Κ. Σημίτης: Να δείξουμε αποφασιστικότητα απέναντι στην Τουρκία

“Πυξίδα είναι το διεθνές δίκαιο”, αναφέρει σε άρθρο του στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα απέναντι στην Τουρκία. “Η Ελλάδα στην υπάρχουσα αντιπαράθεση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα ως προς τη βούλησή να επιλύσει ειρηνικά οποιαδήποτε διαφορά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που απαιτεί συνεργασία και εφόσον δεν επέλθει συμφωνία, λύση των διαφορών από το διεθνές δικαστήριο”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σημίτης ανέφερε, επίσης, ότι η ρύθμιση της αιγιαλίτιδας ζώνης από την ελληνική πλευρά, δηλαδή η επέκτασή της στα 12 μίλια και ο καθορισμός ελεύθερων ζωνών ναυσιπλοΐας, είναι μια δυνατή πρωτοβουλία που όμως χρειάζεται συνεννοήσεις που στο παρελθόν με την Τουρκία έγιναν και δεν κατέληξαν, αλλά και σχετικά με τις συντεταγμένες

Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης συνεπάγεται υποχρέωση των παράκτιων χωρών να καταθέσουν συντεταγμένες, να προσδιορίσουν το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της ΑΟΖ τους, προσθέτοντας ότι “συνεννοήσεις για τα όρια της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Τουρκία μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμά της να προβάλλει την άποψή της για την ΑΟΖ της”.

Και καταλήγει τονίζοντας ότι “η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες όταν αυτό θεωρηθεί χρήσιμο, ώστε να καταστεί σαφές στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες δεν ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου και μονόπλευρες αποφάσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές”.

Σχετικά Νέα