Κ. Νοτοπούλου: Oι κ.κ. Ταχιάος και Ορφανός είναι οι δύο όψεις του ίδιου συντηρητικού νομίσματος της επιστροφής

Συνέντευξη της Υποψήφιας Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου στο dailythess.gr και τον Φίλιππο Δεργιαδέ

Κυρία Νοτοπούλου, υπάρχει ή έχει επιβληθεί ένα κλίμα στην πόλη, σύμφωνα με το οποίο ο επόμενος δήμαρχος θα προέρχεται από το συντηρητικό χώρο. Για τον προοδευτικό χώρο επίσης, εμφανίζεται μία εικόνα αδυναμίας και ασυνεννοησίας. Εσείς τι λέτε;     

Σε σχέση με το κλίμα θα μου επιτρέψετε να έχω μία άλλη άποψη και αυτό έχει να κάνει με την εικόνα που εισπράττω από τους ανθρώπους που συναντώ και από τις συζητήσεις που κάνω. Όταν συζητάμε για το θέμα της προοδευτικής συνέχειας στο δήμο Θεσσαλονίκης, κανένας, καμία δεν μου λέει ότι θέλει η πόλη να γυρίσει δέκα χρόνια πίσω, κανένας και καμία δεν μου λέει ότι θέλει ο δήμος να επιστρέψει σε ένα μοντέλο διοίκησης που και απέτυχε, και δικάστηκε και κατέληξε στη φυλακή.

Σε ό,τι αφορά την ασυνεννοησία θα σας πω ότι στη «Θεσσαλονίκη Μαζί» καταφέραμε και συνεννοηθήκαμε μία χαρά άνθρωποι, γυναίκες και άνδρες, με διαφορετικές αφετηρίες και πολιτικές ταυτότητες, αλλά με στόχο να δουλέψουμε για το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον. Και για να… συνεννοηθούμε, πιστεύω ότι έχει γίνει ξεκάθαρο στους πάντες ότι η παράταξη μας, η υποψηφιότητα μου, είναι η προοδευτική και η νικηφόρα επιλογή και για τον πρώτο και για τον δεύτερο γύρο.

Επίσης βλέπουμε κάποιες δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον κ. Ταχιάο να προπορεύεται σχεδόν μόνος του, την ώρα που στην προεκλογική κούρσα μετέχουν, σχεδόν, είκοσι συνδυασμοί. Ποια είναι η γνώμη σας για τις δημοσκοπήσεις; Υπάρχουν πληρωμένες δημοσκοπήσεις;

Πρώτη φορά ακούω από εσάς για πληρωμένες δημοσκοπήσεις… Αστειεύομαι και θα σας θυμίσω πως στην αρχή της προεκλογικής περιόδου βρεθήκαμε μπροστά στο φαινόμενο ένας υποψήφιος να πληρώνει για γκάλοπ που τον έδειχνε στο δεύτερο γύρο και άλλος υποψήφιος πλήρωνε ώστε αυτό το γκάλοπ να μη δημοσιευτεί. Εκτιμώ πως μετά τις εκλογές θα ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση και για το πως λειτουργούν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων και για το ρόλο που παίζουν τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε ότι αφορά τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι θα διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις. Αυτό που μπορώ να σας πω σήμερα είναι ότι βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και για εμάς ο αγώνας για να μην επιστρέψει το δήμος Θεσσαλονίκης στα χέρια του συντηρητικού καθεστώτος του 1985 – 2010 θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία ώρα που μας επιτρέπει ο εκλογικός νόμος.

Είστε ικανοποιημένη από τον προεκλογικό διάλογο; Έχουν συζητηθεί ή συζητιούνται, επαρκώς και εκτενώς, τα μεγάλα προβλήματα; Δεν πρέπει να γίνουν περισσότερα debate; Βοηθούν τα δημοτικά ΜΜΕ;

Τα δημοτικά ΜΜΕ βοηθούν αλλά το θέμα είναι το τι επιδιώκουν οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι. Ακόμα και τώρα για τους περισσότερους έχω μία θολή εικόνα για τα εφαλτήρια τους. Στην πρώτη σας ερώτηση αναφερθήκατε στον «προοδευτικό χώρο» και πραγματικά θα περίμενα από υποψήφιους που τοποθετούνται σε αυτό το χώρο να μιλούν για την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να προχωρήσει και να μην επιστρέψει. Όχι μόνο δεν λένε κάτι τέτοιο, αλλά οι περισσότεροι δεν τολμούν να αναφερθούν στην εποχή του Παπαγεωργόπουλου για να μη δυσαρεστήσουν τον κ. Ταχιάο και τον κ. Ορφανό που αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου συντηρητικού νομίσματος της επιστροφής.

Στις δημόσιες συζητήσεις πρέπει να σας πω ότι ακούγονται ακόμα και απίθανα πράγματα όπως για παρέμβαση του… Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις εκλογές για το δήμο Θεσσαλονίκης! Οπότε προτιμώ να μελετώ τα προγράμματα των άλλων υποψηφίων όπου πράγματι με κάποια από αυτά υπάρχουν σοβαρές συγκλήσεις. Περισσότερα στο νέο δημοτικό συμβούλιο!

Είστε η μοναδική γυναίκα που διεκδικεί να αναλάβει τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν 19 συνδυασμοί αλλά μόνο ένας συνδυασμός έχει επικεφαλής μία γυναίκα. Γιατί αυτή η υστέρηση; Πώς το βιώνετε και πως το σχολιάζετε αυτό; Και πώς σας αντιμετωπίζουν οι γυναίκες; 

Είμαι μία από αυτές! Λένε ότι οι γυναίκες δυσκολεύονται να συνεννοηθούν, ότι είναι ανταγωνιστικές, ότι ζηλεύουν η μία την άλλη, ότι δεν μπορούν να ασκήσουν διοίκηση γιατί κουβαλούν αιώνες καταπίεσης… Λένε οι άνδρες, έτσι; Εγώ πιστεύω ότι οι γυναίκες και οι άνδρες σε αυτή την πόλη αντιμετωπίζουν πολύ θετικά το, πολύ πιθανό, ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει γυναίκα δήμαρχο. Θα είναι μία πολύ καλή είδηση για την πόλη μας!

Το γιατί δεν υπάρχει άλλη γυναίκα υποψήφια δήμαρχος είναι κάτι που αφορά τους άλλους συνδυασμούς, αλλά προφανώς δείχνει ότι ζούμε σε ένα κόσμο που το «λογικό» είναι οι άνδρες να διεκδικούν τους ρόλους, τις θέσεις, τα αξιώματα και οι γυναίκες να τους συμπαραστέκονται. Βέβαια ο κόσμος που ζούμε αλλάζει, μεγάλες πόλεις έχουν γυναίκες για δημάρχους και πιστεύω ότι στις μεθεπόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί η συνομήλικη μου Αλεξάνδρεια Οκάσιο Κορτέζ. Αυτό είμαι βέβαιη ότι θα αλλάξει πολλά πράγματα.

Αν αναλάβετε τη δημαρχία, τι θα αλλάξετε άμεσα στο δήμο Θεσσαλονίκης; Για παράδειγμα, ο κ. Ζέρβας υπόσχεται δραστική μείωση των δημοτικών τελών και ο κ. Ταχιάος ιδιωτικοποίηση των πάντων. Εσείς;

Ο κ. Ζέρβας είναι δέκα χρόνια δημοτικός σύμβουλος και ήταν περίπου τα μισά αντιδήμαρχος. Ας μείωνε λοιπόν τα δημοτικά τέλη, νομίζω μιλάει για μία μείωση 50% άμεσα, όταν ήταν μέλος της διοίκησης του δήμου. Τώρα λαϊκίζει με επιχειρήματα βραδινού σόου σε τηλεοπτικό σταθμό τηλεπωλήσεων. Ο κ. Ταχιάος μας παρουσιάζει ως… νέο το πρόγραμμα διάλυσης της αυτοδιοίκησης που εφάρμοσαν οι Τόρις της Θάτσερ τη δεκαετία του 80 στη Μεγάλη Βρετανία. Η νέα, λοιπόν, πλειοψηφία μέσα στο δημοτικό συμβούλιο – βλέπετε εγώ δεν πάω να γίνω δήμαρχος για να παριστάνω την… αρχόντισσα της Θεσσαλονίκης – μακριά από λαϊκισμούς και νεοφιλελεύθερες εμμονές θα προχωρήσει με συμφωνίες σε γρήγορες λύσεις για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του κεντρικού δήμου και θα πάρει πρωτοβουλίες ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν τόσο για την ΕΥΑΘ όσο και για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.

Όλοι οι δήμαρχοι, και  ο κ. Μπουτάρης, δεν έχουν ασχοληθεί με τη Θεσσαλονίκη της γειτονιάς. Ο δήμος ασχολείται με το κέντρο, τη βιτρίνα. Εν μέρει καλώς πράττει, αλλά ξεχνά τις συνοικίες. Τι θα κάνετε γι’ αυτήν τη Θεσσαλονίκη;

Δεν είναι λάθος αυτό που λέτε, με τη διαφορά ότι «βιτρίνες» έχουν και οι γειτονιές. Όλες εκτός από μία, αυτή του 2ου δημοτικού διαμερίσματος. Εκεί θα χρειαστούν πολλά μεσαία και μικρά έργα, να δώσουμε φως, πράσινο, ελεύθερους χώρους στο δυτικό κομμάτι του κεντρικού δήμου. Να βρούμε τους πόρους και να δώσουμε κίνητρα για την αισθητική αναβάθμιση του αστικού χώρου, για να… ζωντανέψουν οι προσόψεις των πολυκατοικιών. Να ενισχύσουμε, εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη, την κοινωνική πολιτική που ασκεί ο δήμος. Να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που τους λείπουν πράγματα. Για εμένα είναι προσωπικό στοίχημα, αν και η δουλειά πάντα βγαίνει συλλογικά, στο τέλος της τετραετίας κανένας να μην πει ότι η Νοτοπούλου μας ξέχασε…

Ποιος ο ρόλος των αυτοδιοικητικών εκλογών σε ένα έντονο πολιτικό περιβάλλον; Στις 26 Μαΐου θα έχουμε και τις ευρωεκλογές και σε μερικούς μήνες τις εθνικές εκλογές…

Είναι κατανοητή η, ας πούμε, οικονομία του πράγματος, δηλαδή να γίνονται παράλληλα οι ευρωεκλογές με τις τοπικές εκλογές για να υπάρχει αυξημένη συμμετοχή των πολιτών. Αλλά πιστεύω ότι είναι αρκετά δύσκολο να γίνονται παράλληλα οι συζητήσεις για το που πάει ο δήμος μας και το που πάει η Ευρώπη. Φυσικά και τα δύο θέματα είναι πάρα πολύ σημαντικά, επηρεάζουν τις ζωές μας, την καθημερινότητα μας, αλλά το πιο κεντρικό κάνει πιο αδύναμη τη συζήτηση για το πιο τοπικό. Βέβαια αν έχουμε στο μυαλό μας πoια Ευρώπη θέλουμε, μία Ευρώπη της αλληλεγγύης ή του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, μία Ευρώπη κοινωνική με δικαιώματα που θα προστατεύει τους αδύναμους ή μία Ευρώπη του κ. Βέμπερ και του κ. Μητσοτάκη που θα δίνει στους νέους του Ευρωπαϊκού Νότου την… «ευκαιρία» να δουλεύουν 7μερο χωρίς ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό αλλά με ότι «συμφωνήσουν» με τους εργοδότες τους, τότε θα είναι πιο εύκολο να πάρουμε τις αποφάσεις μας και για την αυτοδιοίκηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα