Κ. Χατζηδάκης: Δεν καταργείται το 8ωρο, επιβεβαιώνεται

«Δεν ισχύει ούτε ότι καταργείται το 8ωρο ούτε ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με ρεπό. Στον πυρήνα του νομοσχεδίου επαναβεβαιώνεται το 8ωρο», διευκρινίζει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Δεν συμψηφίζονται οι υπερωρίες με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αυξάνονται οι υπερωρίες και κατοχυρώνονται με την ψηφιακή κάρτα εργασίας», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το εργατικό νομοσχέδιο.

Διεύρυνση γονικών αδειών

Ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο με φιλεργατικές ρυθμίσεις που δίνει περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες στον εργαζόμενο. «Το νομοσχέδιο διευρύνει τις γονικές άδειες και για πρώτη φορά δίνει επιδοτούμενη άδεια από τον ΟΑΕΔ και στον πατέρα και στη μητέρα. Επίσης δίνει άδεια πατρότητας 14 μέρες όταν γεννιέται κάθε παιδί. Για πρώτη φορά προφυλάσσει από απόλυση όχι μόνο τη μητέρα, αλλά και τον πατέρα για έξι μήνες μετά τη γέννηση κάθε παιδιού. Φέρνει ρύθμιση για τα παιδιά που δουλεύουν στα κούριερ και τα ντελίβερι για τα θέματα που αφορούν στην υγεία, την ασφάλεια και τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ρύθμιση τηλεργασίας

Πρόσθεσε δε ότι ρυθμίζει τα θέματα της τηλεργασίας με τρόπο θαρραλέο. «Είμαστε η τρίτη χώρα στην Ευρώπη μετά τη Γαλλία και την Ιταλία που ρυθμίζουμε το δικαίωμα της αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα του εργαζόμενου να μην τον ενοχλεί ο εργοδότης του πέραν του ωραρίου του με μηνύματα και e-mails. Έχει μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. Εξισώνει την αποζημίωση απόλυσης των εργατοτεχνιτών προς τα πάνω. Όλα αυτά, μαζί με την ψηφιακή κάρτα και την επιθεώρηση εργασίας, η οποία γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή, είναι αυτονότητα φιλεργατικές ρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Απαντώντας στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και κάνουν λόγο για κατάργηση του 8ωρου, ο Κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι «σημαία της κριτικής έχει γίνει το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Δεν ισχύει ούτε ότι καταργείται το 8ωρο ούτε ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με ρεπό. Στον πυρήνα του νομοσχεδίου επαναβεβαιώνεται το 8ωρο. Προβλέπει 40 ώρες εβδομαδιαίως που είναι το 5ημερο. Το 8ωρο ισχύει. Στην περίμετρο του 8ωρου σε όλη την κυβέρνηση υπάρχουν δύο μέτρα: Το ένα είναι υπερωρίες και το άλλο η διευθέτηση του χρόνου εργασίας».

Για τα περί πληρωμής με ρεπό

Όπως εξήγησε, οι υπερωρίες ισχύουν εδώ και δεκαετίες και όποιος δουλεύει πάνω από 8ωρο παίρνει στην πρώτη ώρα υπερεργασία 20% και για παραπάνω ώρες παίρνει 40% επιπλέον. «Για τις υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι τον χρόνο για τις βιομηχανίες και 120 ώρες για τις υπηρεσίες πηγαίνουμε στις 150 ώρες τον χρόνο. Πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί υπό προϋποθέσεις και τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες παραγγελίες σε κάποια περίοδο του χρόνου και άρα χρειάζεται πεπειραμένους εργαζομένους να δουλέψουν για κάποιο χρονικό διάστημα παραπάνω, αλλά εξυπηρετεί και τους εργαζομένους, οι οποίοι κουράζονται περισσότερο, δουλεύουν περισσότερο πέραν του προβλεπόμενου, αλλά βάζουν και περισσότερα λεφτά στην τσέπη τους. Άρα, δεν πληρώνονται με ρεπό οι υπερωρίες, πληρώνονται με παραπάνω λεφτά», επισήμανε.

Συμπλήρωσε δε ότι μέχρι τώρα αν δούλευες πάνω από τα όρια, παράνομα δηλαδή, πληρωνόσουν με βάση το ισχύον δίκαιο 80% παραπάνω. «Εμείς πηγαίνουμε την αμοιβή από το 80% στο 120%», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στον συμψηφισμό των υπερωριών, δήλωσε ότι ελέγχονται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας που είναι μια επανάσταση και για την τήρηση του 8ωρου. «Οι υπερωρίες θα φαίνονται και θα μπορούν να πληρωθούν. Είναι αίτημα της ΓΣΕΕ. Θα το προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον Κυριάκο Πιερρακάκη», σημείωσε.

Σχετικά με τη διευθέτηση, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ισχύει εδώ και 30 χρόνια στην Ελλάδα και εφαρμόζεται στον ΟΤΕ, την Alpha Bank, τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Προστασία από απολύσεις

Όσον αφορά στις απολύσεις, είπε ότι υπάρχει μακρύς κατάλογος προστασίας από απολύσεις, ο οποίος επεκτείνεται με έξι ακόμα περιπτώσεις, ενώ εντάσσεται και η ενάσκηση δικαιώματος.

«Η συζήτηση γίνεται για δύο περιπτώσεις:

1. Όταν υπάρχει ένταση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου
2. Όταν η επιχείρηση έχει οικονομικά προβλήματα, είναι σε αναδιάρθρωση.
Τους δίνουμε ευκαιρία να τα ξαναβρούν. Αν δε τα βρουν όπως συμβαίνει στη Γαλλία και την Ιταλία προβλέπουμε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται με αποζημίωση τριπλάσια σε σχέση με την κανονική», υπογράμμισε.

Οι αμοιβές για εργασία τις Κυριακές

Για την εργασία της Κυριακές, ο Κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι στην Ελλάδα που είναι κλειστοί, όπως τα logistics ή οι φαρμακοβιομηχανίες.

«Οι εργαζόμενοι θα παίρνουν 75% παραπάνω χρήματα από ό,τι μια κανονική μέρα. Υπάρχουν ανώτατα όρια στις υπερωρίες. Δεν αλλάζουν οι κανόνες. Απλώς εκεί που υπήρχαν κάποιοι κλάδοι που λειτουργούσαν Κυριακή, προστίθενται και άλλοι κλάδοι που είναι ανοιχτοί σε ανταγωνίστριες χώρες», κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα