Κ. Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Η υπόθεση Μπελέρη αφορά το σεβασμό του κράτους δικαίου

Την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του Κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ελλάδα έχει ειλικρινή διάθεση να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας υπήρξε και παραμένει ένας απ’ τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ο πρωθυπουργός λέει «ναι» ως επένδυση στη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής, θέτοντας ως βασικό προαπαιτούμενο τον σεβασμό στο κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν νωρίτερα ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής.

Αυτό βέβαια – προσέθεταν – υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα, δηλαδή εφόσον οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Αναφέρουν πως πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που εξαρτάται από τις ίδιες επιδόσεις των υποψηφίων χωρών. Και, πάντως, βασικό προαπαιτούμενο αποτελεί ο σεβασμός των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος Δικαίου και ιδιαίτερα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά. Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της ΕΕ στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φ. Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας στη γερμανική Βουλή σήμερα, τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, ακόμη και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας για την Αλβανία, γεγονός που θα παρακάμπτει οποιοδήποτε βέτο.

«Είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα – και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη – μέλη της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε».

Ο κ. Σολτς δήλωσε ακόμη ότι η Γερμανία στηρίζει απερίφραστα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και με τη Γεωργία, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων.

Αναφερόμενος στις συνταγματικές αλλαγές στη Βόρεια Μακεδονία, ζήτησε τη βοήθεια του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε να ασκήσει την επιρροή του στο εκεί αδελφό κόμμα.

Από την πλευρά της η Ελλάδα αναμένεται να συνταχθεί με την πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία αλλά και τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας για τη Γεωργία.

Όσον αφορά την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να τονίσει ότι δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία αλλά και αυξημένους πόρους για το μεταναστευτικό, ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής αλλά και για τις φυσικές καταστροφές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα