Κ. Μητσοτάκης: Ταξίδια σε Κύπρο και Ευρώπη

Το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε χθες το πρόγραμμα των ταξιδιών που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εξωτερικό με το κυρίως μενού να αφορά τις επισκέψεις σε Βερολίνο, Παρίσι και Χάγη όπου θα κριθεί και η ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης που επιδιώκει να χτίσει στην Ευρώπη η νέα κυβέρνηση.

Ο Κ. Μητσοτάκης στην Κύπρο
Τηρώντας την παράδοση και για λόγους συμβολικούς, ο Πρωθυπουργός θα ξεκινήσει με ένα ταξίδι στην Κύπρο, στις 29-30 Ιουλίου, όπου και θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Τα ευρωπαϊκά ταξίδια

Όμως τα κρίσιμα ταξίδια θα γίνουν στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε Βερολίνο και Χάγη. Και θα είναι κρίσιμα διότι τόσο η γερμανική βουλή όσο και η ολλανδική, είναι τα δυο ευρωπαϊκά κοινοβούλια που θα πρέπει να εγκρίνουν τυχόν αλλαγές που θα συμφωνηθούν στο Eurogroup και θα αφορούν την αλλαγή στα πρωτογενή πλεονάσματα αρχής γενομένης από το 2021.

Κάτω από αυτό το πρίσμα θα είναι κρίσιμη η συζήτηση τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, Μάρκ Ρούτε, στην προσπάθεια που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για την ανάγκη πιστής εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος που προβλέπει φοροελαφρύνσεις αλλά κι ένα επενδυτικό σοκ για να βάλει την ελληνική οικονομία στις ράγες της ισχυρής ανάπτυξης.

Με αυτό το δεδομένο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επισκεφτεί τους ισχυρούς παίκτες στην Ευρώπη (θα επισκεφτεί και τον Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι μετά τις 20 Αυγούστου) για να ενισχύσει το κλίμα εμπιστοσύνης που επιδιώκει να χτίσει η νέα κυβέρνηση. Σε αντίστοιχο κλίμα έγινε και η πρόσφατη συνάντηση με τον Κλάους Ρέγκλινγκ στο Μέγαρο Μαξίμου – κάτι που αποτυπώθηκε και στις δημόσιες αναρτήσεις του επικεφαλής του ESM που ανέδειξε την συναντίληψη των δυο πλευρών στα θέματα της οικονομίας.

Το πρόγραμμα της Βουλής

Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρόγραμμα των νομοθετικών της πρωτοβουλιών, αρχής γενομένης από τη σημερινή κατάθεση του σχεδίου νόμου για το επιτελικό κράτος, που προβλέπει την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την επιλογή γενικών διευθυντών στην ιεραρχία με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο αλλά και τη σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Το σχέδιο νόμου κατατίθεται σήμερα και θα έχει ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Το σχέδιο νόμου για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή και θα προβλέπει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά για το 2019 αλλά και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, ενώ τελευταίο θα εισαχθεί στην ολομέλεια το διυπουργικό σχέδιο νόμου που θα καταργεί την απλή αναλογική στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες, θα καταργεί το άσυλο στα Πανεπιστήμια και θα προβλέπει την οργάνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ψήφισή του αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 8 Αυγούστου.

Σχετικά Νέα