Κ. Σκρέκας: Αναζητούμε βιώσιμη λύση στην παραγωγή ζάχαρης και στην τευτλοκαλλιέργεια

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναζητά βιώσιμη λύση προκειμένου να συνεχισθεί η παραγωγή ζάχαρης και η καλλιέργεια τεύτλων στην Ελλάδα, στέλνει μέσω συνέντευξής του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας.

Σημειώνει ότι στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πρωτογενούς τομέα. Μάλιστα σύμφωνα με τον υφυπουργό αυτός ο στόχος θα εκπληρωθεί μέσω της συστηματικής προσπάθειας για μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και ανάδειξης των συγκριτικών ποιοτικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευσης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για την οποία ο κ. Σκρέκας είναι αρμόδιος, υπογράμμισε ότι «είναι η μητέρα των μαχών για το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής», προαναγγέλλοντας εθνική καμπάνια ενημέρωσης και διαλόγου με τους αγρότες και όλους τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα.

Πρόσθεσε ότι η στρατηγική διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ, από την πλευρά της κυβέρνησης, έχει ως στόχο τη στήριξη των μικρών και μεσαίων αγροτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την είσοδο και την παραμονή νέων αγροτών στον πρωτογενή τομέα.

Αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως αυτό θα μειωθεί, μεταξύ άλλων, μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους, μέσω κινήτρων για την οργάνωση των αγροτών σε συλλογικά, συνεργατικά σχήματα και με την ενίσχυση της ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.

   Αναλυτικά η συνέντευξη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στο δημοσιογράφο Θανάση Παπακώστα έχει ως εξής:

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας και όχι μόνο είναι η τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Ποιες ενέργειες σκοπεύετε να υλοποιήσετε κ. Υπουργέ ώστε να διασφαλίσετε και τα συμφέροντα των τευτλοπαραγωγών;

Πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και της βιομηχανίας, ώστε να πετύχουμε ισχυρή, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στη χώρα, για τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Συνεπώς, η προσπάθεια μας είναι να βρεθεί ένας βιώσιμος τρόπος ώστε να συνεχισθεί η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα και μ΄ αυτόν τον τρόπο να διατηρηθεί με τη σειρά της η πολύ σημαντική καλλιέργεια των τεύτλων στη χώρα μας.

Δυστυχώς, η προηγούμενη Κυβέρνηση, με την καταστροφική πολιτική που ακολούθησε, γιγάντωσε τα προβλήματα της μοναδικής εταιρείας παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα, βάζοντας ταφόπλακα στα εργοστάσια και την παραγωγική δραστηριότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας ζάχαρης. Το χειρότερο είναι, ότι κατά την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης της, η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, προχώρησε σε έναν τεράστιο εμπαιγμό των τευτλοπαραγωγών. Αφού τους υποσχέθηκε ότι είχε βρεθεί σίγουρη λύση και τους παρακίνησε να καλλιεργήσουν και τη φετινή χρονιά, τελικά τους άφησε ξεκρέμαστους, χωρίς συμβόλαια αγοράς της παραγωγής τους, αδιαφορώντας για την τεράστια ζημιά που θα υποστούν.

Εμείς, από την πλευρά μας, σε στενή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουμε ξεκινήσει άμεσα μια προσπάθεια εξεύρεσης μίας καθαρής λύσης που θα δίνει βιώσιμη προοπτική στην παραγωγή ζάχαρης και θα διασφαλίζει τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα χωρίς βέβαια να επιβαρύνεται ο φορολογούμενος πολίτης.

   Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι κεντρική πολιτική προτεραιότητα του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας είναι η αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα της χώρας; Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες αυτού του σχεδίου;

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις για την πορεία που θα ακολουθήσουμε στις πολιτικές για το μετασχηματισμό της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πρωτογενή τομέα που θα παράγει ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα σε επαρκείς ποσότητες για τη βελτίωση της αυτάρκειας της χώρας μας. Αυτές οι κατευθύνσεις εναρμονίζονται με το πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2021.

Οι νέοι καιροί απαιτούν μια νέα λογική. Το επίκεντρο αυτής της νέας λογικής είναι η προστασία του περιβάλλοντος με την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Επιδιώκουμε τη μετάβαση στην έξυπνη, περιβαλλοντικά υπεύθυνη, γεωργία, που θα διακρίνεται από τη ορθολογικότερη χρήση νερού, ενέργειας, λιπασμάτων και φαρμάκων.

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη συστηματική προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής και την ανάδειξη των συγκριτικών ποιοτικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

   Μια από τις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες είναι η διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ώστε να λειτουργήσει προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών. Ποιοι είναι οι άξονες αυτής της διαπραγμάτευσης;

Η διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ είναι η μητέρα των μαχών για το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση, καθώς υπάρχουν ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεγάλες περικοπές στα κονδύλια των άμεσων ενισχύσεων και των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Ο Έλληνας αγρότης αντιμετωπίζει πολλές φορές αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό είχε απέναντι του την προηγούμενη τετραετία μια Κυβέρνηση εχθρική προς τον αγροτικό τομέα, τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.

Η στρατηγική μας έχει τρεις κυρίως στόχους:

α) Την στήριξη των μικρών και μεσαίων αγροτών, δηλαδή της ραχοκοκαλιάς του πρωτογενή τομέα,

β) την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της συνεπειών της κλιματικής αλλαγής

γ) την είσοδο και την παραμονή νέων αγροτών στον πρωτογενή τομέα.

Οι ελληνικές θέσεις παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη κατά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 15 Ιουλίου. Προϋπόθεση για την επιτυχία της νέας ΚΑΠ είναι να διασφαλισθούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι και τα κράτη μέλη να διαθέτουν την αναγκαία ευελιξία στη διαχείριση τους.

Στη νέα ΚΑΠ αλλάζει ριζικά η φιλοσοφία των άμεσων ενισχύσεων και ο τρόπος απόδοσης αυτών των ενισχύσεων στους παραγωγούς. Οι οικονομικές ενισχύσεις θα δίνονται πλέον μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο επίτευξης στόχων, οι οποίοι και θα πρέπει να προσδιοριστούν.

Γι΄αυτό, ξεκινάμε άμεσα μια πανεθνική καμπάνια ενημέρωσης και διαλόγου με τους αγρότες και όλους τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα ώστε η χώρα μας να είναι απόλυτα προετοιμασμένη για τις αλλαγές που έρχονται μετά το 2023.

   Λόγω του Brexit, ο κοινοτικός προϋπολογισμός και κατ’ επέκταση ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ φαίνεται ότι θα είναι μειωμένος. Ποιες θεωρείτε ότι θα είναι οι επιπτώσεις στους Έλληνες παραγωγούς από τη μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού;

Όπως προανέφερα, εκδηλώνονται ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ για σημαντικές περικοπές των κονδυλίων της ΚΑΠ και μεγαλύτερη εξωτερική σύγκλιση. Είναι νωρίς να προδικάσουμε το τελικό αποτέλεσμα, καθώς οι διαπραγματεύσεις για νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 θα συνεχισθούν τους επόμενους μήνες. Το δυσάρεστο γεγονός είναι ότι η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό.

Θα πρέπει να καλύψουμε αυτή τη μείωση με νέα, καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Έτσι, όχι μόνο θα καταφέρουμε να αντισταθμίσουμε τις ενδεχόμενες απώλειες, αλλά και θα προσφέρουμε επιπλέον οικονομική στήριξη για τον εκσυγχρονισμό και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ελλήνων παραγωγών στο νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

      Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών κ. Υπουργέ είναι το υψηλό κόστος παραγωγής. Υπάρχουν στο σχεδιασμό του υπουργείου μέτρα έτσι ώστε να μειωθεί αυτό το κόστος;

Η σημαντική και σταθερή μείωση του κόστους σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε συνδυασμό με τη μείωση των φόρων στο εισόδημα, και τον ΦΠΑ, αποτελεί μια πηγή αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων των Ελλήνων αγροτών, ώστε αφενός να τερματισθεί η τάση εγκατάλειψης της υπαίθρου και αφετέρου να στραφούν περισσότεροι νέοι στον πρωτογενή τομέα.

Τρεις είναι οι κύριοι άξονες δράσης σε αυτή την κατεύθυνση:

α) Η μείωση του ενεργειακού κόστους. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε τη σταδιακή μείωση της συνολικής επιβάρυνσης των αγροτών μας από το κόστος του ηλεκτρισμού, με την ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στηρίζουμε τα μικρά αγροτικά φωτοβολταϊκά συστήματα και τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού, ώστε αρχικά να πληρώνουν μικρότερα ποσά για ρεύμα και μετά την παρέλευση 7-8 ετών να μηδενίζεται σχεδόν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται. Σε αυτή την κατεύθυνση, σχεδιάζουμε να αξιοποιήσουμε κεφάλαια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το χρηματοδοτικό εργαλείο που ετοιμάζουμε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

β) Κίνητρα για την οργάνωση των αγροτών σε συλλογικά, συνεργατικά σχήματα. Η ενοποίηση των δυνάμεων των αγροτών σε υγιή επιχειρηματικά σχήματα που θα λειτουργούν με διαφάνεια και σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης και διοίκησης, αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση της ελληνικής παραγωγής. Οι αγρότες που θα συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα θα διαθέτουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ τόσο στην πώληση των προϊόντων τους όσο και στην αγορά των εφοδίων και την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.

γ) Την ενίσχυση της ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. Μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τη ρευστότητα στον αγροτικό τομέα με χαμηλά επιτόκια σε μακροπρόθεσμη βάση και να αναδιαρθρώσουμε τον υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια βιωσιμότητας και ανάπτυξης. Οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο, με όρους που ούτε θα αναβιώνουν χρεωκοπημένες πρακτικές του παρελθόντος αλλά ούτε θα στέκονται εμπόδιο στη χρηματοδότηση υγιών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Και στο θέμα της ρευστότητας, σημαντικό μερίδιο πρέπει να έχουν οι νέοι αγρότες. Έτσι λοιπόν, διερευνούμε άμεσα το θέμα της ενίσχυσης των νέων Ελλήνων αγροτών και μέσα από το πακέτο που ανακοίνωσε ο επίτροπος Hogan το οποίο προβλέπει χαμηλότερα επιτόκια, αποπληρωμή του δανείου σε έως και 15 χρόνια και 5ετή περίοδο χάριτος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα