Κ. Νοτοπούλου: Είμαστε η μόνη νικηφόρα προοδευτική επιλογή

“Την Κυριακή ψηφίζουμε και εκλέγουμε το νέο δημοτικό συμβούλιο και στέλνουμε στον δεύτερο γύρο δύο υποψήφιους δημάρχους. Την άλλη Κυριακή εκλέγουμε δήμαρχο. Και όλα αυτά είναι άκρως πολιτικά, γιατί ούτε μάνατζερ επιλέγουμε για να δώσει τις υπηρεσίες του δήμου σε ιδιώτες, ούτε κάνουμε διαγωνισμό για να βρούμε εταιρείες συμβούλων για να αποφασίζουν για το τεχνικό πρόγραμμα, την κοινωνική πολιτική, για τη ζωή στην πόλη μας”

Συνέντευξη στην Αυγή και τη Μαρούλα Πλήκα

Έχετε πει πολλές φορές ότι η μάχη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι άκρως πολιτική. Τι εννοείτε;

Την Κυριακή ψηφίζουμε και εκλέγουμε το νέο δημοτικό συμβούλιο και στέλνουμε στον δεύτερο γύρο δύο υποψήφιους δημάρχους. Την άλλη Κυριακή εκλέγουμε δήμαρχο. Και όλα αυτά είναι άκρως πολιτικά, γιατί ούτε μάνατζερ επιλέγουμε για να δώσει τις υπηρεσίες του δήμου σε ιδιώτες, ούτε κάνουμε διαγωνισμό για να βρούμε εταιρείες συμβούλων για να αποφασίζουν για το τεχνικό πρόγραμμα, την κοινωνική πολιτική, για τη ζωή στην πόλη μας.

Είμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές και τουλάχιστον οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι θα έχουμε «ντέρμπι» μεταξύ τριών ή και τεσσάρων υποψηφίων για τον δεύτερο γύρο. Από την επαφή που έχετε με τον κόσμο έχετε την ίδια εκτίμηση;

Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το… φως έχουν έντονα τα στοιχεία της χειραγώγησης. Από τη στιγμή που δεν είδατε καμία δημοσκόπηση που να έχει πρώτη τη Νοτοπούλου, νομίζω πως αυτό κάνει ξεκάθαρο ότι εμείς δεν μπήκαμε σ’ αυτό το παιχνίδι. Εγώ αυτό που βλέπω, και μέσα από αυτά που συζητάμε με τον κόσμο που καθημερινά συναντάμε, είναι ότι η «Θεσσαλονίκη Μαζί» είναι η μόνη προοδευτική και νικηφόρα επιλογή και για τον πρώτο, και για τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Η μόνη επιλογή απέναντι στις δυνάμεις της επιστροφής στο καθεστώς της συντήρησης, της κακοδιαχείρισης και της υπεξαίρεσης, της πραγματικής ληστείας από το ταμείο του δήμου.

Νέα σε ηλικία, η μόνη γυναίκα υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης και αριστερή. Αυτά είναι ατού ή ντεζαβαντάζ στον δρόμο προς τη δημαρχία; Διότι η Θεσσαλονίκη είναι κατά βάση μια συντηρητική πόλη.

Κατά βάση η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που προχωράει και σε αυτή την πορεία πράγματι, και ιστορικά, αναμετριούνται η συντήρηση και η πρόοδος. Κι αυτό κάνει πολύ κρίσιμη τη μάχη για τον κεντρικό δήμο της πόλης. Τα πλεονεκτήματα της δικής μου υποψηφιότητας θα τα κρίνει σε λίγες μέρες ο κόσμος, οι άνδρες και οι γυναίκες της πόλης μας. Αυτό που ξέρω πάντως είναι ότι βρίσκομαι στη σωστή πλευρά και της Ιστορίας της πόλης μας, και του αγώνα για το κοινό καλό, το δημόσιο συμφέρον, τις ανάγκες των πολλών.

Μιλάτε για την ανάγκη σχηματισμού ενός προοδευτικού μετώπου στον Δήμο Θεσσαλονίκης για να μη γυρίσει η πόλη στην εποχή Παπαγεωργόπουλου – Ψωμιάδη. Ο μεν Π. Ψωμιάδης πιθανότατα να καθίσει στα δημοτικά έδρανα, αλλά δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη δυναμική η υποψηφιότητά του. Πιστεύετε ότι αν επικρατήσει ο Ν. Ταχιάος, θα επιστρέψει η Θεσσαλονίκη στο κλειστό και φοβικό παρελθόν της;

Ταχιάος, Ορφανός, Ψωμιάδης αλλά και άλλοι υποψήφιοι από τον χώρο της συντήρησης είναι κεφάλαια της ίδιας ιστορίας, που δεν πρέπει να επαναληφθεί για την πόλη μας. Προφανώς δεν είναι όλοι το ίδιο, ούτε και λένε τα ίδια πράγματα. Αλλά, επαναλαμβάνω, η «Θεσσαλονίκη Μαζί» και η δική μου υποψηφιότητα είναι η μόνη επιλογή για την προοδευτική συνέχεια στην πόλη μας.

Εσείς με ποιους μπορείτε να συνεργαστείτε την επομένη των εκλογών για τον σχηματισμό αυτού του προοδευτικού μετώπου;

Νομίζω πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται: με όλους όσοι θα βρίσκονται στο δημοτικό συμβούλιο για να υπηρετήσουν το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον. Με όλους όσοι θέλουν να δουλέψουμε μαζί ώστε στο τέλος της θητείας μας η Θεσσαλονίκη να είναι η πρώτη πόλη σε ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, να έχουμε αυξήσει το ποσοστό πράσινου και ελεύθερου χώρου που αναλογεί ανά κάτοικο, να έχουμε εφαρμόσει ένα νέο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής, να έχουμε πετύχει την αισθητική αναβάθμιση των περιοχών του δήμου που δεν ήταν στις προτεραιότητες των προηγούμενων διοικήσεων. Οι στόχοι λοιπόν θα διαμορφώσουν την προοδευτική συνέχεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής έφερε συνολικά 19 υποψηφιότητες στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Αν και δεν γνωρίζουμε πόσοι συνδυασμοί θα εκπροσωπηθούν στο νέο δημοτικό συμβούλιο, βέβαιο είναι ότι δεν θα έχουμε αυτοδύναμες διοικήσεις. Εσείς συμμερίζεστε την άποψη ότι υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας στον Δήμο Θεσσαλονίκης;

Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να θέλει να δουλέψουμε αρκετά περισσότερο, αλλά, προσέξτε, εδώ μιλάμε για την Αυτοδιοίκηση και όχι για τη διοίκηση κάποιου… κάστρου, όπου ο άρχοντας έχει λυμένα όλα τα θέματα, καθώς αυτός αποφασίζει και διατάσσει. Να κάνω και εγώ μία ερώτηση… Γιατί ένας / μία ψηφοφόρος να υποστηρίξει έναν υποψήφιο που λέει ότι η απλή αναλογική είναι… εχθρός της δημοκρατίας γιατί περιορίζει τις εξουσίες του… άρχοντα;

Αν εκλεγείτε δήμαρχος, πώς θέλετε να εξελιχθεί η πόλη την επόμενη τετραετία και ποιες οι προτεραιότητες που θέτετε;

Θέλω η Θεσσαλονίκη να γίνει μια εύκολη πόλη, χωρίς γραφειοκρατία και εμπόδια στην κίνησή της προς τα μπροστά. Μια πόλη αλληλέγγυα, νέα πατρίδα για τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από πολέμους. Μία πόλη φιλική προς όλους και όλες, προς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, που δεν βλέπουν, που δεν ακούν καλά. Μια πόλη με πολύ περισσότερο δημόσιο χώρο σε σχέση με σήμερα. Μια πόλη της νεολαίας, της δημιουργίας, του πολιτισμού, των φεστιβάλ, της κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας. Μια πόλη – κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως της αξίζει. Όσοι / όσες συμφωνούμε με αυτά πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να κερδίσουμε αυτή τη μάχη!

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα