Κ. Παπανάτσιου: Όπως ανορθώσαμε την οικονομία, σχεδιάζουμε ασπίδα για την πανδημία

Με την σοβαρότητα που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, που αφήσαμε «μαξιλάρι» και οικονομία σε καλή κατάσταση, προτείνουμε μέτρα θωράκισης από την πανδημία πριν να είναι αργά, υπάρχουν διαθέσιμα 40 δισ. ευρώ σήμερα, οι προτάσεις μας δημοσιονομικά είναι 12,4 δισ. ευρώ, τόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Τα διαθέσιμα είναι σήμερα άνω των 40 δισ. ευρώ, οι προτάσεις μας 12,4 δισ. ευρώ δημοσιονομικά, αργότερα θα είναι πολύ αργά, το «μαξιλάρι» δεν θα είναι επαρκές, θα μπούμε σε καινούργιο μνημόνιο, είπε η κ. Παπανάτσιου. Βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια, αφήσαμε οικονομία σε καλή κατάσταση, με την ίδια σοβαρότητα προτείνουμε μέτρα για την πανδημία.

Προτείνουμε μία γενναία παροχή ρευστότητας σε επαγγελματίες και μισθωτούς για να απορροφήσει τους κραδασμούς, τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις να τις αναλάβει το κράτος οι φορολογικές υποχρεώσεις να ανασταλούν, αλλά τελικά να εισπραχθούν, όχι να χαθούν, ώστε να μην είναι δημοσιονομικό κόστος, όπως διευκρίνισε.

Θύμισε ότι ήταν ήδη πριν την πανδημία αρνητικές οι ενδείξεις στην οικονομία και την αγορά εργασίας τους τελευταίους μήνες και δεν πρέπει η επόμενη μέρα να μας βρει αντιμέτωπους με το εκρηκτικό μίγμα ανεργίας και κλειστών επιχειρήσεων. Θα έχει την ευθύνη εάν δεν δράσει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εμείς κάναμε τις προτάσεις για να μείνουμε όρθιοι, με σεβασμό στον ελληνικό λαό. Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν «κάνει λάθος», αυτή είναι η ιδεοληψία και οι αρχές της, τόνισε, και πριν βγούμε από τα μνημόνια, πιστοληπτική γραμμή πρότειναν, ενώ είδαμε και τι νομοθετούν από την στιγμή που έγιναν κυβέρνηση: τα μέτρα που πρότειναν οι δανειστές και δεν κατάφεραν με τα μνημόνια. Πρέπει να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, δεν προστατεύουν την πρώτη κατοικία, άνθρωποι θα χάσουν τα σπίτια τους μέσα στην πανδημία; Γι` αυτό προτείνουμε παράταση προστασίας ως το τέλος του 2020 και μετά σοβαρό πρόγραμμα για να κρατήσουν οι άνθρωποι τις στέγες τους.

Για τις διεργασίες στην ΕΕ είπε ότι το ευρωομόλογο θα λύσει πολύ περισσότερα προβλήματα από ό,τι το πακέτο των 500 δισ. ευρώ που ακούγεται και δεν είναι επαρκές. Η Ιταλία δεν ξέρουμε αν θα το αποδεχθεί, όπως είπε, γι` αυτό είναι σημαντικό έστω οι χώρες που συμφωνούν, να προχωρήσουν μαζί στην έκδοση ομολόγου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα