τον μήνα, μέχρι να δει “σημαντική περαιτέρω πρόοδο” στην οικονομική ανάκαμψη.

Οι μετοχές των εταιρειών πρώτων υλών ηγήθηκαν των απωλειών, καθώς η αναμονή για υψηλότερα επιτόκια αναμένεται να συμπιέσουν περαιτέρω το ήδη “ξεφουσκωμένο” ράλι των εμπορευμάτων για το 2021. Η Κίνα επίσης λαμβάνει μέτρα για συγκράτηση των τιμών στα εμπορεύματα, προκειμένου να καταλαγιάσει τους φόβους για εκτίναξη του πληθωρισμού.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου εξάλλου κατέγραψαν πτώση άνω του 1,5% σε αυτό το πλαίσιο (1,8% για το brent), ενώ ο χρυσός κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του για το 2021, κατρακυλώντας κάτω από τα 1.800 δολάρια (-4,7%).

Ο “μύθος” του χώρου των hedge funds David Tepper ανέφερε, μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ότι η Fed τα πήγε καλά την Τετάρτη και ότι “το χρηματιστήριο είναι ακόμη κι έτσι καλά, τουλάχιστον προς ώρας”.

“Η προοπτική μιας μείωσης της αγοράς περιουσιακών στοιχείων από τη Fed θα μειώσει την προσφορά δολαρίων ΗΠΑ και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών των εμπορευμάτων”, δηλώνει ο Jim Paulsen, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην Leuthold Group. “Τα εμπορεύματα αποτελούν δημοφιλή επένδυση το τελευταίο έτος καθώς οι επενδυτές προσθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους κάποια προστασία κατά του πληθωρισμού”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 12 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Microsoft, Apple, Visa, ενώ των απωλειών εκείνες των Caterpillar, Dow Inc., JP Morgan.

Μάκρο
Η ανεργία αυξήθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, παρά τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας της χώρας την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 412.000. Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το δίκτυο Dow Jones ανέμεναν έναν αριθμό κοντά στις 360.000.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων από τις 15 Μαΐου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα