Κ. Ζούλας: Η ΕΡΤ αναγνωρίζεται πλέον ως το πιο σοβαρό, αξιόπιστο και αντικειμενικό μέσον ενημέρωσης

«Προφανώς στη καθημερινή ροή γίνονται και λάθη. Σήμερα όμως η ΕΡΤ αναγνωρίζεται ως το πιο αξιόπιστο μέσον ενημέρωσης και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό».

Με αυτή την χαρακτηριστική φράση, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας, έκλεισε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής, την ενημέρωση που έκανε, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της δημόσιας τηλεόρασης, Γιώργο Γαμπρίτσιο, επί των ετήσιων εκθέσεων για τη διαφάνεια στη χρήση του ανταποδοτικού τέλους των ετών 2018, 2019 και 2020 της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε..

Στο επίκεντρο της πολύωρης συνεδρίασης και της αντιπαράθεσής τους με την αντιπολίτευση, ήταν κυρίως η αντικειμενικότητα, η αξιοπιστία και η αμεροληψία της ΕΡΤ στην ενημέρωση, καθώς και οι μισθοί των εργαζομένων.

Υπεραμυνόμενοι του στρατηγικού σχεδιασμού για την αναβάθμιση της ΕΡΤ, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλός της, κατέθεσαν δημοσκοπικές έρευνες, που όπως είπαν, καταδεικνύουν την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών:

– Το 2020 το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ βρισκόταν στην 4η θέση στην προτίμηση των τηλεθεατών ενώ το 2022 ανέβηκε στην 2η θέση.

– Το 58,5% δήλωσε ότι είναι αξιόπιστο και αντικειμενικό και το 89,3% ότι είναι σοβαρό και ψύχραιμο.

– Ο βαθμός εμπιστοσύνης της ΕΡΤNEWS, ανάμεσα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, από το 22% που ήταν μέχρι το 2019, έφθασε στο 55% το 2020 και στο 58% το 2021.

– Η επισκεψιμότητα στην ψηφιακή πλατφόρμα της ERTFLIX, έφθασε το πρώτο πεντάμηνο του 2022 στα 62,6 εκατομμύρια χτυπήματα, ενώ η συνολική διάρκεια σε ώρες ξεπέρασε τα 26,2 εκατομμύρια.

– Το Netflix κυριαρχεί ως πλατφόρμα για παρακολούθηση τηλεοπτικού περιεχομένου, με πάνω από 8 στους 10 χρήστες τέτοιων υπηρεσιών να την έχουν χρησιμοποιήσει, ενώ οι νέες ελληνικές σειρές της ΕΡΤ είναι μέσα στις 10 πρώτες θέσεις.

«Κεντρικό μέλημα της διοίκησης της ΕΡΤ, ήταν και είναι να αισθάνεται ο κάθε Έλληνας, ότι τα τρία ευρώ που δίνει κάθε μήνα για το ανταποδοτικό τέλος, πιάνουν τόπο. Πάνω από το 60% των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, λένε ότι επιτέλους πιάνουν τόπο. Στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί ο ενημερωτικός τομέας, να αποκτήσει τη χαμένη αξιοπιστία του και να επανέλθει η αξιοπιστία, η αντικειμενικότητα και ο πλουραλισμός», τόνισε ο κ. Ζούλας και συμπλήρωσε:

«Τρεις διαφορετικές έρευνες, δείχνουν ότι οι πολίτες αναδεικνύουν την ΕΡΤ ως το σοβαρότερο και το πλέον αξιόπιστο και αντικειμενικό μέσον ενημέρωσης».

Μέσα στο καλοκαίρι, θα λειτουργήσει η νέα τηλεοπτική μορφή του ΕΡΤNews που θα είναι αμιγώς ενημερωτικό κανάλι και από τον Σεπτέμβριο και μετά, θα μεταδίδει ειδήσεις συνεχώς, άμεσα έγκαιρα και πολυεπίπεδα σε όλη την ελληνική επικράτεια, «με τη φιλοδοξία να γίνει η πρώτη επιλογή των τηλεθεατών» είπε ο πρόεδρος της ΕΡΤ.

Παράλληλα, ο κ. Ζούλας απέρριψε ισχυρισμούς βουλευτών της αντιπολίτευσης περί “golden boys” στην ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντάς τους, εντελώς ψευδείς.

«Γράφεται ανεύθυνα περί μισθών «γκόλντεν μπόις» στη δημόσια τηλεόραση, και τα δημοσιεύματα αυτά υιοθετούνται και από μέρος της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ψευδές. Οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και δεν υπερβαίνουν τα 1500 ευρώ. Οι μισθοί των εργαζομένων στην ΕΡΤ είναι ασυγκρίτως χαμηλότεροι του ιδιωτικού τομέα», υπογράμμισε ο κ. Ζούλας. Σημείωσε δε, ότι «με αυτές τις αμοιβές είναι αδύνατον να προσελκύσεις στελέχη ικανότατα και έμπειρα από την ελεύθερη αγορά, που είναι απαραίτητα για τον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ».

«Ο δικός μου μισθός είναι 1800 ευρώ καθαρά επί 12 μήνες και χωρίς 13ο και 14ο μισθό. Αν πιστεύετε ότι αυτός είναι μισθός “golden boy” τότε είμαστε ή πρόσκοποι, ή θύματα άκρατου λαϊκισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζούλας.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, έπλεξε επίσης το εγκώμιο του κ. Γαμπρίτσου – ο οποίος είπε ότι αποχωρεί για καθαρά προσωπικούς λόγους από την ΕΡΤ – τονίζοντας ότι είχαν αγαστή συνεργασία, και πως χωρίς εκείνο, δεν θα είχαν επιτευχθεί όσα σημαντικά και θετικά έγιναν στην ΕΡΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, τονίζοντας ότι οι έρευνες δείχνουν ότι το διάστημα 2020-2022 υπάρχει βελτίωση της αποδοχής των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την αντικειμενικότητα, την αμεροληψία και την ουδετερότητα της ενημέρωσης από την ΕΡΤ.

«Δεν πήγαμε να αλλάξουμε την ΕΡΤ, αλλά να αλλάξουμε το όραμα της. Δημιουργήσαμε καινούργια πρότυπα για την άσκηση χρηστής διαχείρισης. Προσπαθήσαμε να υπάρχει λογοδοσία, αξιοκρατία και διαφάνεια και χωρίς στεγανά για τους εργαζόμενους. Αυτό που χρειαζόταν, ήταν η εξωστρέφεια, η επικοινωνία και η κουλτούρα», τόνισε ο κ. Γαμπρίτσος.

Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΡΤ, «αναγκαίο για την μετεξέλιξή της» όπως είπε, και έκανε λόγο για άλματα που έχουν γίνει, ενώ σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες, όλα τα ραδιόφωνα της θα βρίσκονται στη ψηφιακή πλατφόρμα.

«Ποτέ σε 2,5 χρόνια δεν γίνανε τόσα πολλά για το καλό της ΕΡΤ», σημείωσε.

«Ξεκινήσαμε με όραμα την ολική επανεκκίνησή της και τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται εδώ και ενάμιση χρόνο σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες. Η ΕΡΤ έκανε άλμα. Είναι εντυπωσιακή η επιτυχία της.

Έξι στους δέκα, είναι πολύ, ως αρκετά, ικανοποιημένοι από την εικόνα της ΕΡΤ, και 7 στους 10 δηλώνουν ότι ανταποκρίνεται στο ρόλο της, ενώ 75% δηλώνουν ότι είναι σημαντικό να υπάρχει, και θα τους ενοχλούσε να κλείσει», επεσήμανε.

Ο κ. Γαμπρίτσος μίλησε ακόμα για ορθολογικότερη κατανομή των πόρων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι το 2018 είχαν επενδυθεί 30 εκ. ευρώ από τα 43 εκ. του προϋπολογισμού της ΕΡΤ, στα αθλητικά, τα οποία η νέα διοίκηση τα μείωσε στα 20 εκ. ευρώ ενώ, αντίθετα αύξησε το κονδύλι της μυθοπλασίας, φθάνοντάς το στα 20 εκ. ευρώ.

«Επί πολλά χρόνια, τα έσοδα της ΕΡΤ ήταν περιορισμένα. Τα 20 εκ. με 30 εκ. ευρώ, πήγαιναν για την εξυπηρέτηση του χρέους. Προσπαθήσαμε να μειώσουμε τις διαρροές. Σήμερα είμαστε πολύ κοντά στο να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχόλια βουλευτών της αντιπολίτευσης για υποβάθμιση του ρόλου της ΕΡΤ3, ο κ. Γαμπρίτσος αντέτεινε ότι δεν αποτελεί ξεχωριστό, αλλά ενοποιημένο κομμάτι της ΕΡΤ, με στόχο την ανάδειξη περιφερειακών θεμάτων.

Για το ανθρώπινο δυναμικό ανέφερε, ότι 2.050 εργαζόμενοι εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου και το ένα τρίτο από τα 65 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού της ΕΡΤ, πηγαίνει για τη μισθοδοσία τους.

«Στόχος είναι η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας και είμαστε πολύ κοντά στη λύση του προβλήματος. Εύχομαι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της διοίκησης και των συνδικαλιστών. Πρέπει η ΕΡΤ να ισορροπήσει», σημείωσε.

Τόνισε ακόμα, ότι «υπάρχει πρόβλημα προσέλκυσης νέων καταξιωμένων και έμπειρων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα για την στελέχωση της ΕΡΤ, γιατί είναι λίγα τα χρήματα».

«Ο μέσος όρος ηλικίας του μόνιμου προσωπικού είναι τα 50 χρόνια. Πρέπει να αλλάξει αυτό και να είναι έξω από κομματικές σκοπιμότητες. Η πρότασή μου είναι σιγά-σιγά, να μπορεί και η ΕΡΤ να προσελκύει στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε.

«Γίνανε πολλά τα τελευταία τρία χρόνια και είναι πλέον αντιληπτό ότι η παρούσα διοίκηση έχει πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που έχει μπροστά της, και για να σταθεί πρέπει να παραγάγει έργο», κατέληξε ο κ. Γαμπρίτσος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα