

Σε δήλωση προέβη το απόγευμα της Πέμπτης ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, για τα ελληνοτουρκικά και το Ελσίνκι.
Ο κ. Σημίτης, σημείωσε ότι η δήλωση Καραμανλή, αποδεικνύει τις διαφορετικές τους αντιλήψεις για τα εθνικά θέματα και σημειώνει ότι “οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται ενεργά”, τονίζοντας ότι η επ’ αόριστον παραπομπή των διαφορών σε μελλοντική διευθέτηση, έχει επώδυνα αποτελέσματα.
Η δήλωση του Κώστα Σημίτη
“Στα «Νέα» (3.4.2021) έγινε προδημοσίευση της συμβολής μου στον συλλογικό τόμο «Η στρατηγική του Ελσίνκι, 20+1 χρόνια μετά» (εκδόσεις Σιδέρη). Αυτό το δημοσίευμα σχολίασε ο κ. Κ. Καραμανλής.
Η δήλωση του Κ. Καραμανλή αποδεικνύει πράγματι τις διαφορετικές μας αντιλήψεις.
Πεποίθησή μου ήταν και είναι, ότι οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται ενεργά, στη βάση της εθνικής μας κυριαρχίας και του Διεθνούς Δικαίου, αξιοποιώντας την ισχύ που μάς δίνει η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πλεονεκτήματα που μάς εξασφαλίζουν οι διεθνείς συμμαχίες μας. Η επ’ αόριστον παραπομπή των διαφορών με τη γείτονα σε μια μελλοντική κάθε φορά διευθέτηση, οδήγησε και θα οδηγεί στη διεύρυνση των τουρκικών διεκδικήσεων. Η πιο χαρακτηριστική και επώδυνη απόδειξη της αδράνειας είναι η εξέλιξη του Κυπριακού.
Την περίοδο της συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, η κυβέρνησή μου αξιοποίησε την ευνοϊκή συγκυρία της επιθυμίας της Τουρκίας για προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αφ’ ενός λύσαμε το πολύπλοκο θέμα της ευρωπαϊκής ένταξης της Κύπρου και αφ’ ετέρου χαράξαμε έναν οδικό χάρτη επίλυσης των ελληνοτουρκικών.
Ως προς το θέμα των χωρικών υδάτων πρέπει να σημειωθεί, ότι όλες οι κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Κ. Καραμανλή) συζητούσαν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών το θέμα του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, που είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και συναρτάται με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ”.
Σχετικά Νέα
Ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε καφετέρια στο Περιστέρι που χρηματοδότησε η ΔΥΠΑ
Κατάστημα καφέ στο Περιστέρι, που άνοιξε πρώην άνεργη με τον αδελφό της, αξιοποιώντας πρόγραμμα.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για αναφορά του ονόματός του σε υπόθεση εμπορίας ανθρώπων
Έγκληση στις εισαγγελικές αρχές, υπέβαλε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζητά.
Σ. Καλαφάτης: «Τεχνητή Νοημοσύνη και brain gain, ένα ευρωπαϊκό και ελληνικό στοίχημα»
Με επίκεντρο την έρευνα, την τεχνητή νοημοσύνη και την επιστροφή επιστημών στον ευρωπαϊκό χώρο,.
Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον Χρήστο Ροκόφυλλο
Με βαθύ σεβασμό και θλίψη το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον πρώην υπουργό του κόμματος Χρήστο.