Κ. Γκιουλέκας: H Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη και είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο

Στα ενδιαφέροντα σημεία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και στην συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην karfitsa o βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της ΝΔ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Κώστας Γκιουλέκας.

Σε ποια σημεία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και της παρουσίας της χώρας μας σε αυτή, θέλετε να αναφερθείτε;
Ήταν μία κομβικής σημασίας Σύνοδος Κορυφής.Τόσο για τα επόμενα βήματα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας -την ατζέντα της νέας δεκαετίας, την αναθεώρηση του στρατηγικού δόγματος, τις συνέπειες της πανδημίας κ.ά.- όσο και για ζητήματα που αφορούν άμεσα στην πατρίδα μας.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι το ζητούμενο είναι η άμεση αποκλιμάκωση της έντασηςαπό τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων, ώστε να τεθούν οι βάσεις για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Να αποφύγουμε, δηλαδή, ένα ακόμη «θερμό» καλοκαίρι.

Καίριας σημασίας για τις θέσεις μας και για τον διπλωματικό μαραθώνιο στον οποίο έχει επιδοθεί η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα είναι το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος διαπίστωσε από τις συνομιλίες του με τον Αμερικάνο Πρόεδρο, την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο ότι η Τουρκία είναι εκτεθειμένη στη διεθνή κοινότητα.Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται τηναντισυμβατική και παραβατική συμπεριφορά της και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζειστην ευρύτερη περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά στους συμμάχους-μέλη του ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδαπαραμένει ένας παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, τιμά τις συμμαχίες της, εμμένει στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά είναι και σε θέση να κάνει σεβαστές τις απόψεις της.

Τι πρόσημο βάζετε στη πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν;; Βλέπετε αποτελέσματα στην εξωτερική πολιτική που εφαρμόζουμε σε σχέση με τους γείτονες;

Οι τακτικισμοί της Τουρκίας είναι πλέον γνωστοί. Καλόπιστα θα ήθελα η τουρκική πλευρά να αποδειχθεί συνεπής στο να αποφευχθούν οι εντάσεις και να προχωρήσουμε βήμα-βήμα στην βελτίωση των διμερών σχέσεών μας.

Δυστυχώς, έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, τις υποσχέσεις για διάλογο και εποικοδομητικές επαφές να διαδέχονται οι προκλήσεις και η ένταση. Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει – τόσο στην γείτονα χώρα όσο και στην διεθνή κοινότητα – ότι επιδιώκουμε τον διάλογο για την μοναδική διαφορά μας με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα. Οι διαφωνίες, προφανώς, παραμένουν. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη και είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Η Ελλάδα ευελπιστεί σε μια όσο δυνατόν πιο θετική τουριστική περίοδο. Τι έχουμε κάνει ώστε να είμαστε έτοιμοι ως χώρα και να τραβήξουμε το ενδιαφέρον των τουριστών;

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την τουριστική περίοδο του 2021. Όχι μόνο να αναδείξουμε αυτά που μας καθιστούν μοναδικό προορισμό, αλλά να διασφαλίσουμε, παράλληλα, την μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον τουριστικό κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και, φυσικά, των επισκεπτών μας.

Ήδη, η διεθνής καμπάνια «Αllyouwantis Greece» τρέχει, σε συνεργασία με 18 αεροπορικές εταιρίες αλλά και 76 TourOperators, μέσω, μεταξύ άλλων, και ψηφιακών μέσων και καινοτόμων πρωτοβουλιών, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια ώστε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες στον τόπο μας. Χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να κάνουμε τα ταξίδια όσο πιο ασφαλή γίνεται, όπως το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, το οποίο με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη υπάρχει.

Τα πρώτα μηνύματα για την χώρα μας είναι πολύ θετικά και όλοι ελπίζουμε να συνεχιστεί έτσι η τουριστική περίοδος.

Η Θεσσαλονίκη του αύριο που πρέπει να επενδύσει; Θα έχει την ανάλογη ώθηση η πόλη μας μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης;

Απασχόληση, τόνωση της αγοράς, νέες θέσεις εργασίας, υλοποίηση έργων ζωτικής ανάγκης για την πόλη, όπως το Μετρό, το Λιμάνι και άλλα. Πράγματι, έχουν τεθεί σημαντικές προτεραιότητες. Πρωτίστως μας ενδιαφέρουν τα επόμενα βήματα στη νέα κανονικότητα και η ανάκαμψη της οικονομίας, με την απαραίτητη στήριξη όσων επλήγησαν περισσότερο από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση.

Δεν μπορούμε, όμως, να αφήσουμε στο περιθώριο συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προοπτικές για την Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα. Έχω καταθέσει και υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και προς τον Πρωθυπουργό και προς τους αρμόδιους Υπουργούς. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδείξει όλο αυτό το διάστημα ότι προχωρεί με έργα. Έχουν γίνει πολλά -ακόμη και μέσα στην πολύ δύσκολη περίοδο της πανδημίας- αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχουν οι προτάσεις, υπάρχει το όραμα. Πιέζουμε και διεκδικούμε για αυτά που δικαιούται η Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα