Κ. Νοτοπούλου: Η μάχη είναι μεταξύ συντήρησης και προόδου

Η συνέντευξη της Υποψήφιας Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου στο tvxs.gr

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης κι από που θα ξεκινήσετε τη δουλειά αν την επομένη των εκλογών είστε η δήμαρχος της πόλης;

Θα ήταν εύκολο να σας πω η καθαριότητα, καθώς στις μετρήσεις της κοινής γνώμης οι πολίτες δίνουν πολύ μεγάλο βάρος σε αυτόν τον τομέα και στο τι μπορεί να κάνει ο δήμος για αυτό. Πιστεύω όμως πως το… μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με ένα πλέγμα προβλημάτων. Μέσα σε αυτό το πλέγμα είναι φυσικά και η καθαριότητα. Αλλά είναι και τα μεσαία και τα μικρά έργα που δεν έχουν γίνει στις γειτονιές εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Είναι και ο περιορισμένος δημόσιος χώρος, η απουσία μεγάλων χώρων πρασίνου. Είναι και η κοινωνική πολιτική, είναι και η ενθάρρυνση για τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Είναι και ότι δεν υπάρχουν παντού ιατρεία γειτονιάς και υπάρχουν ελλείψεις σε σχολικές δομές. Αυτό το πλέγμα, που μπορούμε να το δούμε και ως πρόκληση πέρα από πρόβλημα, θα είναι η βάση της συζήτησής μας με όλες τις παρατάξεις, με προοδευτικό προσανατολισμό, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνίες και να σηκώσουμε τα μανίκια για να δουλέψουμε για το κοινό καλό, το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες των πολλών στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης.

Πέραν των μεγάλων προβλημάτων που σε κάθε δήμο χρήζουν λύσεων, τι διαφορετικό έχετε να προτείνετε έναντι των άλλων υποψηφίων δημάρχων;
Για το «διαφορετικό» πρέπει να σας πω ότι έχω μία δυσκολία να απαντήσω καθώς μέχρι και σήμερα δεν έχω ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις από τους άλλους υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης για αυτά που απασχολούν τους πολίτες, για αυτά που έχει ανάγκη η πόλη. Υποθέτω λοιπόν ότι έχουμε μεγάλες διαφορές με όλους τους υποψήφιους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιθυμούν την επιστροφή της πόλης μας σε ένα παρελθόν που η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να ξεχάσουμε. Και μιλάω για το καθεστώς της 25ετίας της δεξιάς στον δήμο Θεσσαλονίκης από το 1985 μέχρι το 2010.

Από την άλλη βλέπω ότι σχεδόν με όλους τους υποψήφιους που έχουν προοδευτικό προσανατολισμό – παρά τ’ ότι αποφεύγουν τη συζήτηση για το ουσιαστικό, δηλαδή για την απόλυτη ανάγκη οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να έχουν την προοδευτική επιλογή στον δεύτερο γύρο και το πώς αυτή θα είναι και η νικηφόρα – εκτιμώ ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε. Θέλουμε η Θεσσαλονίκη μέσα σε δύο χρόνια να είναι η πρώτη πόλη σε ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης; Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να είναι μία ανοιχτή πόλη και ανοιχτό σύνορο πολιτισμού; Θέλουμε να αναβαθμίσουμε γειτονιές που τις ξέχασαν οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου; Θέλουμε νέα μουσεία, χώρους πολιτισμού, τα «Δημήτρια» να γίνουν το πολιτιστικό γεγονός για το οποίο θα συζητούν σε όλη την Ελλάδα; Θέλουμε ένα σχέδιο για να συμβάλει και ο δήμος στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας; Θέλουμε σύγχρονες δημοτικές υπηρεσίες που να αποτελέσουν πρότυπο και για άλλους μεγάλους δήμους; Θέλουμε οι πολίτες να έχουν ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό των πολιτικών; Πιστεύω πως ναι, οπότε σε αυτή τη βάση μπορούμε να προχωρήσουμε. Μαζί.

Τι γνώμη έχεται για τους ανθυποψήφιούς σας;
Ο κ. Ταχιάος εκφράζει απόλυτα το «δόγμα» Μητσοτάκη για την αυτοδιοίκηση. Ιδιωτικοποιήσεις, μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, δήθεν «νόμος και τάξη». Και το βασικό, είναι ο κύριος εκφραστής της προσπάθειας η πόλη να επιστρέψει στα χρόνια του Παπαγεωργόπουλου. Σύνθημά του είναι η «επιστροφή». Να επιστρέψει μόνος του!

Ο κ. Ορφανός είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τον κ. Ταχιάο. Μετά από πολλά χρόνια στα βουλευτικά και τα υπουργικά έδρανα «επιστρέφει» στα κοινά με μία υποψηφιότητα για τον δήμο που έχει πραγματικά ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά. Λέει ότι θα βγει δήμαρχος με την υποστήριξη της «αθλητικής κοινωνίας της πόλης» και αναρωτιέμαι αν έχει βάλει υποψήφιος για δήμαρχος ή για αντιδήμαρχος Αθλητισμού.

Ο κ. Ψωμιάδης… Δεν έχω να σας πω ακριβώς κάποιο σχόλιο, είναι κάτι περισσότερο σαν δυσάρεστο αίσθημα για το παρελθόν της πόλης μας και τον ρόλο που έπαιξε ο κ. Ψωμιάδης.  Να σας θυμίσω ότι έκαψε βιβλίο στην πλατεία Αριστοτέλους;

Ο κ. Βούγιας με την πρώτη του προσπάθεια το 1998 στον δήμο Θεσσαλονίκης έφερε μία ελπίδα ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Μετά φρόντισε να ανταλλάξει αυτή την ελπίδα με μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη. Τώρα, 20 χρόνια μετά, κάνει την τρίτη του προσπάθεια και προφανώς δεν μπορεί να είναι σαν την πρώτη. Έχει άλλωστε καταγράψει κυβερνητικές θητείες καμία από τις οποίες δεν ήταν πετυχημένη.

Ήταν πετυχημένος δήμαρχος ο Γιάννης Μπουτάρης;
Για αυτά που μπόρεσε να κάνει, ναι ήταν πετυχημένος. Αλλά πολλοί, δεν νομίζω να είμαι η μόνη, περίμεναν πολλά περισσότερα. Και εδώ μπορούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για το πόσο εύκολο ή μάλλον καλύτερα πόσο δύσκολο είναι να αλλάξεις τα πράγματα. Το προηγούμενο εκλογικό σύστημα οδηγούσε σε ερωτήσεις όπως αυτή που μου κάνατε για το αν πέτυχε ο Μπουτάρης. Το νέο εκλογικό σύστημα πιστεύω πως θα οδηγήσει σε νέου τύπου ερωτήσεις που θα έχουν να κάνουν με ευρύτερες συνεργασίες και συνενοήσεις. Το προηγούμενο σύστημα τα έδινε όλα στον δήμαρχο, οπότε αυτός – ή αυτή – έμπαινε στο τέλος στη ζυγαριά για το αν πέτυχε ή απέτυχε. Το νέο σύστημα πιστεύω ότι θα βάλει στη ζυγαριά όχι την δήμαρχο ή τον δήμαρχο αλλά στόχους, προκλήσεις, προοπτικές.

Έχετε δεχτεί έντονες επιθέσεις για το γεγονός ότι είστε μια νέα κι όμορφη γυναίκα. Πως απαντάτε σε αυτές και ποια ήταν αυτή που σας ενόχλησε περισσότερο;
Από την πρώτη στιγμή που πήγα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, περίμενα ότι θα υπάρξουν επιθέσεις, δεν περίμενα όμως την ποιότητα, την ένταση και το μέγεθος των επιθέσεων, οι οποίες δεν περιορίστηκαν μόνο προς το πρόσωπό μου, αλλά και κατά προσώπων της οικογένειάς μου. Όλο αυτό το διάστημα, επαναλαμβανόμενα έχω βρεθεί στο στόχαστρο χυδαίων σεξιστικών σχολίων.

Οφείλω να αναγνωρίσω πως οι Θεσσαλονικείς απέχουν από την διακίνηση τέτοιων αντιλήψεων, ακριβώς γιατί ξέρουν ποιος είναι ο καθένας από εμάς, ξέρουν πού ήταν τα χρόνια του αγώνα, ξέρουν ποιοι ήταν στις δομές αλληλεγγύης και ξέρουν ποιοι έλυσαν τα κεντρικά ζητήματα τρία χρόνια τώρα. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί ο καθένας να συγκρίνει τι έχω κάνει εγώ και τι έχει κάνει και ο καθένας από τους άλλους υποψήφιους δημάρχους από τις θέσεις ευθύνης που έχουν διατελέσει. Πάντως, ναι, οι γυναίκες τολμάμε να αναλάβουμε κοινωνικές και πολιτικές ευθύνες. Ζούμε στο 2019.

Γιατί επιλέξατε τον δήμο αντί της κεντρικής πολιτικής σκηνής;
Λογική η ερώτηση γιατί συνήθως συμβαίνει το αντίθετο. Πολλοί και πολλές κάνουν ένα πέρασμα από την τοπική αυτοδιοίκηση και μετά αναζητούν την πόρτα εισόδου στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εγώ πηγαίνω αντίθετα στο ρεύμα, αλλά δεν είναι ακριβώς θέμα επιλογής γιατί το βασικό σε αυτή την ιστορία είναι το γιατί το κάνεις, ποιο είναι το κίνητρο σου, τι θέλεις να υπηρετήσεις, με ποιους είσαι… Αν τα έχεις αυτά λυμένα, τότε δεν έχει σημασία το πεδίο που δίνεις τον αγώνα σου, είτε είναι η αυτοδιοίκηση είτε η κεντρική πολιτική σκηνή, είτε το συνδικάτο, είτε η πρωτοβουλία της γειτονιάς για να σώσει ή να φτιάξει ένα πάρκο, είτε το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, είτε η συλλογική κουζίνα, είτε το να χτυπήσεις τη διπλανή πόρτα στην πολυκατοικία και να ρωτήσεις αν τους λείπει κάτι. Αλλά πέρα από αυτά δεν νιώθω ότι η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης είναι μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή. Πιστεύω ότι βρίσκεται στο επίκεντρο. Αφορά τις ζωές, την καθημερινότητα των πολιτών, τις ανάγκες των πολλών και αυτά είναι κεντρικά πολιτικά ζητήματα.

Τι σας λέει ο κόσμος στον δρόμο για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της Συμφωνίας στις δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη; Είναι πιο πατριώτες οι Μακεδονομάχοι από έναν Συριζαίο;
Συναντώ κόσμο που ανησυχεί. Αλλά όλο και λιγότερους και με όλο και λιγότερες ανησυχίες. Υπήρξε ένα κατευθυνόμενο, από τα πρώην κυβερνητικά κόμματα και φυσικά την εθνικιστική Δεξιά, όργιο παραπληροφόρησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όσο περνάει ο καιρός οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας, βλέπουν, καταλαβαίνουν, ότι η Συμφωνία λειτουργεί χωρίς να παράγει αρνητικά αποτελέσματα για τον τόπο μας. Σύντομα που θα μπορέσουμε να μιλήσουμε και να δείξουμε τα θετικά αποτελέσματα, όπως αυτά που θα αφορούν τη συνανάπτυξη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν οι ανησυχίες που υπάρχουν.

Για τις δημοτικές εκλογές πολλοί ποντάρουν σε κάποιου είδους δημοψήφισμα για τη Συμφωνία. Είναι αυτοί που δεν έχουν τίποτα να πουν και να προσφέρουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό και θα πρέπει να ηττηθούν. Αν αναφέρεστε στους «νέομακεδονομάχους» της εθνικιστικής Δεξιάς που πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν μικρά προσφυγόπουλα για να μην πάνε σχολείο, που την Παρασκευή παίρνουν το πούλμαν για να κάνουν αντισυγκεντρώσεις τύπου «Γκοτζαμάνη» και το Σάββατο είναι στα καζίνο της Γευγελής, η απάντηση μου είναι προφανώς και όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη Συμφωνία με βαθιά την αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος.

Γιατί η συντήρηση χαρακτηρίζει την Θεσσαλονίκη πολιτικά;
Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η Θεσσαλονίκη έχει ένα σπουδαίο προοδευτικό και κινηματικό παρελθόν και σήμερα το παρόν μάς δίνει την αισιοδοξία ότι θα αφήσουμε πίσω μας εκείνη την εποχή που πράγματι είχαμε την κυριαρχία της συντήρησης πάνω από την πόλη μας. Η Θεσσαλονίκη για πολλούς λόγους που συνδέονται με την πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, αλλά ακόμα και με την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν και παραμένει πεδίο έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των συντηρητικών και των προοδευτικών δυνάμεων.

Η συντήρηση κυριάρχησε – και επιστρέψτε μου να πω ότι δεν χαρακτήρισε – στη Θεσσαλονίκη πατώντας πάνω σε πραγματικά προβλήματα, όπως τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας σε σχέση με την Αθήνα, έστησε τεράστια δίκτυα πελατειακών σχέσεων, δημιούργησε «πανίσχυρους εχθρούς» στα βόρεια σύνορα μας, καλλιέργησε τον εθνικισμό και τον φόβο. Γι’ αυτό και τώρα υπάρχει η απόλυτη ανάγκη για μία Προοδευτική Συμμαχία και για τον δήμο Θεσσαλονίκης που δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στην περίοδο Παπαγεωργόπουλου και Ψωμιάδη.

Φοβάστε ότι ο κόσμος θα «τιμωρήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις Ευρωεκλογές;
Αν τιμωρήσουν κάποιον οι πολίτες, αυτός θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Έχει δημιουργηθεί κυρίως μέσω της πλειοψηφίας των ΜΜΕ μια εικόνα που δεν αντανακλά την καθημερινότητα και την πραγματικότητα. Ορισμένοι “κερδίζουν” σε πληρωμένες δημοσκοπήσεις. Τον νικητή όμως τον βγάζει η κάλπη

Είναι ο Χρήστος Γιαννούλης μια καλή επιλογή για την Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας;
Με τον Χρήστο Γιαννούλη γνωριστήκαμε στον μεγάλο και δίκαιο αγώνα για την ελεύθερη, ανοιχτή ΕΡΤ3. Η υποψηφιότητά του έχει τη δυναμική της προσφοράς και της ευθύνης, ενώνει τους πολλούς και δεν φοβάται να συγκρουστεί για το κοινό συμφέρον. Έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για μία δυνατή Μακεδονία, με δυνατή Θεσσαλονίκη. Στηρίζουμε την υποψήφιότητά του ώστε να γίνει η Κεντρική Μακεδονία πρωτοπόρος στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, εξωστρεφής, πρωταγωνίστρια των εξελίξεων, πυλώνας και καταλύτης στα Βαλκάνια. Ήρθε η ώρα η Κεντρική Μακεδονία να κοιτάξει μπροστά, να αποκτήσει νέα πνοή, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν και να υλοποιήσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο με βασικό γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Μαζί με τον Χρήστο Γιαννούλη θα αγωνιστούμε για μία δημοκρατική και προοδευτική Μακεδονία, μακριά από φοβίες, στρεβλώσεις και αγκυλώσεις, αλλά με όραμα ώστε να αναδειχτεί η Κεντρική Μακεδονία σε έναν σημαντικό παράγοντα ειρήνης και φιλίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα