Καφαντάρη: Ας είναι η τραγωδία στο Μάτι αφορμή να ταρακουνηθούν συνειδήσεις

«Επιτέλους, να σχεδιάσουμε βιώσιμες πόλεις και οικισμούς από δω και πέρα, σύγχρονες, χωρίς κλειστούς δρόμους, με ανοίγματα, με διέξοδο στη θάλασσα -ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση στην παραλία- και βέβαια, με διέξοδο στη ζωή», τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής

Αναλυτικά η τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη κατά τη συζήτηση της ΠΝΠ για τους πληγέντες από την πυρκαγιά στο Μάτι:

«Κατ’ αρχάς, πριν τοποθετηθώ στο εν λόγω νομοσχέδιο δεν μπορώ να μην απαντήσω σε προλαλήσαντα συνάδελφο της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος ειρωνικά αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Είστε, λέτε, το κόμμα της οικολογίας». Μιλάω για τον κ. Πλεύρη που τοποθετήθηκε πριν από δυο-τρεις ομιλητές.
Ναι, είμαστε το κόμμα της οικολογίας. Είμαστε το κόμμα που την περιβαλλοντική διάσταση και την κλιματική αλλαγή την έχουμε συνυφασμένη σε όλες μας τις πολιτικές προτάσεις και δράσεις. Είμαστε το κόμμα το οποίο θεωρεί το περιβάλλον σαν ένα φυσικό πόρο, ο οποίος πρέπει να διαφυλαχθεί, αλλά συνάμα και αναπτυξιακό πόρο, κάτω από συγκεκριμένους όρους.
Δεν είμαστε το κόμμα που θεωρούμε το φυσικό περιβάλλον υποδεέστερο και την ανάπτυξη σε βάρος αυτού. Δεν είμαστε το κόμμα το οποίο επαναφέρει, παραδείγματος χάριν, την εκτροπή του Αχελώου, ένα ζήτημα το οποίο έχει λυθεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και χρόνια. Δεν είμαστε το κόμμα που θα επαναδιαπραγματευτούμε συμβάσεις με την «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά και στη Θράκη, κάτι το οποίο είχε λήξει και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν είχε προκύψει πριν από κάποια χρόνια, και σε επίπεδο περιφέρειας κ.λπ.
Και βέβαια δεν είμαστε το κόμμα το οποίο θα προσπαθήσει για μία δεύτερη φορά να επαναφέρει θέματα για τον αιγιαλό, γιατί είμαι παλιά εδώ μέσα και θυμάμαι πως και το 2014 είχε προκύψει κάτι αντίστοιχο. Το πήρατε τότε πίσω και το φέρατε τώρα πάλι ότι σκοπεύετε σαν Νέα Δημοκρατία, σαν Κυβέρνηση, να προχωρήσετε στην καταπάτηση του αιγιαλού. Και λένε τα δημοσιεύματα ότι πάλι θα το πάρετε πίσω.
Και βέβαια, δεν είμαστε το κόμμα το οποίο πηγαίνει στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και όταν ερωτάται ο αρμόδιος στην αντίστοιχη επιτροπή περιβάλλοντος με τι θέση πάει η Κυβέρνηση δεν είδαμε και κάποια απάντηση. Αυτό έγινε την προηγούμενη εβδομάδα.
Έρχομαι, όμως, τώρα στο εν λόγω σχέδιο νόμου. Με απόλυτο σεβασμό στις ανθρώπινες ζωές, που χάθηκαν στη μεγάλη αυτή τραγωδία πέρυσι τον Ιούλιο, στεκόμαστε όλοι απέναντι στο σχέδιο νόμου. Νομίζω ότι αυτό επικράτησε, κύριες και κύριοι Βουλευτές, και στις συνεδριάσεις των επιτροπών.
Πραγματικά, με σοβαρότητα, με χαμηλούς τόνους, εντελώς αντίθετα με αυτό που γινόταν μέχρι τις 7 Ιουλίου που είχαμε εκλογές, έναν χρόνο τώρα -ίσως γιατί κάποιοι ήθελαν να κεφαλαιοποιήσουν πάνω σε αυτήν την εθνική καταστροφή θα έλεγα- είμαστε όλοι υποχρεωμένοι και νομίζω ότι συμφωνούμε να κάνουμε τα πάντα, για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις ποτέ και πουθενά στη χώρα μας.
Η κλιματική αλλαγή, η οποία εξελίσσεται πλέον σε κλιματική κρίση και είναι εμφανής με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματικά, μαζί με τον τρόπο σχεδιασμού των πόλεων που είναι συνέπεια πολιτικών δεκαετιών, μάλιστα ο μη σχεδιασμός των πόλεων και συγκεκριμένα και στο Μάτι εδώ και δεκαετίες, η έλλειψη χωροταξικού, κανόνων, οι παρανομίες, η έλλειψη βασικών εργαλείων, όπως είναι οι δασικοί χάρτες -και νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε και έχουν γίνει βήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή, από το 1% φτάσαμε στο 45%-47% αναρτημένους- καθώς και θέματα χρήσεων γης, όλα αυτά βέβαια μαζί και με διοικητικές ατέλειες, επιχειρησιακές -θα πω εγώ-όπου διερευνώνται ελλείψεις, έφεραν αυτό το τραγικό αποτέλεσμα.
Έγινε πολύ σοβαρή συζήτηση στην Επιτροπή μας χωρίς ακρότητες. Πραγματικά, νομίζω ότι βούληση όλων είναι με όποια μέτρα παρθούν και με ουσιαστικές τομές που πρέπει να γίνουν-και μπορεί να θιγούν και μικροσυμφέροντα και κάποιοι ίσως να δυσαρεστηθούν γι’ αυτό-, να γίνει το Μάτι ένας πρότυπος οικισμός. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτή η διαδικασία, επιτρέψτε μου, να αποτελέσει αν θέλετε και έναν οδηγό και για άλλες παρεμβάσεις.
Είμαστε εκείνοι, σαν ΣΥΡΙΖΑ, που στην Επιτροπή δεχτήκαμε τα θετικά, τα οποία έφερε το εν λόγω σχέδιο νόμου σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν την παράταση για πλειστηριασμούς, για ζητήματα φορολογικά μέχρι την 31-07-2020, επίσης και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με αποζημιώσεις, με τις περιφράξεις. Προβλέπεται έκδοση ΚΥΑ που προσδιορίζει όρους, προϋποθέσεις για χορήγηση αποζημίωσης, αποκατάστασης χώρου και νόμιμης περίφραξης με πόρους από ειδικό λογαριασμό αρωγής και λοιπά. Σε αυτά ήμασταν θετικοί και αναγνωρίζουμε και τα μέτρα τα οποία προτείνονται και στον τομέα της υγείας -αν και όπως αναφέρθηκε και ο τέως Υπουργός, συνάδελφός μας, ο κ. Ξανθός πριν, έγιναν πάρα πολλά πράγματα στο βαθμό που ήταν δυνατόν-, ό,τι επιπλέον είναι θετικό.
Από κει και πέρα, όμως, δεν μπορούμε να μην πούμε μερικά πράγματα για την εν λόγω κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Το σχέδιο νόμου έχει δύο βασικά σημεία. Το πρώτο είναι η σύσταση της μη κερδοσκοπικής εταιρίας με ιδιωτική διαχείριση, υπό τον έλεγχο του Πρωθυπουργού και το βλέπουμε έντονο και εδώ σε αυτό το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση στο Μάτι. Και το δεύτερο είναι η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για ανάθεση στο ΤΕΕ. Θα εποπτεύεται από τον Υπουργό Εσωτερικών, αλλά ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, θα ρυθμίζει με απόφαση του κάθε ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία, τους σκοπούς, τους πόρους, την οικονομική διαχείριση και τη συγκρότηση της εταιρείας. Θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση δημόσιου συμφέροντος, αλλά σύμφωνα με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας, χωρίς κανόνες διαφάνειας. Υπήρχε και από την Επιτροπή Δημοσίων Συμβάσεων τοποθέτηση στην Επιτροπή Παραγωγής όταν έγινε η διαβούλευση, και από το Ελεγκτικό Συνέδριο αναθέτοντας μελέτες, έργα, υπηρεσίες, κατ’ εξαίρεση του ν.4412/16.
Βέβαια, είδαμε σήμερα από τον κύριο Υπουργό κάποιες θετικές αλλαγές -θα έλεγα- και για το θέμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της μη συμμετοχής του, αλλά βέβαια και για τα άλλα ζητήματα σε σχέση με τις αναθέσεις, που τέλος πάντων περιμένουμε να δούμε.
Στο ΤΕΕ δε, ανατίθεται η σύνταξη ειδικού χωρικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της περιοχής σε μία έκταση 8.000 στρεμμάτων με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης της μελέτης 23 Ιουλίου το 2020.
Η προηγούμενη, όμως, ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος είχε κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για την οργάνωση της περιοχής με ομόφωνη προέγκριση του ειδικού χωρικού, ενώ προετοιμαζόταν και η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση εκπόνησης μελέτης μαζί με τις πράξεις εφαρμογής, καθώς είχε εξασφαλιστεί κονδύλι από το Πράσινο Ταμείο.
Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι εδώ πέρα βλέπουμε, και από τη συζήτηση η οποία έγινε στην Επιτροπή, ότι ανατίθεται στο ΤΕΕ. Από την άλλη μεριά, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ότι θα γίνεται με εθελοντική προσφορά μεγάλων γραφείων, που θα δεχτούν 500 χιλιάδες ευρώ, περίπου, για να κάνουν αυτή τη μελέτη. Δεν γίνεται, όμως -και αυτό είναι το πολύ σοβαρό, συνάδελφοι και συναδέλφισσες- καμία νύξη για ρυμοτομία. Χωρίς αυτήν άδειες δεν βγαίνουν. Και ο κόσμος αυτό που θέλει τώρα είναι άδειες να μπορέσει να χτίσει, να επισκευάσει, να ξαναχτίσει το σπίτι του.
Επίσης, ακούσαμε στην Επιτροπή πολλά πράγματα. Αναγνωρίστηκε από τους φορείς των κατοίκων ότι έγιναν βήματα, αλλά μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, ότι απαιτείτο απλοποίηση διαδικασιών για την αποκατάσταση των περιοχών. Αποδέχθηκαν την πολιτική βούληση της προηγούμενης κυβέρνησης να λύσει τα ζητήματα μετά την καταστροφή.
Και βέβαια, όμως, ακούσαμε και διάφορα για τις δασικές περιοχές. Εδώ, όμως, δεν μπορούμε να μην πούμε –γι’ αυτό το είπα κι εγώ αρχικά-ότι πιθανώς κάποιους να τους στεναχωρήσουμε. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη του κόσμου, αλλά δασικός χάρτης αναρτήθηκε σε ένα κομμάτι. Δεν είναι όλο το Μάτι δασικό. Πρέπει να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.
Επίσης, όσον αφορά το χωροταξικό, όπως είπα και πριν, δεν πρέπει να απεμπολήσουμε τα δασικά τμήματα τώρα που η κλιματική κρίση χτυπά την πόρτα μας έντονα, δυνατά, παραμένοντας σε αυθαιρεσίες, κάτω από το κάλυμμα της κοινωνικής κρίσης στην περιοχή.
Ας είναι αφορμή να ταρακουνηθούν συνειδήσεις και να συγκριθούν όλα με τις ανθρώπινες ζωές. Κι επιτέλους, να σχεδιάσουμε με τέτοιο τρόπο για βιώσιμες πόλεις και οικισμούς, από δω και πέρα, σύγχρονες, χωρίς κλειστούς δρόμους, με ανοίγματα, με διέξοδο στη θάλασσα -ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση στην παραλία- και βέβαια, με διέξοδο στη ζωή από δω και πέρα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα