Site icon The Indicator

Κ. Μητσοτάκης: Στη ”Συν-Εργασία” μέχρι τον Σεπτέμβριο το μόνιμο προσωπικό στον Τουρισμό

Την επέκταση του προγράμματος “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και στο μόνιμο προσωπικό ξενοδοχείων, ταξιδιωτικών γραφείων και πρακτορείων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ.

“Το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου μπορεί να επεκταθεί και στο μόνιμο προσωπικό, πέραν των εποχικά απασχολούμενων, στα ξενοδοχεία, τα ταξιδιωτικά γραφεία, τα πρακτορεία. Πιστεύω ότι είναι μία πρόσθετη υποστήριξη και ένα δοκιμασμένο πρόγραμμα, το οποίο στήριξε την απασχόληση με τρόπο ουσιαστικό. “Όπως η κυβέρνηση στήριξε σταθερά όλους τους κλάδους της οικονομίας, έτσι θα το κάνει και τώρα εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Από την άλλη, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρέπει να περάσουμε από τη φάση της ενεργούς στήριξης σε μία φάση σταδιακής αποσωλήνωσης της οικονομίας. Και αυτή η μετάβαση πρέπει να γίνει με ήπιο τρόπο, ώστε να μην προκαλέσει πρόσθετες ανατροπές”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνολική πορεία της οικονομίας. “Δεν είμαι σε θέση σήμερα να δεσμευτώ για μελλοντικές πολιτικές στον τομέα της φορολογίας και ειδικά του ΦΠΑ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όσο καλύτερη είναι η απόδοση της οικονομίας συνολικά, όσο πιο γρήγοροι είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, όσο πιο αποτελεσματικά εφαρμόσουμε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τόσο μεγαλύτερο, τελικά, θα είναι και το δημοσιονομικό πλεόνασμα, το οποίο θα έχουμε στη διάθεση μας, για να υλοποιήσουμε πλήρως το προεκλογικό μας πρόγραμμα”, επεσήμανε. “Οι ενδείξεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι πολύ καλές. Εξακολουθούμε ακόμα και σήμερα να εμμένουμε στην πρόβλεψη μας ότι η ανάπτυξη του 2021 θα είναι 3,6%. Και θα την αναθεωρήσουμε προς τα επάνω, μόνο όταν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου υποστηρίζουν κάτι τέτοιο”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως ο επόμενος χρόνος “θα είναι ο χρόνος που ως κυβέρνηση, ως Πολιτεία, θα παρουσιάσουμε τη νέα ταυτότητα της χώρας, που θα έχει θετικές επιπτώσεις και στον τουριστικό μας κλάδο”. Εστιάζοντας στο Ταμείο Ανάκαμψης, το χαρακτήρισε μοναδική ευκαιρία όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. “Η Ελλάδα είναι από τις πολύ ωφελημένες χώρες, έχοντας να εισπράξει τα επόμενα χρόνια σχεδόν 32 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 19 δισεκατομμύρια είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπο ποσό είναι χαμηλότοκα δάνεια. Θέλουμε ο κλάδος του τουρισμού να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση υπό βέβαια κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μεγάλη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις, για την πρόσβαση που θα έχουν σε φθηνό δανεισμό και τονίζω υπό την προϋπόθεση ότι θα είμαστε συνεπείς με μία στρατηγική που θα χαράξουμε, η οποία θα έχει ως στόχο αυτά τα οποία έχουμε πει πολλές φορές. Τη διαφοροποίησή του τουριστικού μας προϊόντος, την αναβάθμιση του, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, την ανάδειξη του χειμερινού τουρισμού”, τόνισε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε:

– Εφέτος το καλοκαίρι έχουμε στη διάθεση μας περισσότερα όπλα από αυτά που είχαμε πέρυσι το καλοκαίρι. Και το σημαντικότερο είναι το όπλο των εμβολίων…Που προχωρούν πολύ γρήγορα στην πατρίδα μας, αλλά και σε όλες τις αγορές που απευθυνόμαστε. Αισιοδοξούμε ότι μπορούμε εντός του καλοκαιριού να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, που θα μας κάνει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε ένα τέταρτο κύμα.

– Θα φτάσουμε με σχετικά μεγάλη ευκολία στο 50% ενδεχομένως το 55% εμβολιαστικής κάλυψης, χωρίς να καταβάλλουμε κάποια προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε όποιος θέλει να εμβολιαστεί μπορεί να το κάνει. Θα πρέπει όλοι μαζί να καταβάλλουμε μία μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε συμπολίτες μας που είναι ακόμα καχύποπτοι ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα. Πρέπει να εμβολιαστούν, για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και το κοινωνικό σύνολο. Και αυτό δεν αφορά μόνο στους ηλικιωμένους αλλά και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, οι οποίοι από τη φύση της δουλειάς τους είναι αρκετά εκτεθειμένοι στην ανθρώπινη επαφή…

– Το έχουμε πει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός. Συζητάμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μόνο σε εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις, έχοντας λάβει υπόψιν μας και τη σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής. Κάνω μία έκκληση και σε σας ως εργοδότες, αλλά και στους εργαζόμενους του τουρισμού να αξιοποιήσουν αυτό το δώρο της επιστήμης. Να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται. Προστατεύουν τους εαυτούς τους και το κοινωνικό σύνολο.

– Έχουμε όλοι μας μία ανησυχία σχετικά με τις μεταλλάξεις και ειδικότερα με τη μετάλλαξη δέλτα. Θα ήταν πραγματικά πολύ δυσάρεστο και άδικο για τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε καταβάλει συνολικά ως χώρα εάν έχουμε οποιαδήποτε έξαρση της πανδημίας. Και σε κάποιο πισωγύρισμα. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει. Είναι, όμως, ένας διακριτός κίνδυνος, για τον οποίο θα μιλήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια.

– Κάποιες αγορές έχουν δώσει καλά στοιχεία δυναμικής, όπως για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες έχουν καθυστέρηση, αλλά καθοριστικός παράγοντας για το τι θα συμβεί στο δεύτερο εξάμηνο θα είναι η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

– Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με την ταχύτητα μετάδοσης της μετάλλαξης Δ. Μπορεί αυτή τη στιγμή να στερούμαστε επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά είμαστε πιο προστατευμένοι Γιατί η μετάλλαξη αυτή δεν έχει έρθει στην Ελλάδα τουλάχιστον σε μεγάλη έκταση ή αν έρθει θα καθυστερήσει να έρθει. Αυτό που ζήτησα από το Βρετανό πρωθυπουργό ήταν να αντιμετωπίσει όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες με τον ίδιο τρόπο. Να μην έχουμε, δηλαδή, διακρίσεις, όπως αυτές που είδαμε στο παρελθόν, καθώς επιδημιολογικά περίπου όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, τουλάχιστον οι σημαντικοί προορισμοί για τους Βρετανούς τουρίστες, βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο.

Exit mobile version