Κ. Μητσοτάκης: Θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους – Η επενδυτική βαθμίδα μειώνει το κόστος δανεισμού

Συνέντευξη στο δίκτυο Bloomberg παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία απάντησε ερωτήσεις σχετικά με την επενδυτική βαθμίδα, την κλιματική κρίση αλλά και το ζήτημα της μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης απάντησε πως «Η επενδυτική βαθμίδα βοηθά στο κόστος δανεισμού μας καθώς το μειώνει. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να ανακτά την πιστοληπτική της εμπιστοσύνη, ειδικά μετά από 13 χρόνια βαθιάς ύφεσης και κρίσης. Η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα ανταποκριθούμε στους δημοσιονομικούς μας στόχους. Αν δείτε τους δείκτες, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι πάμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι άλλες χώρες της Ευρωζώνης και νομίζω ότι θα διατηρήσουμε την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

H ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθετική και καταγράφει αύξηση της ανάπτυξης, τόνισε ο πρωθυπουργός. Εκτίμησε πως η ελληνική ανάπτυξη θα ξεπεράσει την ανάπτυξη που θα σημειώσει η Ευρωζώνη».

Ερωτώμενος για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον τουρισμό της χώρας μας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «πρέπει να δούμε την κλιματική κρίση ως ευκαιρία για τον τουρισμό μας. Είναι μια ευκαιρία για να βελτιώσουμε πράγματα και στοχεύουμε έτσι και αλλιώς να αυξήσουμε την τουριστική περίοδο όσο περισσότερο γίνεται.

Για παράδειγμα, υπάρχουν ήδη πολλοί τουρίστες οι οποίοι προτιμούν να κάνουν διακοπές τον Απρίλιο ή τον Μάιο, όχι μόνο λόγω της ζέστης που κάνει το καλοκαίρι αλλά και λόγω του πολύ κόσμου. Σίγουρα πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όμως η Ελλάδα πλέον έχει το 112 που η χρήση του έχει σώσει ζωές μέσω της έγκαιρης εκκένωσης περιοχών».

Πάντα είχαμε πυρκαγιές στη Μεσόγειο, αλλά αυτή τη χρονιά ήταν χειρότερα και επίσης είχαμε τις πλημμύρες» σημείωσε. «Έχουμε ξοδέψει τρισ. ευρώ για το μετριασμό της κλιματικής κρίσης» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των καταστροφών».

Εν συνεχεία, υπεραμύνθηκε της χρήσης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 10 χώρες ΑΠΕ στην ΕΕ.

Εξίσου ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως χώρα εισόδου του φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Μάλιστα δίνει και φυσικό αέριο στην Ουκρανία και ο ρόλος της Ελλάδας θα ενισχυθεί»

Όσον αφορά το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «Η ΕΕ έχει μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος. Όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση, εγώ έχω προτείνει στους εταίρους μας κατά πρώτον να παραχθούν αμείλικτα οι διακινητές αυτών των ανθρώπων και κατά δεύτερον να γίνει πιο εντατική αστυνόμευση των διόδων που χρησιμοποιούν οι διακινητές».

Στην ομιλία του στον ΟΗΕ
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός μίλησε τα ξημερώματα της Παρασκευής στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα της μετανάστευσης λέγοντας πως «Η Ελλάδα θα είναι πάντα μια ανοιχτή χώρα που θα υποδέχεται όσους ψάχνουν διέξοδο από δίωξη και βία, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς», δήλωσε.
«Στο κάτω – κάτω η οικονομία μας ανατάσσεται ξανά και υπάρχουν θέσεις εργασίας στη χώρα μας”, πρόσθεσε τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί μετανάστες – μετά από συμφωνίες, όπως έκανε και με την Αίγυπτο – οι οποίοι θα έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα «βάσει των δικών μας όρων και όχι των όρων των παράνομων συμμοριών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πίεση στα σύνορα μας είναι σε ανοδική πορεία, έστειλε μήνυμα συνεργασίας στην Τουρκία για το θέμα αυτό και τόνισε ότι οι αποχωρήσεις – επιστροφές είναι το βασικό βήμα.

Μη αποδεκτή λύση δύο κρατών στην Κύπρο
Επιπλέον, στον χαιρετισμό του στην έναρξη της εκδήλωσης, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε:

«Θέλω να επαναλάβω εδώ τη σταθερή μου δέσμευση για λύση του Κυπριακού που θα σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή. Αυτό είναι κάτι που είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω και πάλι σήμερα στον Πρόεδρο Ερντογάν».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα