Κ. Μητσοτάκης: Στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι για να λάβει τη διερευνητική εντολή

Περίπου στις 12:30 το μεσημέρι της Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφού δεχθεί την κλήση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Σημειώνεται ότι γύρω στις 10:00 το πρωί η Singular Logic παρέδωσε πριν από λίγο τα τελικά προσωρινά αποτελέσματα των εκλογών στην υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, η οποία θα μεταβεί στις 11:00 στη Βουλή προκειμένου να τα παραδώσει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κωνσταντίνο Τασούλα.

Έπειτα ο κ. Τασούλας θα επισκεφθεί στις 11:30 την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την ενημερώσει για τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή που προέκυψε κατά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέας Βουλή» θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Με βάση αυτή την διαδικασία αναμένεται να καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να του δώσει την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αφού λάβει την διερευνητική εντολή, ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου και, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, προτάσσοντας την σταθερότητα και την ανάγκη ισχυρών κυβερνήσεων, θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρόθεσή του να διεκδικήσει την αυτοδυναμία και τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία σε νέες εκλογές.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εφόσον «τρέξει» άμεσα ο κύκλος των διερευνητικών εντολών ανοίγει ο δρόμος για την επίσπευση της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Ωστόσο, όπως έχει κάνει γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος το σενάριο των εκλογών στις 25 Ιουνίου έχει κάποια τεχνικά «κολλήματα», και μέσα στην ημέρα θα γνωρίζουμε εάν οι δεύτερες εκλογές πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου ή στις 2 Ιουλίου.

Εφόσον ο κ. Μητσοτάκης γυρίσει πίσω την διερευνητική εντολή, η κ. Σακελλαροπούλου θα παρέχει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Εδώ δεν είναι γνωστό πώς θα πορευθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, εκτιμάται ότι η σαρωτική νίκη της ΝΔ υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει βάση για κάποια συζήτηση στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών για ενδεχόμενη συνεργασία.

Στην περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα