

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη 2η Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που διεξάγεται στο Κισινάου της Μολδαβίας.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως «με την προώθηση έργων για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών του φυσικού αερίου, σκοπεύουμε να μεγιστοποιήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και να συμβάλουμε στην εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ στο θέμα αυτό».
«H ενεργειακή κρίση μας υπενθύμισε ότι είμαστε βαθιά αλληλένδετοι και ισχυρότεροι όταν αντιμετωπίζουμε τις απειλές από κοινού», τόνισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως«σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο πόλεμος έχει αναδιαμορφώσει δραστικά τον ενεργειακό χάρτη. Η συνδεσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας» είπε, σημειώνοντας παράλληλα, ότι «η ενίσχυση των υφιστάμενων δεσμών, καθώς και η δημιουργία νέων, πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας».
Υποστήριξε ακόμη, ότι «η επιτάχυνση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η σπουδαιότερη δράση που μπορούμε να αναλάβουμε για να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια, να μειώσουμε τις τιμές για τους καταναλωτές και να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή».
Ειδικότερα, κατά την παρέμβασή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:
«Το 2022, η ευρωπαϊκή οικογένεια απέδειξε την ανθεκτικότητά της. Αποκρούσαμε το ενεργειακό όπλο της Ρωσίας διαφοροποιώντας τις πηγές εφοδιασμού μας, μειώνοντας την ενεργειακή μας κατανάλωση και επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση. Το πιο σημαντικό, δεν αμφιταλαντευτήκαμε στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία και τους γείτονές της, όπως η Μολδαβία. Η προσπάθεια της Μόσχας να μας διχάσει, απέτυχε.
Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει. Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να είναι υψηλές, πιέζοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ελπίζω όμως ότι το χειρότερο μέρος της κρίσης ανήκει στο παρελθόν και ότι μπορούμε να χαράξουμε μια νέα πορεία. Η κρίση αυτή μας υπενθύμισε ότι είμαστε βαθιά αλληλένδετοι. Είμαστε ισχυρότεροι όταν αντιμετωπίζουμε τις απειλές από κοινού. Η συνδεσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας: η ενίσχυση των υφιστάμενων δεσμών και η δημιουργία νέων πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας.
Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο πόλεμος έχει αναδιαμορφώσει δραστικά τον ενεργειακό χάρτη. Η επιτάχυνση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η σπουδαιότερη δράση που μπορούμε να αναλάβουμε για να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια, να μειώσουμε τις τιμές για τους καταναλωτές και να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή.
Εν συντομία, χάρη στην προσπάθεια να περιορίσουμε και τελικά να εξαλείψουμε την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η Ελλάδα εξελίσσεται σε αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο. Με την προώθηση έργων για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών του φυσικού αερίου, σκοπεύουμε να μεγιστοποιήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και να συμβάλλουμε στην εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ στο θέμα αυτό. Μέσω της αδιάκοπης και συνεχούς υποστήριξης προς αυτόν τον στόχο, ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε όλες τις τρέχουσες προκλήσεις και θα εγγυηθούμε την ευημερία των πολιτών, ιδίως των πιο ευάλωτων, που εξακολουθούν να υποφέρουν από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας».
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για το πόρισμα του ΕΜΠ για τα Τέμπη
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ στον απόηχο της δημοσιοποίησης του πορίσματος.
Δ. Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη είναι αποδυναμωμένη
«Η Ευρώπη είναι αποδυναμωμένη, το ευρωπαϊκό όραμα σβήνει». Αυτό δήλωσε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος.
Κ. Πιερρακάκης: Δεσμευόμαστε σε μια διεθνή οικονομική τάξη βασισμένη σε κανόνες
Τη δέσμευση της Ελλάδας σε μια διεθνή οικονομική τάξη βασισμένη σε κανόνες, καθώς και.
Σ. Ζαχαράκη στη σύνοδο Υπουργών Παιδείας στις Βρυξέλλες: Απαραίτητη η καλλιέργεια δεξιοτήτων μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, για μια Ευρώπη ανταγωνιστική
Η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια κρίσεων, η σημασία.