Κ. Μητσοτάκης: Οι αποφάσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες – Μπορεί να επανεξεταστούν

«Θεωρώ το σημερινό νομοσχέδιο όχι μόνο σοβαρή μεταρρύθμιση, αλλά μια ιστορική τομή σε ένα διαχρονικό πρόβλημα», είπε αρχικά στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως πρώτο ζήτημα είναι να βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις «σε μικρότερο χρόνο, περίπου κατά 30%».

Η ομιλία του πρωθυπουργού:

«Αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και γι’ αυτό θεωρώ το σημερινό νομοσχέδιο ιστορικής σημασίας. Αρχικά, προστίθενται 1.000 δικαστές στην πρώτη γραμμή.

Επειδή άκουσα να αμφισβητείται πως είναι μεταρρύθμιση, ο πρώτος που έκρινε πως είναι απαραίτητη η αλλαγή αυτή ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911. Το 1999 έγινε άλλη μια προσπάθεια αλλά τελικά αναβλήθηκε. Η ΝΔ τότε ως αντιπολίτευση την είχε στηρίξει καθώς τώρα την προωθεί.

Έχει δημιουργηθεί ένας ασφυκτικός κύκλος για τους πολίτες, όταν μια απόφαση κάνει 4-5 χρόνια να εκδοθεί. Όπως όταν κάνει μια επένδυση, ενώ γίνεται επιχείρημα για όσους αμφισβητούν το Κράτος Δικαίου. Στην Ελλάδα έχουμε αρνησικυρία είχε πει προ δεκαετίας ο νομικός Σταύρος Τσακυράκης.

Τα στοιχεία κρύβουν προβλήματα που δεν έχουν λυθεί εδώ και δύο αιώνες. Συχνά καθυστερείται και η ψηφιοποίηση μπλοκάροντας τη δικαιοσύνη. Ενώ δεν υπολειπόμαστε δικαστών, έχουμε παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Έχουμε και δυο δικαστήρια για τον ίδιο βαθμό, όπως τα ειρηνοδικεία. Το 44% των δικαστών ασχολείται μόλις με το 20% των υποθέσεων. Κάθε πρωτοδίκης έχει έως και 300 υποθέσεις, σε αντίθεση με τους ειρηνοδίκες.

Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950 όπου γίνονταν δικαστήρια με πιέσεις τοπικών κομματαρχών, πλέον γινόμαστε Ευρώπη.

Μένουν τα μισά αλλά ενισχύουμε με δικαστές. Κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της πρωτοδικείο. Θα εκδικάζουν υποθέσεις έως 250.000 ευρώ, ενώ τα ίδια δεδομένα θα ισχύσουν και για τους δικαστικούς.

Διαψεύδεται η αντιπολίτευση περί αντιδράσεων. Το ζητούμενο είναι η ταχύτητα και θα μοιράζονται σε περισσότερους δικαστικούς. Στην Αττική αντιμετωπίζεται η πολυδιάσπαση και οι δικηγόροι της αίθουσας το ξέρουν, καθώς τα Ειρηνοδικεία από 20 θα γίνουν πέντε.

Ενισχύονται ποιοτικά τα δικαστήρια με πρωτοδίκες και έτσι επιτυγχάνεται η δεξαμενή των ετοιμοπόλεμων δικαστών.

Στη διαβούλευση υπήρξε πολύς διάλογος. Επιμένω στον αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα της μεταρρύθμισης. Μόλις χθες ανέκυψε και το ζήτημα με τις ποινές για το Μάτι ύστερα από έξι χρόνια, εν μέσω διαμαρτυριών.

Θα περιοριστώ σε τρεις επισημάνσεις. Τα αδικήματα κρίθηκαν με βάση ένα ευμενέστερο πλαίσιο που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, υπήρχε όντως καθυστέρηση και τρίτον δεν πρέπει να κλονιστεί η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Τίποτα δεν είναι οριστικό και τη σκέψη αυτή να κάνουμε πρωτίστως: Οι τραγωδίες να μην εργαλειοποιούνται πολιτικά.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο να εκδίδονται πρωτόδικες αποφάσεις σε 500 μέρες.

Μιλώντας για 21 ορόσημα, 11 ήδη έχουν επιτευχθεί. Πρόκειται για μια συνεχή προσπάθεια να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη και είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση χούντα.

Ήλπιζα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να γίνει μια νέα αρχή. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει για Κράτος Δικαίου με δυο υπουργούς καταδικασμένους και μιλάει για Δημοκρατία όταν ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα. Ο αρχηγός σας συνεχίζει να μοιράζει αφειδώς λεφτά, για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, σε κάθε συνέντευξη δίνονται και 2 δισ. Φανταστείτε που θα φτάσει ο λογαριασμός ως τις εκλογές.

Ο απολιτίκ λαϊκισμός είδαμε που οδηγεί.

Από εσάς κ. Ανδρουλάκη περίμενα περισσότερα, καθώς καταψηφίσατε την επαναλειτουργία των ναυπηγείων, τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τώρα ένα νέο όχι. Να εκφράσω την ικανοποίηση μου ότι πάνω από 200. 000 εγγράφηκαν στην πλατφόρμα.

Τα κόμματα που καταψηφίσατε κάνατε καμπάνια υπέρ της επιστολικής ψήφου. Όταν θα έρθει και για τις εθνικές εκλογές, δεν θα είστε αντίθετοι κ. Ανδρουλάκη και κ. Φάμελλε, σωστά;

Σε χρόνο που οι πολίτες θα περίμεναν συγκεκριμένες θέσεις, δεν υπάρχει καμία σύγκλιση.

Θα έχουμε την ευκαιρία για προ ημερησίας διάταξη προ των ευρωεκλογών εφ’ όλης της ύλης. Οι πολίτες περιμένουν προτάσεις για το αύριο και όχι τεχνητούς διχασμούς. Είναι χρέος μας όσων πιστεύουμε στην Ευρώπη και στην πρόοδο. Διαφορετικά, οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη και η αποχή θα είναι ήττα για όλους.

Με αφορμή το νομοσχέδιο να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Δεν χρειαζόμαστε εμπόρους της πατρίδας και της πίστης μας. Πιστεύω στο υπο ψήφιση νομοσχέδιο και έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες μας τομές. Την επιστολική ψήφο, την καταπολέμηση της βίας, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τις αυξήσεις στους μισθούς αλλά και το επίδομα μητρότητας.

Δείτε το LIVE:

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται η ενίσχυση της προδικασίας με τη θέσπιση αυστηρών δικονομικών προθεσμιών και προϋποθέσεων, η επέκταση της διαδικασίας σε συμβούλιο, η ενίσχυση του ρόλου των Εισηγητών του Δικαστηρίου, ο εξορθολογισμός της κατανομής της δικαστηριακής ύλης μεταξύ των δικαστών, ο περιορισμός των αναβολών, καθώς και η συζήτηση στο ακροατήριο των πλέον σημαντικών υποθέσεων, εφόσον είναι ώριμες και εκκαθαρισμένες, ενώ παράλληλα προβλέπονται διατάξεις για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια και για τον εξορθολογισμό της πιλοτικής δίκης.

Ειδικότερα, με τη μεταφορά όλων των απαιτούμενων δικονομικών ενεργειών και διαδικαστικών πράξεων στο στάδιο της προδικασίας, επιχειρείται οι υποθέσεις να φθάνουν σύντομα στο ακροατήριο, προκειμένου να εκδίδεται απόφαση το συντομότερο.

Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η μεταφορά κατηγοριών διαφορών, ως ακυρωτικών διαφορών ή διαφορών ουσίας, από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην αρμοδιότητα των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, με σκοπό την ορθολογικότερη κατανομή της δικαστηριακής ύλης εντός της διοικητικής δικαιοσύνης και συνακόλουθα την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, ενώ, τέλος, καταργείται ο θεσμός της παρέμβασης στην πιλοτική δίκη και προβλέπεται η άσκηση εφέσεως ή αιτήσεως αναιρέσεως, ανεξαρτήτως των προϋποθέσεων του παραδεκτού του ν. 3900/2010 (ύψος του ποσού της διαφοράς, προβολή ισχυρισμών).

Οι προτεινόμενες διατάξεις έχουν ήδη συζητηθεί και υιοθετηθεί και από τη Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Bασικοί άξονες στη φιλοσοφία των παρεμβάσεων του νέου Δικαστικού Χάρτη που συνιστά μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη δικαστική οργάνωση της χώρας είναι:

  1. η ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων
  2. οι παράλληλες επετηρίδες των δικαστών κατά την ενοποίηση των δικαστηρίων του πρώτου βαθμού (Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία)
  3. ο χωροταξικός δικαστικός σχεδιασμός με συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστηρίων
  4. οι τροποποιήσεις των αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των δικαστικών σχηματισμών.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα