Κ. Παπανάτσιου: Οι πολιτικές της ΝΔ είναι από μόνες τους μνημονιακές, ακόμα και χωρίς μνημόνιο!

Η τοποθέτηση της Βουλευτή Μαγνησίας και Αναπληρώτρια Τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Παπανάτσιου, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών: «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας»

Η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο λέγοντας πως είναι ασύμβατο με τον τίτλο του, καθώς πρόκειται για ασύνδετες διατάξεις μεταξύ τους. Σημείωσε δε, πως η ΝΔ θεωρεί ότι η ανάπτυξη θα έρθει από την διεύρυνση των απαλλαγών του Αγίου όρους, την αυτοτελή φορολόγηση των συνταξιούχων του εξωτερικού με 7% , την μείωση της φορολόγησης των συμβολαίων των προπονητών, με αυτοτελή φορολόγηση 22%, την αποφορολόγηση των κατοίκων εξωτερικού που θα προχωρήσουν σε δωρεά στην Ελλάδα. Η βουλευτής στη συνέχεια αναφέρθηκε στα voucher εσωτερικού τουρισμού και επισήμανε πως για τη Κυβέρνηση μέχρι αυτό το σημείο είναι η ενίσχυση των εργαζομένων και του τουρισμού.

Η Βουλευτής ανέφερε ως θετική τη συμπερίληψη, μετά από πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, των αλιέων στην αναστολή του τέλους επιτηδεύματος. Ενώ για τη μείωση της προκαταβολής φόρου, τόνισε πως πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα, αλλιώς απλά την μετατρέπει, σε επιστρεπτέα. Στη συνέχεια η Βουλευτής, υπογράμμισε πως η ρύθμιση για τη συνεισφορά του Δημοσίου έχει ως προϋπόθεση την παραίτηση από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις, ενώ δεν περιλαμβάνει την προστασία της Α’ κατοικίας. Ενώ αναρωτήθηκε ποια η σχέση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ και του σχεδίου που περιγραφόταν στο κείμενο της Ενισχυμένης Εποπτείας, το γνωστό πλέον sale and leash back.

Η κ.Παπανάτσιου στη συνέχεια αναφέρθηκε στ΄ αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας πως η κυβέρνηση όχι μόνο πήρε λιγότερα από όσα λέει, αλλά υποσχέθηκε πολύ περισσότερα από όσα ισχυρίζεται. Τόνισε δε πως αποδέχτηκε τη θέσπιση ενός μηχανισμού λειτουργίας του Ταμείου που συνδέει την εκταμίευση με την υλοποίηση επώδυνων “μεταρρυθμίσεων” μνημονιακού τύπου. Απευθυνόμενη στα Κυβερνητικά έδρανα είπε, «βέβαια δεν χρειάζεστε ειδικές ρυθμίσεις, μιας και οι πολιτικές σας είναι μνημονιακές, ακόμα και χωρίς μνημόνιο. Οι πληροφορίες άλλωστε, για το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη -το οποίο μας κρατάτε κρυφό – μιλούν για “μεταρρυθμίσεις” λιτότητας που η ίδια η κυβέρνηση σχεδιάζει».

Στη συνέχεια η Βουλευτής έκανε ειδική αναφορά στο Δελτίο Εκτέλεση του Προϋπολογισμού, λέγοντας πως επιβεβαιώθηκε απόκλιση όσον αφορά τον στόχο πρωτογενούς αποτελέσματος στα 6,4 δισ. Ευρώ! Παράλληλα σημείωσε πως, η υπέρβαση των δαπανών για το α΄εξάμηνο φτάνει τα 3 δις, με μία ανάλυση που περιγράφει τα μέτρα στήριξης λόγω της Πανδημίας, ζητώντας μία απάντηση για τα ποσά με τα οποία διατείνεται η Κυβέρνηση ότι στήριξε την οικονομία.

Κλείνοντας η κ.Παπανάτσιου τόνισε πως το κύριο μέλημα της ΝΔ είναι γενικά και αόριστα η μείωση των φόρων και η αποφορολόγηση. «Αυτό όμως δεν αποτελεί συγκεκριμένο σχέδιο», σημείωσε χαρακτηριστικά η Βουλευτής. Σε κάθε σχέδιο, υπογράμμισε η Βουλευτής, οι φοροελαφρύνσεις έρχονται στο τέλος, δεν αποτελούν τον κορμό του σχεδίου, τονίζοντας πως το πρωτεύον δεν είναι οι λιγότεροι φόροι, αλλά ποιος πληρώνει και με ποια φοροδοτική ικανότητα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα