Κ. Μητσοτάκης: Εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης

Εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον χαρακτήρισε τα κίνητρα για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεσμεύθηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια για απεξάρτηση από τα ρυπογόνα καύσιμα.

«Αυτή την τόσο σπουδαία μέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει και επίσημα μια εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον. Μια πολιτική η οποία απαντά και στη μιζέρια του χθες, αλλά και στη δικαιολογημένη ανησυχία του σήμερα» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση.

«Αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής μας πολιτικής για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων» συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα σχέδιο ολιστικό, που αφορά το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, την αγορά και την κοινωνία των πολιτών.

Για αυτό αυτό το λόγο, όπως είπε, συνοδεύεται από την εξαιρετικά καινοτόμο και σημαντική πράσινη συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν 19 φορείς και δύο υπουργεία για να γίνει πράξη το σχέδιο το συντομότερο δυνατό.

Όπως γράφει σήμερα και η Ναυτεμπορική το Σχέδιο «αγγίζει» και τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τις λιγνιτικές περιοχές, εν όψει της δρομολογημένης απόσυρσης του λιγνίτη από το μίγμα ηλεκτροπαραγωγής. Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη μονάδων κατασκευής φορτιστών και μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Η παρουσίαση του προγράμματος για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα
Στις ρυθμίσεις για την ηλεκτροκίνηση θα περιλαμβάνονται η επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης, κίνητρα που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις τους, καθώς και παρεμβάσεις για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών φόρτισης σε δημόσιους χώρους.

Τα μέτρα αυτά φιλοδοξούν να ανοίξουν τον δρόμο για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ώστε στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας 1 στα 3 καινούργια αυτοκίνητα να είναι ηλεκτροκίνητο. Μία ποσόστωση που «μεταφράζεται» σε έναν ηλεκτροκίνητο στόλο περίπου 350.000 οχημάτων, τη στιγμή που αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν τα 600.

 

 

πηγή   ΑΜΠΕ

Σχετικά Νέα