Καφούνης: «Θα κλείσουν τα μισά εμπορικά καταστήματα»

Σήμερα ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης σε συνέντευξη τύπου εξέφρασε την κραυγή αγωνίας για το μέλλον της αγοράς, καθώς φοβάται ότι αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση θα μπουν πολλά λουκέτα. Ζητάει μάλιστα να σταματήσουν οι αδικίες έναντι του λιανεμπορίου και να επανέλθουν σε μόνιμη λειτουργία, έστω υπό αυστηρούς όρους, τα καταστήματα. Ο ίδιος μάλιστα, πλαισιωμένος από τρεις επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Αθ. Εξαδάκτυλου κατέθεσε προτάσεις προκειμένου η επαναφορά να γίνει με ασφαλή τρόπο.

Τόνισε ότι το δίλημμα λιανεμπόριο ή υγεία δεν είναι ορθό, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό αποκλίνουσες συμπεριφορές από μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έναντι των γενικών μέτρων προστασίας με αποτέλεσμα, όπως είπε το εμπόριο και η εστίαση να είναι οι μόνοι που σήμερα δέχονται το βάρος της ευθύνης και εν τέλει το οικονομικό πλήγμα.

Προειδοποίησε μάλιστα πως εάν δεν λειτουργήσει άμεσα η αγορά και δεν ληφθούν γενναιοτερα μέτρα στήριξης προς τον εμπορικό κόσμο τότε 1 στα 2 καταστήματα οδηγούνται σε λουκέτο «με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την απασχόληση».

Ο κ. Καφούνης πρότεινε συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες και διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο “click inside” με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Μάλιστα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου, είπε πως η επίδραση του click away στη διασπορά του κορονοϊού ήταν της τάξεως του 4%, ενώ εκτιμάται ότι με το click inside θα είναι στο 5% υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα και οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί. Μία εκτίμηση που ενισχύει το οπλοστάσιο επιχειρημάτων των εμπόρων της Αθήνας για καθολική ισχύ του click inside από Δευτέρα και όχι μόνο για την ένδυση, την υπόδηση και τα κοσμηματοπωλεία, όπως έχει ζητήσει η ΕΣΕΕ.

Σχετικά Νέα