Κ. Χατζηδάκης: Τα πέντε μεγάλα ενεργειακά έργα της Ελλάδας

Για πέντε μεγάλα διακρατικά ενεργειακά έργα -αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB, διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, FSRU Αλεξανδρούπολης και αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας- έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έθεσε ως στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή των Βαλκανίων, με την ταυτόχρονη προώθηση της διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών.

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε το «παρών» σε συνάντηση που διοργάνωση η πρεσβεία των ΗΠΑ στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι ο Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχει ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις σε μια σειρά τομέων. Επικαλέστηκε δε, τον κλάδο της ενέργειας, παραπέμποντας στη «μεγάλη αύξηση των εξαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα» καθώς και στην «παρουσία αμερικανικών επενδύσεων στον κλάδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)».

Αναφέρθηκε επίσης, στον ρόλο των ΗΠΑ στις πρωτοβουλίες ενεργειακής συνεργασίας που αναπτύσσονται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπως το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) και το EastMedGasForum, το οποίο στις 22 Σεπτεμβρίου κατέστη διεθνής οργανισμός.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης ανέλυσε την πρόοδο των έργων που αναβαθμίζουν την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια:

– Ο Διαδριατικός αγωγός TAP αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία μέσα στους επόμενους μήνες και ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB έως το τέλος του 2021.

– Η τελική επενδυτική απόφαση για το FSRU (σ.σ. πλωτός τερματικός σταθμός LNG) της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να ληφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021, με την εμπορική λειτουργία του Σταθμού να τοποθετείται δυο χρόνια αργότερα, Ήδη έμποροι φυσικού αερίου από πολλές χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία) έχουν υπογράψει μακροχρόνια συμβόλαια για απορρόφηση σημαντικών ποσοτήτων LNG με τον φορέα υλοποίησης του FSRU.

Ειδική μνεία έκανε, τέλος, και στα δυο ενεργειακά έργα που μπορούν να φέρουν πιο κοντά την Ελλάδα με τη Βόρειο Μακεδονία:

– Τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου και την αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου, ο οποίος θα μπορούσε να καταστήσει την Βόρειο Μακεδονία κέντρο διανομής καυσίμων υψηλής ποιότητας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα