Κ. Μητσοτάκης: Ιστορική η συμφωνία ΕΕ – Αιγύπτου – Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει

Για την ιστορική συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που υπογράφηκε σήμερα στην Αίγυπτο ανάμεσα στο Κάιρο και την ΕΕ αλλά και για το θέμα της μετανάστευσης όπως και στα ενεργειακά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

«Για εμάς που εδώ και χρόνια στηρίζουμε μια συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και την Αίγυπτο είναι μια σημαντική ημέρα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέσαμε ξεκάθαρους στόχους για την στήριξη της σχέσης ανάμεσα στην ΕΕ και την Αίγυπτο. Η ευμάρεια και η σταθερότητα της χώρας είναι ύψιστης σημασίας για την ΕΕ. Η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερός υποστηρικτής της Αιγύπτου αναγνωρίζοντας τον ρόλο της».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία υπογράφεται σε περίοδο αναταραχής και πως «όλοι ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στη Γάζα ειδικά για την περίπτωση μιας χερσαίας επίθεσης που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Η ανθρωπιστική κρίση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και να απελευθερωθούν οι όμηροι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Αίγυπτο και τόνισε ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα για να μην υπάρξει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει. Η χώρα μας κατέχει ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην Ερυθρά Θάλασσα».

«Οι συλλογικές προσπάθειες της ΕΕ μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλές περιβαλλον σε αυτή την περιοχή της μεσογείου.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε συνεχάρη την Αίγυπτο για την ανάσχεση των ροών αλλά και για τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που φιλοξενεί στα εδάφη της

«Δεν θα επιτρέψουμε το άνοιγμα νέων μεταναστευτικών δρόμων και θα ανοίξουμε νόμιμους δρόμους για να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους Αιγυπτίους», τόνισε.

Ειδικά για τα ενεργειακά ο πρωθυπουργός είπε ότι έγινε συζήτηση και η συνεργασία μπορεί να αποφέρει μεγάλα κέρδη και για τις δυο πλευρές. «Η Αίγυπτος μπορεί να γίνει ενεργειακό κέντρο για την περιοχή. Θα ενισχύσουμε τον GREGY που αναγνωρίστηκε ως έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος», υπογράμμισε.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
«Κοινή Διακήρυξη για τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας
μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος, δύο αρχαίοι πολιτισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού, με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας, ως κοινών στόχων των δύο χωρών που είναι κομβικής σημασίας εταίροι.

Για τον σκοπό αυτό, οι κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου αποφάσισαν να προβούν στην δημιουργία ενός αναβαθμισμένου και δομημένου σχήματος στις διμερείς τους σχέσεις.

Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η Α.E. ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Abdel Fattah Al Sisi, συμφώνησαν στο Κάιρο, στις 17 Μαρτίου 2024, να συγκροτήσουν Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ).

Επικεφαλής του ΑΣΣ θα είναι από κοινού ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει αλληλοδιαδόχως στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο ανά διετία. Μέλη του Συμβουλίου θα είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί τομέων συνεργασίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της άμυνας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας, της υγείας, των μεταφορών, των επικοινωνιών, της ναυτιλίας και των θαλασσίων υποθέσεων, της απασχόλησης, της κοινωνικής ασφάλισης, των υποθέσεων της ΕΕ, των τροφίμων και της γεωργίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης και της μετανάστευσης.

Του συντονισμού των εργασιών του Συμβουλίου και της οριστικοποίησης της ημερήσιας διάταξης των συναντήσεών του θα επιλαμβάνονται οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες στο ΑΣΣ Υπουργοί θα συνέρχονται τουλάχιστον μία φορά ετησίως πριν από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου προς εκπόνηση, εάν κρίνεται αναγκαίο, Σχεδίων Δράσεως στους τομείς αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να επιταχυνθεί η συνεργασία και να επιτευχθούν, μέσα από απτά βήματα, οι μέγιστες συνέργειες μεταξύ των δύο πλευρών.

Η παρούσα Κοινή Διακήρυξη υπογράφηκε στις 17 Μαρτίου 2024 στο Κάιρο, σε δύο πρωτότυπα αντίγραφα στα ελληνικά, στα αραβικά και στα αγγλικά, καθένα εξίσου αυθεντικό. Σε περίπτωση οιασδήποτε απόκλισης στην ερμηνεία των κειμένων, υπερισχύει η αγγλική έκδοση».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα