Κ.Μητσοτάκης: Να προσφέρουμε περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για τους νέους

«Ό,τι κάνουμε τελικά, ό,τι κάνουμε, εφόσον έχει θετικό αντίκτυπο πρέπει να αντανακλάται σε περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για τις νέες και τους νέους της πατρίδας μας.

Είτε είναι πολιτικές για την εκπαίδευση, είτε είναι πολιτικές για την απασχόληση, είτε είναι πολιτικές για τις δύο μεγάλες προκλήσεις της δικής μας αλλά και της δικής σας γενιάς, την ψηφιακή μετάβαση, αλλά και την περιβαλλοντική πρόκληση, όλες αυτές οι πολιτικές ενώνονται με ένα αόρατο νήμα το οποίο συνδέει τη δική μας γενιά με τη δική σας τη γενιά», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση με θέμα «Νέοι που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό» στο πλαίσιο των εργασιών του forum «project2030.gr» το οποίο διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ στα γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο.

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία εξαιρετικά δυναμική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η ΟΝΝΕΔ και δείχνει ότι η χώρα αλλάζει και δίνει την ευκαιρία σε νέους από όλη τη χώρα να συμμετέχουν σε έναν διάλογο για να συνδιαμορφώσουμε τη χώρα. «Εσείς θα γράψετε την επόμενη σελίδα της πατρίδας μας», επισήμανε απευθυνόμενους στους νέους συμμετέχοντες.

Επιπροσθέτως τόνισε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στον τομέα της εκπαίδευσης ξεκινώντας από την προσχολική αγωγή υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει με κάποιο τρόπο να προσαρμόσουμε τα σχολεία μας, το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα στις ανάγκες μιας αγοράς εργασίας και ενός κόσμου ο οποίος αλλάζει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Να εμπεδώσουμε την έννοια των δεξιοτήτων. Αυτών που αποκαλούμε Soft skills να φύγουμε από την παπαγαλία και να πάμε στην κριτική σκέψη».

«Να διευρύνουμε το θεματολόγιο των αντικειμένων που διδάσκουμε με ζητήματα που απαντούν στις προκλήσεις των καιρών, όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση ή η σεξουαλική αγωγή. Θέματα τα οποία αντιμετωπιζόντουσαν, ενδεχομένως, ως ταμπού. Αλλά σε μια κοινωνία η οποία εξελίσσεται και προοδεύει δεν μπορούν να μείνουν έξω από το εκπαιδευτικό αντικείμενο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο σημείο αυτό μάλιστα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απεργία της ΟΛΜΕ τη μέρα διεξαγωγής των εξετάσεων για τα πρότυπα σχολεία.

Για την απεργία της ΟΛΜΕ: Εκτιμώ και ελπίζω ότι θα κηρυχθεί παράνομη, ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν κανονικά

Την εκτίμηση και την ελπίδα ότι η απεργία της ΟΛΜΕ την ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων στα πρότυπα ή πειραματικά σχολεία θα κηρυχθεί παράνομη εξέφρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε όμηροι τέτοιων ξεπερασμένων συνδικαλιστικών αντιλήψεων.

«Μια από τις θετικές επιπτώσεις του εργασιακού νομοσχεδίου που ψηφίσαμε είναι ότι αν η απεργία κηρυχθεί παράνομη δεν θα μπορεί να επιστρέψει από το παράθυρο σε κάποιο δευτεροβάθμιο φορέα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πληροφορηθήκαμε χθες δυστυχώς ότι η ΟΛΜΕ επέλεξε να προκηρύξει απεργία για να εμποδίσει εξετάσεις νέων παιδιών που θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις σε ένα δημόσιο πρότυπο ή πειραματικό σχολείο.

Για αυτό και προσφύγαμε άμεσα στη δικαιοσύνη και εκτιμώ και ελπίζω ότι η απεργία θα κηρυχθεί παράνομη έτσι ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν κανονικά και να σταματήσουμε να είμαστε όμηροι τέτοιων ξεπερασμένων συνδικαλιστικών αντιλήψεων», είπε.

Δημιουργία καλών θέσεων εργασίας για τους νέους

Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δυστυχώς στη χώρα μας η τεχνική εκπαίδευση ήταν το αποπαίδι της εκπαίδευσης» αλλά και ότι είναι ανάγκη «να σπάσουμε και να αλλάξουμε κι αυτά τα στερεότυπα», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και την ανάγκη προσαρμοστικότητας των σύγχρονων ανθρώπων και ειδικά των νεότερων καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το σίγουρο είναι ότι εσείς στη διαδρομή σας θα χρειάζεται συνέχεια να επιμορφώνεστε και ενδεχομένως να αλλάξετε επάγγελμα».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην επιλογή της κυβέρνησής του και τον σχεδιασμό που είχε από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση για τη δημιουργία «πολλών και καλών θέσεων εργασίας για τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας». «Η πανδημία μας πήγε πίσω», παραδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, έκανε λόγο για την επανάσταση που έγινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την οποία προέκυψε το Ταμείο Ανάκαμψης και τα γρήγορα αντανακλαστικά για την ανταπόκριση στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την πρωτοφανή πανδημία, ενώ μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μία επενδυτική έκρηξη και δημιουργία καλών θέσεων εργασίας για τους νέους που είναι στη χώρα μας αλλά και για εκείνους που μπορεί να θέλουν να επιστρέψουν από το εξωτερικό.

Στο σημείο αυτό υπόψιν ο πρωθυπουργός είπε πως μέσα στην τελευταία εβδομάδα έγιναν μια σειρά από πολύ σημαντικές κινήσεις: «Τη Δευτέρα συμβασιοποιήσαμε τη Γραμμή 4 του μετρό. Προχθές υπεγράφη η σύμβαση για τον Ε65. Χθες υπεγράφη η μεταβίβαση των μετοχών από την Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda Development».

Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει θετική ενέργεια σε ολόκληρο το σύστημα των start up επιχειρήσεων, καθώς και ότι η περιβαλλοντική πρόκληση είναι μεν η μεγαλύτερη που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, αποτελεί δε μία ευκαιρία.

Στη συνέχεια με αφορμή το άλμα που έγινε στον τομέα της ψηφιοποίησης, επισήμανε πως έχουμε ακόμη πάρα πολλά βήματα και πάρα πολλούς πόρους στην ψηφιοποίηση και στη διασυνδεσιμότητα.

Τέλος, ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η συμμετοχή των νέων στα κοινά, είναι πολύ σημαντική. Η ποιότητα της δημοκρατίας μας στηρίζεται τελικά στη συμμετοχή». Αυτό, όπως είπε, σημαίνει υγιής προβληματισμός και συμμετοχή στα κοινά, με την ευρύτερη έννοια.

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την εν λόγω πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ και μίλησε για «εξαιρετικό πρόγραμμα και εξαιρετικό το εύρος των ανθρώπων που μετέχουν στη διαδικασία. Θα σας ενθαρρύνω να εντατικοποιήσετε τη συμμετοχή σας στα κοινά και τον δημόσιο διάλογο. Αρπάξτε τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά σας»

Σημειώνεται ότι τον πρωθυπουργό προσφώνησε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού έχεις ως εξής:

«Αγαπητέ Παύλο, φίλες και φίλοι, κατ’ αρχάς, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να βρεθώ σήμερα μαζί σας στην έναρξη του project 2030, μιας εξαιρετικά δυναμικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η ΟΝΝΕΔ. Μια πρωτοβουλία η οποία αποδεικνύει ότι όπως και η χώρα, έτσι και η ΟΝΝΕΔ αλλάζει, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα των καιρών και κυρίως δίνει το βήμα, το λόγο σε νέους ανθρώπους από ολόκληρη τη χώρα, με διαφορετικές επαγγελματικές, αλλά και κομματικές αναφορές, να συμμετέχουν σε ένα διάλογο που έχει ένα σκοπό, να συνδιαμορφώσουμε τελικά το δικό σας μέλλον.

Διότι όπως πολύ σωστά λέτε και στο σύνθημά σας, το οποίο βλέπω απέναντί μου. Στην Ελλάδα του 2030 θα πρωταγωνιστήσουν οι γενιές των σημερινών εικοσάρηδων, τριαντάρηδων, ενδεχομένως οι γενιές των σημερινών εφήβων, των παιδιών που μόλις έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις, των παιδιών που θέλουν να δώσουν εξετάσεις τη Δευτέρα για να μπουν σε πρότυπα σχολεία.

Εσείς θα γράψετε την επόμενη σελίδα της πατρίδας μας και εμείς είμαστε εδώ για να διαμορφώσουμε εκείνες τις πολιτικές, για να μπορέσετε τελικά να έχετε περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς σας.

Η μεγαλύτερη έννοια που έχω όταν συνομιλώ με νέους ανθρώπους είναι ακριβώς αυτή. Ότι πολλά νέα παιδιά έρχονται και μας λένε δεν αισθάνομαι ότι θα τα καταφέρω όσο καλά τα κατάφεραν οι γονείς μας ή οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Και αυτό για εμένα προσωπικά αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση, είναι μια πρόκληση η οποία διατρέχει οριζόντια όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής μας.

Δεν θεωρώ, αγαπητέ Παύλο, και θα με ενδιέφερε πολύ να ακούσω στη συνέχεια και τις δικές σας απόψεις ότι υπάρχει μια πολιτική μόνο για τη νεολαία. Ό,τι κάνουμε τελικά, ό,τι κάνουμε, εφόσον έχει θετικό αντίκτυπο πρέπει να αντανακλάται σε περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για τις νέες και τους νέους της πατρίδας μας.

Είτε είναι πολιτικές για την εκπαίδευση, είτε είναι πολιτικές για την απασχόληση, είτε είναι πολιτικές για τις δύο μεγάλες προκλήσεις της δικής μας αλλά και της δικής σας γενιάς, την ψηφιακή μετάβαση, αλλά και την περιβαλλοντική πρόκληση, όλες αυτές οι πολιτικές ενώνονται με ένα αόρατο νήμα το οποίο συνδέει τη δική μας γενιά με τη δική σας τη γενιά. Και χαίρομαι, διότι στο πρόγραμμα το οποίο είχα την ευκαιρία να διατρέξω θα δώσετε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Είτε είναι εξαιρετικά νέοι, εξαιρετικά επιτυχημένοι νέοι επιχειρηματίες από τη γενιά των startuppers, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε είναι νέες και νέοι που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, είτε είναι νέες και νέοι που εξακολουθούν να απασχολούνται σε παραδοσιακές επιχειρήσεις οι οποίες και αυτές πρέπει να μετεξελιχθούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών. Και θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε για μια σειρά από πολύ σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησής μας που έχουν πάνω και πέρα από όλα τη ματιά τους στη νέα γενιά.

Δεν θέλω να αναφερθώ σε μεγάλη λεπτομέρεια σε αυτές. Να αναφέρω ενδεικτικά μόνο όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε στο πεδίο της εκπαίδευσης ξεκινώντας από τη σημασία που αποδίδουμε στην προσχολική αγωγή.

Σκεφτείτε λίγο ότι τα παιδιά τα οποία θα μπουν στην πρώτη Δημοτικού φέτος θα τελειώσουν το σχολείο το 2033 ή τα παιδιά τα οποία θα μπουν στην πρώτη τάξη του νηπιαγωγείου διότι έχουμε πια νηπιαγωγείο, προσχολική αγωγή δύο ετών, θα τελειώσουν το σχολείο το 2035. Και πρέπει με κάποιο τρόπο να προσαρμόσουμε τα σχολεία μας, το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα στις ανάγκες μιας αγοράς εργασίας και ενός κόσμου ο οποίος αλλάζει με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Να εμπεδώσουμε την έννοια των δεξιοτήτων. Αυτών που αποκαλούμε Soft skills να φύγουμε από την παπαγαλία και να πάμε στην κριτική σκέψη. Να διευρύνουμε το θεματολόγιο των αντικειμένων που διδάσκουμε με ζητήματα που απαντούν στις προκλήσεις των καιρών, όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση ή η σεξουαλική αγωγή. Θέματα τα οποία αντιμετωπιζόντουσαν, ενδεχομένως, ως ταμπού. Αλλά σε μια κοινωνία η οποία εξελίσσεται και προοδεύει δεν μπορούν να μείνουν έξω από το εκπαιδευτικό αντικείμενο.

Δείτε την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στα πρότυπα και στα πειραματικά σχολεία. Την Δευτέρα θα έχουμε εξετάσεις και πληροφορηθήκαμε χθες, δυστυχώς, ότι η ΟΛΜΕ επέλεξε να προκηρύξει απεργία για να εμποδίσει τι ακριβώς;

Εξετάσεις νέων παιδιών που θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις σε ένα δημόσιο πρότυπο πειραματικό σχολείο. Γι’ αυτό και προσφύγαμε άμεσα στην Δικαιοσύνη και εκτιμώ και ελπίζω ότι η απεργία θα κηρυχθεί παράνομη, έτσι ώστε οι εξετάσεις αυτές να διεξαχθούν κανονικά και να σταματήσουμε να είμαστε όμηροι τέτοιων ξεπερασμένων συνδικαλιστικών αντιλήψεων. Και μια από τις θετικές επιπτώσεις του νέου νόμου για το εργασιακό που ψηφίσαμε είναι ακριβώς αυτή. Ότι αν αυτή η απεργία κηρυχθεί παράνομη δεν θα μπορεί να επιστρέψει από το παράθυρο μέσω κάποιου άλλου, δευτεροβάθμιου ή τριτοβάθμιου φορέα.

Θα μιλήσετε μαζί με την υπουργό Παιδείας όχι μόνο για τα πανεπιστήμια μας, αλλά και για την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στην τεχνική εκπαίδευση. Τριτοβάθμια εκπαίδευση, δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλάζει και θα αλλάξει ακόμα περισσότερο. Αλλά είναι επίσης εξίσου βέβαιο ότι μια σειρά από επαγγέλματα του μέλλοντος θα καλυφθούν μέσα από άλλες εκπαιδευτικές διαδρομές που δεν θα απαιτούνε κατ’ ανάγκη ένα πτυχίο πανεπιστημίου.

Και δυστυχώς στην χώρα μας η επαγγελματική εκπαίδευση ήταν για πάρα πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες θα έλεγα, το αποπαίδι της εκπαίδευσης. Ήταν το αποπαίδι και σε επίπεδο παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης, ήταν το αποπαίδι, όμως, και σε επίπεδο αντιλήψεων. Ότι λες και ένα παιδί το οποίο θα μπει σε ένα δημόσιο ΙΕΚ και θα επιλέξει αυτή την διαδρομή είναι παιδί κατώτερου θεού. Πρέπει να αντιμετωπίζεται με κάποιο τρόπο υποτιμητικά σε σχέση με ένα νέο παιδί που σπουδάζει σε ένα πανεπιστήμιο. Άρα έχουμε μια μεγάλη δουλειά να κάνουμε.

Να σπάσουμε και να αλλάξουμε και αυτές τις αντιλήψεις και αυτά τα στερεότυπα, γιατί σε ένα κόσμο που αλλάζει συνέχεια ένα πράγμα είναι βέβαιο για τη δική σας τη γενιά, ότι θα χρειάζεστε συνέχεια να επιμορφώνεστε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αλλάξετε επαγγέλματα στη διάρκεια της επαγγελματικής σας διαδρομής. Άρα αυτό το οποίο πρέπει να κρατήσετε ως σημαντικότατη αρετή στην δική σας διαδρομή προσωπικής ανάπτυξης είναι η προσαρμοστικότητα και η ανθεκτικότητα, η δυνατότητα να ξεπερνάμε δυσκολίες, να αλλάζουμε και να προσαρμοζόμαστε και να μαθαίνουμε συνέχεια. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για τη δική σας τη γενιά.

Και βέβαια να πω και δυο κουβέντες για τις σημαντικές πολιτικές μας στον τομέα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Θέλω να σας θυμίσω ότι εκλεγήκαμε ως Κυβέρνηση με τη δέσμευση να οδηγήσουμε τη χώρα σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και να δημιουργήσουμε πολλές καλές θέσεις εργασίας για τις νέες και τους νέους της πατρίδας μας. Η πανδημία μάς πήγε πίσω, ταυτόχρονα όμως υπήρξε και ο καταλύτης για μία σειρά από μεγάλες αλλαγές οι οποίες έγιναν και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Βρέθηκα χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες και συζητούσαμε με τους ομολόγους μου πόσο τεράστιο βήμα κάναμε ως Ευρώπη μέσα σε ένα χρόνο. Σκεφτείτε ότι πέρσι τον Ιούλιο συζητούσαμε ακόμα και συναποφασίζαμε τελικά τη δημιουργία ενός νέου τεράστιου χρηματοδοτικού εργαλείου, για να στηρίξουμε τις οικονομίες μας μετά την πανδημία. Και το κάναμε με ένα τρόπο πολύ τολμηρό και πολύ καινοτόμο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δανειστήκαμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποφασίσαμε να στηρίξουμε τα κράτη μέλη με επιχορηγήσεις και με φθηνά δάνεια με ένα τρόπο που δεν θα επιβαρύνει πολύ το δημόσιο χρέος μας. Είναι μία επανάσταση αυτό που έγινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν νομίζω ότι το έχουμε αναδείξει ακόμα. Και τώρα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πρέπει να διαχειριστούμε σχεδόν 31 δισεκατομμύρια ευρώ από τους πόρους αυτού του νέου ταμείου το σχέδιό μας, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αυτό το οποίο αποκαλούμε Ελλάδα 2.0 έχει εγκριθεί με πάρα πολύ θετικά σχόλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι πρώτοι πόροι θα αρχίσουν να εκταμιεύονται από τον Αύγουστο.

Και όλα αυτά, δημόσιοι πόροι, ευρωπαϊκοί πόροι, ιδιωτικοί πόροι κατατείνουν τελικά στην ανάγκη στη χώρα μας να υπάρξει μία επενδυτική έκρηξη, μία επενδυτική έκρηξη η οποία θα δημιουργήσει πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας, ευκαιρίες για τους Έλληνες και τους νέους και τις νέες που είναι στην πατρίδα μας αλλά και για αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως να θέλουν να επιστρέψουν από το εξωτερικό.

Και για πρώτη φορά χαίρομαι διότι βλέπω τάσεις αναστροφής αυτού που αποκαλούσαμε brain drain, διότι τα νέα παιδιά που έφυγαν στην διάρκεια της κρίσης αντιλαμβάνονται ότι τη χώρα πάει καλύτερα και ευκαιρίες θα υπάρξουν και μεγαλύτερη αισιοδοξία θα υπάρξει και τελικά η δύσκολη απόφαση να επιστρέψει κανείς από το εξωτερικό, να γυρίσει στην Ελλάδα και να ξαναξεκινήσει τη ζωή του από εδώ, γίνεται με τον τρόπο της πιο εύκολη.

Σκεφτείτε μόνο τι έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε. Τη Δευτέρα υπογράψαμε, συμβασιοποιήσαμε το μεγαλύτερο δημόσιο έργο με Ευρωπαϊκούς πόρους που θα γίνει στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Τη γραμμή 4 του Μετρό. Προχθές υπεγράφη η σύμβαση για τον Ε65. Σημαντικότατος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την κεντρική Ελλάδα με τη Βόρεια Ελλάδα και με τη Νότια Ελλάδα και μόλις χθες υπεγράφη τελικά η μεταβίβαση των μετοχών του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ στη Lamda και το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε αυτά τα 300 εκατομμύρια, αλλά ταυτόχρονα ξεκινάει μία επένδυση που θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, άρα ταυτόχρονα θα αλλάξει και την όψη της Αττικής, αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης και όλα αυτά έγιναν μόλις σε μία εβδομάδα.

Ταυτόχρονα υπάρχει μια τρομερή θετική ενέργεια σε όλο το οικοσύστημα των startup επιχειρήσεων. Θα μιλήσουμε και γι’ αυτά στη συνέχεια, με ενδιαφέρει πολύ να ακούσω τις ιστορίες σας.

Νέες και νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την επαγγελματική τους διαδρομή όχι μόνο μέσα από τα παραδοσιακά, αν θέλετε, κανάλια της απασχόλησης, είτε στο δημόσιο, είτε ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα, αλλά παίρνουν επιχειρηματικό ρίσκο και διοχετεύουν την ευρηματικότητά τους σε νέες επιχειρηματικές προσπάθειες και είμαστε εδώ να δούμε πως μπορούμε να διευκολύνουμε αυτήν την προσπάθεια.

Είμαστε στην πρώτη γραμμή της μετάβασης σε μία οικονομία χαμηλών και τελικών μηδενικών εκπομπών. Η περιβαλλοντική πρόκληση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, είναι ταυτόχρονα όμως και μία ευκαιρία. Μία ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίον παράγουμε ενέργεια, μετακινούμαστε, παράγουμε προϊόντα, χτίζουμε τα σπίτια μας, καλλιεργούμε την γη μας και τελικά αυτή η μετάβαση μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις απασχόλησης από αυτές που ενδεχομένως θα καταστρέψει.

Το ίδιο ισχύει και για τη ψηφιακή μετάβαση. Θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε και με τον Κυριάκο τον Πιερρακάκη, να μοιραστεί μαζί σας το πως καταφέραμε και πετύχαμε αυτό το μεγάλο ψηφιακό άλμα ως προς τις παροχές ποιοτικών υπηρεσιών ηλεκτρονικά από το κράτος προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Αλλά, έχουμε πολλά βήματα ακόμα να κάνουμε στις ψηφιακές δεξιότητες, στη διασυνδεσιμότητα, και πάρα πολλούς πόρους βέβαια για να υποστηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια.

Όμως, όλα αυτά δεν θα υλοποιηθούν με την ένταση που θέλουμε, εάν δεν μπορούμε να στηριχθούμε στη δική σας ενεργό συμμετοχή. Και επιτρέψτε μου να κλείσω αυτές τις εισαγωγικές μου σκέψεις αναφέρονται πόσο σημαντικό για μένα είναι η συμμετοχή των νέων στα κοινά. Το λέω σε κάθε ευκαιρία, το ξαναλέω σε εσάς σήμερα. Για εσάς που είστε μέλη μιας οργανωμένης νεολαίας αλλά και για όσους εκφράζουν καθ΄ οποιονδήποτε τρόπο έναν δημιουργικό προβληματισμό για το τι γίνεται στη χώρα, η ποιότητα της δημοκρατίας μας στηρίζεται τελικά στη συμμετοχή.

Η συμμετοχή δεν αφορά μόνο τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ως άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι. Σημαίνει υγιής προβληματισμός και συμμετοχή στα κοινά είτε μιλάμε για επώνυμες, το τονίζω πάντα, παρεμβάσεις στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, είτε μιλάμε για την απαραίτητη αυτοοργάνωση η οποία πρέπει να υπάρχει σε χώρους δουλειάς ή στα πανεπιστήμια, είτε μιλάμε για την εθελοντική προσφορά μέσα από τη συμμετοχή σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Θα είμαστε τόσο πλούσιοι όσο πλούσια είναι η συμμετοχή των νέων μας στην πολιτική διαδικασία.

Γι’ αυτό και κλείνω χαιρετίζοντας και πάλι, αγαπητέ Παύλο, αυτή την πολύ ωραία πρωτοβουλία. Είναι πραγματικά, δεν το λέω γιατί πρέπει να το πω, είναι εξαιρετικό το πρόγραμμα το οποίο έχετε καταρτίσει και εξαιρετικό το εύρος των νέων ανθρώπων οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία. Θα το παρακολουθήσω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα σας ενθαρρύνω για ακόμα μια φορά να εντατικοποιήσετε τη συμμετοχή σας στα κοινά και στο δημόσιο διάλογο.

Έχω αποδείξει ότι ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχω δώσει, δίνω και θα δίνω πολλές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Είτε για συμμετοχή σε κομματικά όργανα, είτε για συμμετοχή στις εκλογές και ήδη υπήρξε μια σημαντική ανανέωση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, είτε για συμμετοχή στην Κυβέρνηση.

Αρπάξτε τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά σας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα