Κ. Μητσοτάκης: Μόνο το διεθνές δίκαιο εγγυάται την ειρηνική επίλυση των διαφορών

Νέα παρέμβαση στον απόηχο της συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την Ρόδο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια εθνική επιτυχία που κλείνει μια εκκρεμότητα 15 ετών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στέλνει ένα πολύ απλό μήνυμα σε όλες τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.

“Η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών”, σημείωσε. “Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου”.

Ανέφερε εξάλλου ότι η “χθεσινή σημαντική εξέλιξη αναμφισβήτητα θέτει μία σφραγίδα Ειρήνης σταθερότητας αλλά και νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή”.

“Ταυτόχρονα υπηρετεί τις πάγιες εθνικές μας επιδιώξεις. Γιατί στηρίζεται αυτή η συμφωνία, όπως και η συμφωνία που υπογράψαμε πριν από λίγες εβδομάδες με την Ιταλία, στο δίκαιο της θάλασσας. Υπογράφεται ανάμεσα σε δύο νόμιμες κυβερνήσεις χωρών. Αναγνωρίζει στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες. Και βέβαια ακυρώνει στην πράξη παράνομες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης της Τρίπολης”, τόνισε.

Σχετικά Νέα