Κ. Ζαχαριάδης: Κράτος «κουμπάρων» και «νονών» η ΝΔ

Σκληρή κριτική για τη στρατηγική απαξίωσης των δομών διαφάνειας και την εξυπηρέτηση ημετέρων που ξεκίνησε από την ίδρυση του Μητσοτακικού «επιτελικού κράτους» μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη συζήτηση της  Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το σχέδιο νόμου του Υπ. Εσωτερικών: «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση»:

Καταλαβαίνω από το νομοσχέδιο το οποίο φέρατε ότι ζηλέψατε μάλλον τον κύριο Γεραπετρίτη, που το καλοκαίρι 2019, κατ’ εντολή του κ. Μητσοτάκη γελοιοποιήθηκε από το Βήμα της Βουλής, αλλάζοντας το νόμο για να γίνει Διοικητής της ΕΥΠ, ο Παναγιώτης Κοντολέων.  Και είπατε και εσείς, 2 χρόνια μετά, να κάνετε τα ίδια.

Το 2021 όμως, κύριε Βορίδη, δεν είναι 2019. Τα είπε πολύ ωραία προηγουμένως, ο συνάδελφος, Χάρης Καστανίδης. Τι πάτε να κάνετε στο ΑΣΕΠ; Αλλάζετε τον νόμο για να γίνει Πρόεδρος ο φίλος σας; Εδώ κύριε Βορίδη, τροποποιείτε νόμο όχι της κυβέρνησης Τσίπρα, Σαμαρά, Παπανδρέου, Καραμανλή, Σημίτη. Εδώ, έρχεστε και τροποποιείτε νόμο δικό σας, του κυρίου Μητσοτάκη και δικό σας, αφού το νόμο για το ΑΣΕΠ πριν από δύο μήνες το ψηφίσατε εδώ πέρα.

Ποια είναι, λοιπόν, η πάγια τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Ότι όταν ένας εκλεκτός και αρεστός αποκλείεται από την ισχύουσα νομοθεσία δεν αλλάζουμε το πρόσωπο αλλά αλλάζουμε το νόμο.

Θα πει, βέβαια, ο κύριος Βορίδης: «Και ποιους να βάλουμε στον ΑΣΕΠ; Τους ξένους να βάλουμε; Να φτιάξουμε μία θέση που να ταιριάζει στη σωματογραμμή του δικού μας».

Αλήθεια, όμως, επειδή κερδίσατε τις εκλογές με τη διαφάνεια, με την αξιοκρατία, υπάρχει πιο ρουσφετολογική αντίληψη από αυτό; Υπάρχει πιο αρρωστημένος ιδιοκτησιακός κρατισμός παραταξιακού χαρακτήρα απ’ αυτό; Είστε εσείς υπέρ των Ανεξάρτητων Αρχών και νομοθετείτε έτσι; Γίνονται αυτά σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα;

Κι επειδή ανοίξαμε και εισαγωγικά συζήτηση περί καπιταλισμού, πείτε μας: εμείς σας κάνουμε αντιπολίτευση για τον καπιταλισμό ή σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο ο καπιταλισμός; Εσείς, δηλαδή, με αυτά που κάνετε και αυτά που νομοθετείτε, θεωρείστε ότι είστε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή κυβέρνηση; Με συγχωρείτε, κύριε Βορίδη και αγαπητοί συνάδελφοι της συμπολίτευσης, αλλά αυτό είναι ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στο εσωτερικό της λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών.

Το κράτος της Δεξιάς είναι εδώ. Το κράτος των «κουμπάρων» είναι εδώ. Το κράτος των «νονών» είναι εδώ. Έτσι, λοιπόν, η «σκοτεινή» Δεξιά, που θεωρεί τον εαυτό της ιδιοκτήτη της χώρας, επιχειρεί, να γίνουν αλλαγές στο Κράτος και τους θεσμούς, για να μην έρθει ξανά η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές. Την αναγνωρίζετε αυτή τη δήλωση, κύριε Βορίδη; Ξέρετε ποιος την έχει κάνει αυτή τη δήλωση; Δεν την έχει κάνει κάποιο στέλεχος της ΕΡΕ τη δεκαετία του 1960, ούτε κάποιο στέλεχος της εξωκοινοβουλευτικής ακροδεξιάς το 1980 ή το 1990. Τι σχέση, άλλωστε, θα μπορούσατε να έχετε εσείς με όλα αυτά; Καμία σχέση.

Τη δήλωση αυτή την έκανε ο τομεάρχης εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2018. Ποιος ήταν αυτός; Ήταν ο κ. Βορίδης και έγινε Υπουργός και κάνει αυτά τα πράγματα. Αυτό είναι λοιπόν το σχέδιο, ο απόλυτος έλεγχος του Κράτους.

Πληροφορούμαι – και διαψεύστε με αν δεν είναι έτσι, τα γράφει σήμερα στον Τύπο σε ιστοσελίδες, όχι εσείς, ο χώρος σας – ότι κάνετε κάποιες «βρωμιές» με κυνισμό, αγνοώντας τη θεσμική προδιαγραφή που λέγεται «αναζητούμε ευρύτερες συναινέσεις για το ΑΣΕΠ», που στη συνείδηση των πολιτών θεωρείται αυτονόητα ένας θεσμός αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας, διότι αυτή είναι η διαδρομή της δημόσιας διοίκησης στη χώρα. Αυτή είναι παρακαταθήκη του Αναστάσιου Πεπονή και βεβαίως της Κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου το 1994.

Θυμάστε τι έλεγε τότε το κόμμα στο οποίο βρίσκεστε εσείς σήμερα, μιας και είπε και ο Πρόεδρος για κινητικότητα; Το καταψηφίσατε, το καταγγείλατε, το πολεμήσαμε και τα λοιπά. Δεν είναι όμως το πρόβλημα αυτό. Μπορούν όλοι να αλλάξουν θέση είτε ειλικρινά, είτε προσχηματικά. Το πρόβλημα είναι ότι διαβάζω ότι ανακατεύεστε στα εσωτερικά μικρότερων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, κάνοντας εσείς κρίσεις και προτάσεις για το ποιον θα προτείνουν και ποιον όχι για τη στελέχωση του ΑΣΕΠ. Βάζετε βέτο σε εγνωσμένου κύρους στελέχη, γιατί σας ασκούν κριτική, γιατί δεν υποτάχθηκαν στις διαθέσεις σας, διότι δεν ακολούθησαν το παράδειγμα άλλων συντρόφων τους, που κάθονται αυτή τη στιγμή μαζί σας στα υπουργικά έδρανα, γιατί έχουν γνώμη.

Πρέπει να καταλάβετε, λοιπόν, κύριε Βορίδη και να το πείτε και στο Μαξίμου, ότι δεν είστε ιδιοκτήτες της χώρας. Είστε ενοικιαστές και πολύ σύντομα, με τη θέληση του λαού και όταν το επιτρέψει η πανδημία, θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε να παραδώσετε τα κλειδιά.

Δύο μόνο παρατηρήσεις:

Για το προχθεσινό που έκανε ο κ. Πέτσας.  Τι έκανε; Πήρε το δικαίωμα να υπογράφει για τις κρίσιμες δαπάνες του Υπουργείου, ενώ με το νόμο του επιτελικού κράτους αυτό ήταν στα στελέχη τα οποία είχαν τη διαδρομή μέσα από τον χώρο της δημόσιας διοίκησης. Με αυτές τις πρακτικές πήρατε τη διακυβέρνηση, κύριε Βορίδη, ότι εσείς θα ορίζετε και εσείς θα υπογράφετε και εσείς θα ελέγχετε τα πάντα και θα απαξιώνετε τη διαδρομή των δημοσίων υπαλλήλων;

Το άλλο ζήτημα, με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας: αληθεύει ή όχι ότι πάτε να πειράξετε τον διαγωνισμό και τα προσόντα, προκειμένου να παραμείνει στη θέση του ο εκλεκτός του κυρίου Μητσοτάκη την περίοδο που ήταν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Μπίνης, ότι βάλατε υπέρμετρη μοριοδότηση, 300 στα 1.000 μόρια, για εμπειρία από χώρες του εξωτερικού στο πλαίσιο της εργασίας με διεθνείς σχέσεις, διότι ο άνθρωπος έχει ένα πολύ αξιόλογο βιογραφικό για αυτό; Για αυτό το κάνατε; Το κάνατε φωτογραφία;

Παντού βάζετε τους δικούς σας. Δεν έχετε αφήσει τίποτα. Δεν είναι θέμα «συριζαίοι». Πέρα από τους νεοδημοκράτες, τους συριζαίους, τους ανθρώπους που ψηφίζουν ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν και οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν διαδρομή και υπηρετούν τη δημόσια διοίκηση βάσει μιας άποψης και μιας αντίληψης, που έχει να κάνει με το πώς πρέπει να λειτουργεί μια χώρα, όποια κυβέρνηση και αν έχει.

Για πείτε μου κύριε Βορίδη, εσείς συμφωνείτε με την πολύ ωραία δήλωση του κυρίου Μητσοτάκη και το στερεότυπο του τεμπέλη δημοσίου υπαλλήλου, το οποίο κατέρρευσε και μας ενημέρωσε γι’ αυτό ο κύριος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη στο ΒΗΜΑ στις 21/3;  Διότι αν συμφωνείτε -και δεν πιστεύω να συμφωνείτε γιατί δεν τα πιστεύετε- θα πρέπει να μας πείτε, είτε εσείς είτε ο κύριος Μητσοτάκης, ποιος καλλιεργούσε όλα αυτά τα χρόνια το στερεότυπο του δημοσίου υπαλλήλου. Το καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το καλλιεργούσε η ΝΔ, το καλλιεργούσαν τα Media, και εφόσον κατέρρευσε το στερεότυπο του τεμπέλη δημοσίου υπαλλήλου, έπρεπε να φτάσει να γίνει Πρωθυπουργός ο κύριος Μητσοτάκης για να το καταλάβει. Εκλέχτηκε Βουλευτής δεν το κατάλαβε, έγινε Υπουργός δεν το κατάλαβε, έγινε ένα χρόνο Πρωθυπουργός δεν το ομολόγησε, μετά από ένα χρόνο πανδημίας ομολόγησε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι τεμπέληδες.

Το ζήτημα είναι θα κάνουμε τώρα στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη δημόσια διοίκηση, εφόσον όπως παραδεχτήκατε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι τεμπέληδες, για να αποκαταστήσουμε αυτή τη συκοφαντία και στην πράξη και στον τρόπο οργάνωσης της πολιτείας την επόμενη μέρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα