Κ. Καρούσης: “Mind the gap” σε εκπαίδευση, στελέχωση & στο agency της νέας εποχής

Την πεποίθηση πως η εκπαίδευση σήμερα στην Ασφαλιστική Αγορά δεν βρίσκεται σε επιθυμητά επίπεδα, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο insurancedaily.gr, ο Κωνσταντίνος Καρούσης, στέλεχος από τη διεύθυνση πωλήσεων της Be Broker.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα σχέδια της Be Broker για το 2021, αλλά και τον ανταγωνισμό ως προς το ποιο γραφείο θα κερδίσει τη μάχη του πρώτου καλά δομημένου ανεξάρτητου πρακτορείου με δομές agency.

Τέλος, σε ερώτηση για το πώς μπορεί η Αγορά να στελεχώσει νέους στο επάγγελμα, ο κ. Καρούσης, θεωρεί ότι πρέπει “να βγούμε από το “Jurassic Park” όπου ανατροφοδοτούμαστε με τα παχυλά χαρτοφυλάκια και να μεταδώσουμε την έννοια και τη σημασία της Ιδιωτικής Ασφάλισης στα νέα παιδιά, στις νέες γενιές που έρχονται με νέες ιδέες, με ικανότητες και δεξιότητες ζηλευτές από πολλούς”.

Συνέντευξη Κωνσταντίνος Καρούσης, Διεύθυνση Πωλήσεων Be Brokers στον δημοσιογράφο Ν. Mωράκη

Προέρχεστε και από τα δύο συστήματα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης το agency & το broker system. Κατά τη γνώμη σας τι λείπει από την Ανεξάρτητη Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση σήμερα;

Πιστεύω ότι λείπουν αρκετά από τα δεδομένα που θα μπορούσαν να ωθήσουν την ασφαλιστική αγορά προς τα πάνω, και να την ξεκολλήσουν από το 2% έχοντας ως βασική πεποίθηση ότι αυτή την αλλαγή κυρίως θα την φέρουν τα δίκτυα διαμεσολάβησης. Μια πρώτη σκέψη είναι η υλοποίηση του περιβόητου AGENCY-BROKER system που μέχρι σήμερα πολλοί αναφέρθηκαν, κανένας όμως δεν το έχει καταφέρει. Δηλαδή, τα καλά στοιχεία του Agency με τα καλά στοιχεία του Broker μαζί για όλες τις βαθμίδες. Τον ασφαλιστή (πράκτορα), τον Unit (Επιθεωρητή) και τον διευθυντή (Manager). Εξίσου σημαντική είναι και η ιεραρχία στην ανάπτυξη των δικτύων, η προοπτική εξέλιξης, η ουσιαστική υποστήριξη και καθοδήγηση στο συνεργάτη καθώς και η επόμενη μέρα στο Management και τους Managers.

Ένας ανεξάρτητος Ασφαλιστικός Πράκτορας σήμερα πώς μπορεί να δραστηριοποιηθεί παραμένοντας ανταγωνιστικός;   

Καταρχήν χρειάζεται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τον τρόπο και τη μέθοδο που σκέφτεται και επιθυμεί να εργάζεται. Η σωστή επιλογή εταιρειών και προϊόντων , οι στρατηγικές συνεργασίες με γραφείο ή γραφεία, η ολιστική υποστήριξη, η καθοδήγηση και η εκπαίδευση είναι μερικά από τα σημεία που απαιτούνται προσοχής για την όποια απόφαση συνεργασίας. Τα νέα δεδομένα στην ψηφιοποίηση των εργασιών, οι νέες μορφές επικοινωνίας και οι επερχόμενες αλλαγές της digital εποχής που ζούμε είναι μερικά ακόμα στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από όσους θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά στο επάγγελμα του ασφαλιστή στο μέλλον.

Η πρόσβαση & η ποιότητα της εκπαίδευσης που έχει σήμερα η ασφαλιστική διαμεσολάβηση πιστεύετε ότι είναι επαρκής; Υπάρχει ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση;  

Η Εκπαίδευση σήμερα στην Ασφαλιστική Αγορά γενικότερα κατά τη γνώμη μου δεν βρίσκεται σε επιθυμητά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει διότι αξιόλογα στελέχη της αγοράς που θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν και να καθοδηγήσουν τους συνεργάτες τους, είναι εγκλωβισμένα, για να μην πω αρκούνται, στο να επιλύουν και να διαχειρίζονται απλά τις υποθέσεις τους νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο δουλεύοντας μαζί τους, εκπαιδεύονται… Η Εκπαίδευση είναι μια πιο σοβαρή ενότητα που περιλαμβάνει την κατεύθυνση, την καθοδήγηση, το mentoring, το coaching, τη μετάδοση γνώσης, τη διαχείριση των πληροφοριών, το time management κ.ά. Η δική μας μάλιστα απάντηση στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας για το συνεργάτη του αύριο, είναι η δημιουργία του e-Actions, όπου σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το e-rdv (A & B), το e-field training, το e-learning, το e-coaching, το e-team working κ.ά.

Αυτό λοιπόν που οφείλουμε να κάνουμε στους συνεργάτες μας είναι εκτός από το να βρισκόμαστε δίπλα τους, να τους μιλάμε, να τους μαθαίνουμε πράγματα… προσφέροντάς τους πράγματι μια πιο ολιστική προσέγγιση που θα τους ωφελήσει και στο τέλος θα τους κρατήσει μαζί μας.

Πώς μπορεί η Αγορά να στελεχώσει νέους στο επάγγελμα;

Mind the gap… εκφωνείται σε σταθμούς του συρμού. Προσοχή, λοιπόν στο κενό μεταξύ όχι συρμού και αποβάθρας αλλά ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ! Τώρα και όχι αύριο, πρέπει να σταματήσουμε ό,τι κάνουμε και να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία στη στρατολόγηση νέων υποψηφίων στο επάγγελμα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Πρέπει να βγούμε από το “Jurassic Park” όπου ανατροφοδοτούμαστε με τα παχυλά χαρτοφυλάκια και να μεταδώσουμε την έννοια και τη σημασία της Ιδιωτικής Ασφάλισης στα νέα παιδιά, στις νέες γενιές που έρχονται με νέες ιδέες, με ικανότητες και δεξιότητες ζηλευτές από πολλούς. Πρέπει να δημιουργήσουμε τα στελέχη της αυριανής ημέρας, πρέπει να ακούσουμε τις ευκαιρίες και τις καινοτόμες ιδέες που αυτά τα παιδιά θέλουν και μπορούν να μοιραστούν μαζί μας. Αλλά και οι Εταιρείες πρέπει να προετοιμαστούν για αυτή την επόμενη μέρα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, δημιουργώντας νέα στελέχη ,νέα μοντέλα εκπαίδευσης, χρηματοδότησης, στοχοθεσία πολυκλαδικών δομών κ.ά. Εάν δεν το κάνουμε ΤΩΡΑ, η κρίση που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια στην ασφαλιστική αγορά θα είναι μόνιμη και θα γίνει αληθινό …GAP!

Η νέα χρονιά σάς βρίσκει με νέες συνεργασίες και συνέργειες. Μιλήστε μας λίγο για τα νέα σας καθήκοντα και ευθύνες.  

Πράγματι, το όραμα ετών αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Η στρατηγική μας θέση στην ανάπτυξη και την υποστήριξη του συνεργάτη βρίσκεται περισσότερο από ποτέ στο κέντρο των εξελίξεων. Μέσα από τη συνεργασία και τις συνέργειες με ικανά σχήματα προκύπτει αμοιβαίο όφελος και ένα νέο μοντέλο στη Διαμεσολάβηση που συνδυάζει τα καλά στοιχεία από τα δύο συστήματα αλλά και τα καλά στοιχεία από τα σοβαρά γραφεία της αγοράς. Ενώνοντας δυνάμεις και κοιτώντας μόνο μπροστά χωρίς αντιπαλότητες και ίντριγκες, υπάρχει αισιοδοξία και μέλλον για όλους. Αυτό το μοντέλο εφαρμόζεται με επιτυχία στην Be Brokers, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και αυτός είναι ένας από τους κυρίους λόγους της συνεργασίας μας.

Γιατί κάποιος να συνεργαστεί μαζί σας; Ποιο είναι το δικό σας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

Μιλήσατε πριν για ολιστικές προσεγγίσεις και πιστεύω ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή να σας απαντήσω.
Εκείνος που σήμερα θα μπορέσει να συνδυάσει, τα καλά στοιχεία των δυο συστημάτων διαμεσολάβησης, την πλήρη εκπαιδευτική ενότητα, την ουσιαστική υποστήριξη στην ανάληψη και τη ζημιά, και τέλος την προοπτική εξέλιξης και αναβάθμισης στο επάγγελμα είναι αυτός που θα λάβει το εισιτήριο που δεν είναι άλλο από την επιτυχία! Πάνω σε αυτούς τους άξονες κινούμαστε τα τελευταία χρόνια οι συνεργάτες μου και εγώ προσωπικά και από ότι λένε εκείνοι… ΜΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ!

dynamic-hellas-gif

Σχετικά Νέα