K.E.ΣΥΡΙΖΑ:Ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των στελεχών -Ο Π.Ρήγας ο νέος γραμματέας

ÁÈÇÍÁ-ÓÕÍÅÄÑÉÁÆÅÉ Ç ÊÅÍÔÑÉÊÇ ÅÐÉÔÑÏÐÇ ÔÏÕ ÓÕÑÉÆÁ.(Eurokinissi-ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

Ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) του κόμματος, με την εκλογή γραμματέα της Κ.Ε., καθώς και τη συμπλήρωση των κενών θέσεων της Πολιτικής Γραμματείας να ακολουθούν.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ του ανοίγματος του κόμματος .

 Ο Γ. Μπαλάφας χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «λαιμό μπουκαλιού» σε ό,τι αφορά την είσοδο νέων μελών και πρότεινε να προσεγγιστούν οι απομακρυνθέντες, κυρίως όμως να προσεγγιστεί ο λαϊκός κόσμος που ψήφισε στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.


 

Ο Π. Κουρουμπλής υποστήριξε την αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με τις κοινωνικές δυνάμεις που τον στήριξαν, έναντι ενός κλειστού κόμματος που θα κινδυνεύει από τη λογική του ελιτισμού, όπως είπε. «Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη στιγμή και είναι βαρύτατη η ιστορική ευθύνη όλων των συντελεστών αυτής της προσπάθειας», είπε και τόνισε ότι εάν αυτή δεν έχει συνεχώς ποιοτικά χαρακτηριστικά διατρέχει τον κίνδυνο να εκφυλιστεί και πως το δέλεαρ της εξουσίας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτής της προσπάθειας.


Ο Χ.Παπαδόπουλος. βουλευτής και μέλος της απερχόμενης πολιτικής, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της εργασίας, των λαϊκών τάξεων, των άνεργων, των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, επισημαίνοντας ότι αυτό διαπιστώνεται και εκλογικά αλλά κυρίως μέσα από τον δημόσιο λόγο του κόμματος.Ενα κόμμα πλειοψηφικό πρέπει να μιλά με όρους εθνικού συμφέροντος και να έχει πολιτικές που βοηθάνε τα στρώματα που θέλει να αντιπροσωπεύει.


Ο Κώστας Πουλάκης .γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών ,στάθηκε σε τρεις παράγοντες της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι: Πρώτον, το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση έγινε δημόσια και με διαφάνεια, δεύτερον ότι έγινε σωστή ερμηνεία του δημοψηφίσματος και του όχι και τρίτον, ότι έγινε εφικτή η τομή στην ταξικότητα της ψήφου.


Ο Αριστείδης Μπαλτάς ,υπουργός Πολιτισμού,μίλησε για τον τρόπο δουλειάς των οργανώσεων,προτείνοντας, μεταξύ άλλων, «χαρτογράφηση» της γειτονιάς, δηλαδή π.χ. πόσες και ποιες δομές υγείας υπάρχουν, τι δημόσιες υπηρεσίες κτλ, ώστε να καταγράφονται τα προβλήματα και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι το κόμμα πρέπει να κατανοεί και να υπηρετεί την κοινωνία και μετά να ενημερώνεται η κυβέρνηση.


 

Η Θεανώ Φωτίου,αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ,θεωρεί οτι πρέπει να υπάρξει ανάγκη καλύτερου συντονισμού σε όλα τα επίπεδα του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση ως τις οργανώσεις μελών Ειδικότερα μίλησε για την ανάγκη συν – λειτουργίας σε τρία επίπεδα (κυβέρνηση, κοινοβουλευτική ομάδα και κόμμα). Για τη δε Κ.Ο. ειδικότερα υποστήριξε ότι πρέπει να συνδιαμορφώνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και όχι να ενημερώνεται εκ των υστέρων για αυτές.


Ο Στ. Κοντονής, τόνισε την ανάγκη ιεράρχησης των ανοικτών μετώπων που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι χρειάζεται σοβαρή δουλειά, προετοιμασία και κοπιώδης εφαρμογή.


 

Ο Νίκος Μανιός αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Στ.Κοντονή και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδείξει μέσα στο επόμενο εξάμηνο ότι μπορεί να υπερασπιστεί τις λαϊκές τάξεις.


Ο Θοδωρής Δρίτσας τόνισε ότι στο επικείμενο συνέδριο θα πρέπει να τεθούν και να ενσωματωθούν οι προσδοκίες για αριστερή αναζήτηση μιας ρεαλιστικής διεξόδου, ενώ και αυτός υπογράμμισε την ανάγκη να συνταχθεί ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής δικαιοσύνης στα νέα δεδομένα.


 

Ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μην φοβηθεί να λερώσει τα χέρια του, αλλά και να αποφύγει τον υπαρκτό κίνδυνο ενσωμάτωσης.


Ο Γ. Μπουρνούς ,μέλος της Π.Γ,ζήτησε να αποφευχθεί η προσέλκυση ομαδοποιημένων μελών προχώρησε όμως και σε μία καταγγελία: υπάρχει έμμισθο προσωπικό, ανέφερε, στο κόμμα και στην Κ.Ο. το οποίο παρότι έχει καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να αμείβεται.


Ο Πάνος Λάμπρου,μέλος της απερχόμενης Π.Γ, είπε ότι το μνημόνιο είναι προϊόν εκβιασμού και πραξικοπήματος, ως εκ τούτου χρειάζεται ριζοσπαστικό πρόγραμμα ρήξεων, καθώς και τρόποι απεγκλωβισμού από αυτό.


 

Κλείνοντας τη διαδικασία των τοποθετήσεων της Κεντρικής Επιτροπής,ο Παναγιώτης Ρήγας τόνισε πως μετά την νίκη των εκλογών έχουμε βαρύ φορτίο ως κόμμα απέναντι στους εαυτούς μας και την κοινωνία.


 

Νέος γραμματέας του κόμματος εκλέχτηκε ο Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος συγκεντρώνοντας 149 ψήφους έναντι 41 λευκών και 2 άκυρων. 

 

Στην Πολιτική Γραμματεία εκλέχθηκαν οι: Χάρης Γολέμης 60 ψήφοι, Αντώνης Κοτσακάς 59 ψήφοι, Νίκος Σκορίνης 51 ψήφοι, Πέτρος Καραγιώργος 50 ψήφοι, Νίκος Παυλίδης 40 ψήφοι, Μανώλης Σαρρής 40 ψήφοι, Μαρίκα Φραγκάκη 36, Μιχάλης Υδραίος 34 ψήφοι.

Παράλληλα, εγκρίθηκε από την Κ.Ε. η συμμετοχή στην Π.Γ. (με πλήρη δικαιώματα λόγου και ψήφου) των Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλειδη Τσακαλωτου και Αριστείδη Μπαλτα, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη διασύνδεση κόμματος και κυβέρνησης, καθώς και η περαιτέρω αναβαθμιση του κύρους και της λειτουργίας του οργάνου. Αρχικά είχε προταθεί από τον Αλ. Τσιπρα και ο Νίκος Φιλης, όμως ο ίδιος ζήτησε να μην συμμετέχει στο όργανο εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεων του στο υπουργείο Παιδείας.

Επίσης στην Π.Γ. παραμένουν οι Ρανια Σβιγγου, Νάσος Ηλιόπουλος, Γιάννης Μπουρνούς, Πάνος Λάμπρου, ενώ στο όργανο δεν θα συνεχίσει ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, όπως ζήτησε ο ίδιος προκειμένου να υπάρξει ανανέωση της γραμματείας με νεώτερα στελέχη.

Μετά τη συμπλήρωση των μελών της, η Πολιτική Γραμματεία διαμορφώνεται ως εξής:

1)    Αλέξης Τσίπρας

2)    Παναγιώτης Ρήγας

3)    Χάρης Γολέμης

4)    Γιάννης Δραγασάκης

5)    Νάσος Ηλιόπουλος

6)    Πέτρος Καραγεώργος

7)    Αντώνης Κοτσακάς

8)    Πάνος Λάμπρου

9)    Αριστείδης Μπαλτάς

10)  Γιάννης Μπουρνούς

11)  Νίκος Παυλίδης

12)  Μανώλης Σαρρής

13)  Ράνια Σβίγκου

14)  Νίκος Σκορίνης

15)  Ευκλείδης Τσακαλώτος

16)  Μιχάλης Υδραίος

17)  Μαρίκα Φραγκάκη

 

Σχετικά Νέα