

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, προσφώνησαν το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ακαδημαϊκών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ‘Αγκυρα τη Δευτέρα.
Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του, ο κ. Φραγκογιάννης δήλωσε πως “τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Ερντογάν θα συναντηθούν στην ‘Αγκυρα. Αυτή θα είναι η τέταρτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μέσα σε 10 μήνες. Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί προηγουμένως στο Βίλνιους τον Ιούλιο, στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και στην Αθήνα τον Δεκέμβριο και συμφώνησαν να αξιολογήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας”.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ενέκριναν έναν οδικό χάρτη με τρεις πτυχές: πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. “Εγώ συμμετέχω ενεργά στη θετική ατζέντα μαζί με τον ομόλογό μου πρέσβη Μουράκ ‘Ακτσαπάρ. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα μέρος της οικονομικής διπλωματίας και είναι μια στρατηγική απόφαση που έλαβαν οι κυβερνήσεις μας” είπε ο κ. Φραγκογιάννης επισημαίνοντας τη σημασία της ανάπτυξης της θετική ατζέντας μεταξύ των Ελλάδας και Τουρκίας και τη διάθεση από τις δύο πλευρές να ενισχύσουν τη συνεργασίας τους, καθώς και την αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση.
“Η θετική ατζέντα επικεντρώνεται σε τομείς οικονομικού ενδιαφέροντος όπου η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής. Πρόκειται για μια εν εξελίξει, δυναμική και θεσμοθετημένη διαδικασία. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες φιλίας και συνεργασίας σε όλο και περισσότερους τομείς” ανέφερε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το 2021, όταν αναπτυσσόταν η έννοια της θετικής ατζέντας, οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν αρκετά τεταμένες. “Ωστόσο, εκείνη την περίοδο, πήραμε μια στρατηγική απόφαση να επικεντρωθούμε σε τομείς όπου μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος αντί να συνεχίσουμε τις διαφωνίες μας” είπε, τονίζοντας πως αυτή η προσέγγιση διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, ακόμη και σε περιόδους έντασης, ενώ “η θετική ατζέντα με το ευρύ και πλούσιο περιεχόμενο συνέβαλε στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών”.
Όπως είπε ο κ. Φραγκογιάννης, στις συναντήσεις των δύο πλευρών τέθηκαν προς συζήτηση θέματα σε σημαντικούς τομείς όπως οι επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις, η τελωνειακή συνεργασία, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση, η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ακόμη ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έφεραν κοντά τρία βασικά μέρη της ελληνικής και τουρκικής πλευράς, τον επιχειρηματικό κόσμο, τον επιστημονικό κόσμο και τη νεολαία, με στόχο να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και είχαν άμεση επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών στις δύο χώρες ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη.
Παίρνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας και “δεξί χέρι” του προέδρου Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι ο ίδιος πιστεύει πως “η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη χώρα μας τη Δευτέρα 13 Μαΐου είναι εξαιρετικά σημαντική και μια σοβαρή ευκαιρία για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων”.
“Οι αμοιβαίες ειλικρινείς προσπάθειες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα συμβάλουν στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας. Ο δεσμός μεταξύ των κοινωνιών μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Ζούμε κυριολεκτικά σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας. Και όταν κοιτάμε την παγκόσμια σκηνή σε αυτό το περιβάλλον, βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο ξεκάθαρες πραγματικότητες μπροστά μας: Πρώτον, ζούμε σε έναν κόσμο όπου η παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα είναι εξαιρετικά εύθραυστες. Δεύτερον, ως ανθρωπότητα δεν ζούμε σε ένα διεθνές σύστημα ικανό να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα” τόνισε μεταξύ άλλων ο Φαχρετίν Αλτούν.
Ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ακόμη ότι “ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να δραστηριοποιούνται ισχυροί, σταθεροί και ευημερούντες περιφερειακοί παράγοντες. Διανύουμε μια περίοδο όπου περιφερειακοί παράγοντες όπως η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύουν τα δικά τους προβλήματα στο πλαίσιο της αμοιβαίας κατανόησης και των εθνικών συμφερόντων, χωρίς την ανάγκη καθοδήγησης, κηδεμονίας και πίεσης από τρίτους”.
Για αυτό ακριβώς οι πρωτοβουλίες συνεργασίας που θα προωθηθούν από την Τουρκία και την Ελλάδα είναι σήμερα πολύ πιο ουσιαστικές και πολύτιμες από ό,τι χθες, συμπλήρωσε ο Φαχρετίν Αλτούν.
Στο πλαίσιο του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ακαδημαϊκών έλαβαν χώρα δύο πάνελ με θέματα:
1 – “Τομείς οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”: Συμμετείχαν οι Αντνάν Πολάτ (πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου) Βύρων Νικολαΐδης (CEO, PeopleCERT), Νικόλαος Βέττας (καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ), και Ζουχάλ Μερτ Ουζούνερ (καθηγήτρια Διεθνών σχέσεων Πανεπιστημίου Μαρμαρά). Συντονιστής: Ενές Μπαϊρακλί ( αντιπρόεδρος Ιδρύματος Ερευνών Τουρκίας)
2 – “Δυνατότητες συνεργασίας στον τουρισμό”: Συμμετείχαν οι Παναγιώτης Χριστόφας (δήμαρχος Μυτιλήνης), Ιωάννα Δρέττα (πρόεδρος Marketing Greece, CEO REDS SA, Ellaktor group), Μαρία Σαράφογλου (διευθύντρια γραφείου Aegean Airlines στην Τουρκία), Βολκάν Αλτιντάς (καθηγητής Πανεπιστημίου Κατίμπ Τσελεμπί) και Αλέν Λεπάν (οικονομικός συντάκτης Daily Sabah).
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Συλλυπητήρια Κ. Μητσοτάκη για το θάνατο του πάπα Φραγκίσκου
“Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι.
ΣΥΡΙΖΑ: Η επέτειος της 21ης Απριλίου αποτελεί υπόμνηση του καθήκοντος θωράκισης
«Η θλιβερή επέτειος της 21η Απριλίου αποτελεί πάντα υπόμνηση του καθήκοντος θωράκισης και υπεράσπισης.
ΚΚΕ: Οι πρωταγωνιστές της δικτατορίας των συνταγματαρχών ήταν πρόσωπα που υπηρέτησαν τους μηχανισμούς του αστικού κράτους
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τη “μαύρη” επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας.
Ν. Ανδρουλάκης για την 21η Απριλίου: Η συλλογική μνήμη άγρυπνος φρουρός των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
«Το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 γύρισε την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω,.