Κ. Δημογλίδου: Το Risk Tool είναι το νέο εργαλείο για την εκτίμηση της επικινδυνότητας στην ενδοοικογενειακή βία

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνστάντια Δημογλίδου, μιλώντας στην εκπομπή NEWSROOM του ΕΡΤNews, και στους δημοσιογράφους Στέλλα Παπαμιχαήλ και Γιώργο Σιαδήμα, αναφέρθηκε στις δράσεις που αναλαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ για την προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Όπως τόνισε, το βασικό μέλημα των αρχών είναι η άμεση απομάκρυνση του θύματος από τον κακοποιητή, διότι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ήταν ένα μόνιμο πρόβλημα το ότι το θύμα, μετά την καταγγελία, έπρεπε να επιστρέψει στην ίδια οικία μαζί με τον κακοποιητή».

Οι δράσεις της αστυνομίας σε επικίνδυνα περιστατικά

Σε πρόσφατο περιστατικό, η αστυνομία κατάφερε να προστατεύσει την οικογένεια ενός θύματος, απομακρύνοντάς την από την εστία κινδύνου. «Ευτυχώς πρόλαβαν και βγήκαν από την οικία, όταν ο άνθρωπος αυτός εισήλθε με οπλισμό», σημείωσε η κ. Δημογλίδου. Η οικογένεια βρίσκεται πλέον σε ασφαλές περιβάλλον, ενώ ο δράστης συνεχίζει να αναζητείται. Παράλληλα, γίνεται εκτίμηση κινδύνου σε κάθε περιστατικό, ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως η αποτροπή της επιστροφής του θύματος στον κακοποιητή.

Τα εργαλεία προστασίας που προσφέρει η ΕΛ.ΑΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η κ. Δημογλίδου αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία: «Το πρώτο δεκάμηνο του 2024, περισσότερες από 15.000 γυναίκες κατήγγειλαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την περσινή περίοδο». Ωστόσο, όπως τόνισε, «στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι γυναίκες αυτές κακοποιούνταν και στο παρελθόν και τώρα βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια».

" " " "

Μεταξύ των εργαλείων που χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ, περιλαμβάνεται το Panic Button, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί σε περισσότερες από 700 περιπτώσεις χωρίς να σημειωθεί κίνδυνος για τη ζωή των θυμάτων. Παράλληλα, η χρήση των forums συμβάλλει στην απομάκρυνση του θύματος από τον κακοποιητή, ενώ σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα προστασίας. Παράλληλα ένα νέο εργαλείο θα εγκατασταθεί στα Αστυνομικά το οποίο ονομάζεται risk tool και η κ. Δημογλίδου υπογράμμισε «Αναμένουμε και εμείς βέβαια νεότερες οδηγίες. Άλλωστε έχουμε ξανασυζητήσει για την εκτίμηση κινδύνου ουσιαστικά που κάνουν οι αστυνομικοί όταν ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας φτάνει σε κάποια αστυνομική υπηρεσία ή σε γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας. Θα πρέπει να αντιληφθούν το αν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του θύματος και να πράξουν ανάλογα. Θα είναι πολύ βοηθητικό βέβαια αν αυτό εξελιχθεί σε μια εφαρμογή. Δεν είναι κάτι ακόμα έτοιμο. Περιμένουμε και εμείς νεότερες ανακοινώσεις, πάντα σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο που χειριζόμαστε το συγκεκριμένο φαινόμενο που είναι το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και θεωρώ ότι στις επόμενες ημέρες θα έχουμε και περισσότερες πληροφορίες γι αυτό»

Μια θετική οπτική απέναντι στην αύξηση των καταγγελιών

Η αύξηση των καταγγελιών αντιμετωπίζεται θετικά, καθώς δείχνει ότι όλο και περισσότερα θύματα αποκτούν το θάρρος να αναζητήσουν βοήθεια. «Προσπαθούμε να βλέπουμε θετικά αυτή την αύξηση και όχι αρνητικά», υπογράμμισε η κ. Δημογλίδου, καταλήγοντας ότι η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να αναπτύσσει τεχνολογικά και πρακτικά μέσα για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Ενίσχυση μέτρων προστασίας και εκτίμηση κινδύνου

Η κ. Δημογλίδου επεσήμανε ότι η ΕΛ.ΑΣ λαμβάνει επιπλέον μέτρα όταν κρίνεται απαραίτητο, ιδίως σε περιστατικά που η επικινδυνότητα του δράστη είναι αυξημένη. Αναφερόμενη σε πρόσφατη περίπτωση, σημείωσε πως, αν και οι αρχές βρήκαν κυνηγετική καραμπίνα στην οικία του καταγγελλόμενου, δεν αποκλείεται ο δράστης να συνεχίζει να οπλοφορεί. Η αναζήτησή του συνεχίζεται παρά τη λήξη του αυτοφώρου, καθώς εκτιμάται ότι ενδέχεται να παραμείνει επικίνδυνος για τα μέλη της οικογένειάς του.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της εκτίμησης κινδύνου από τις αστυνομικές αρχές όταν ένα περιστατικό φτάνει στα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας. «Θα πρέπει να αντιληφθούν αν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του θύματος και να πράξουν ανάλογα», δήλωσε, σημειώνοντας πως εξετάζεται η δημιουργία μιας εφαρμογής που θα ενισχύσει την πρόληψη και την προστασία.

Η χρήση εφαρμογών για την προστασία θυμάτων

Η εκπρόσωπος Τύπου αναφέρθηκε, επίσης, σε εφαρμογές όπως το Viber που διευκολύνουν την επικοινωνία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας με τις αρχές. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.000 άνδρες και 5.000 γυναίκες έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής, σε ολόκληρη τη χώρα. «Καταλαβαίνετε πόσο βοηθητικό είναι αυτό και για την Ελληνική Αστυνομία και για τα θύματα», σημείωσε.

Οδική ασφάλεια: Παραβάσεις και νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της συμπεριφοράς

Η κ. Δημογλίδου αναφέρθηκε, τέλος, στην οδική ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι οι παραβάσεις του ΚΟΚ έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με την περσινή χρονιά. Οι κάμερες παρακολούθησης, που αναμένεται να λειτουργούν πιο άμεσα, ίσως λειτουργήσουν αποτρεπτικά. «Μήπως τελικά δείξουμε λίγο καλύτερη συμπεριφορά εμείς οι οδηγοί», σχολίασε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τήρησης κανόνων όπως η απαγόρευση χρήσης της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης.

Η εκπρόσωπος Τύπου κατέληξε τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τόσο στους δρόμους όσο και στις οικογένειες, παραμένουν σταθερά προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα