

Η φιλοσοφία του υπό επεξεργασία “εργασιακού νομοσχεδίου”, η πορεία της αγοράς εργασίας στην μετά-κορωνοϊό εποχή, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ και η μεταρρύθμιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), με την οποία άνοιξε ο κύκλος των επαφών του υπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους και επαγγελματικούς-επιστημονικούς φορείς.
“Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους αποτελεί θεσμική μας υποχρέωση και επιδιώκουμε να έχουμε θεσμική επαφή με την ΓΣΕΕ”, σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κ. Χατζηδάκης. “Πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα. Όπως όμως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν και επιχειρήσεις με τους εργαζομένους στα κεραμίδια”, υπογράμμισε, δίνοντας το στίγμα ότι θα επιδιώξει συγκλίσεις, έχοντας ως πυξίδα τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, την ενωσιακή νομοθεσία και τις συστάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).
“Ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή πάνε χέρι-χέρι”, τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η προσέλκυση των επενδύσεων πρέπει να συνδυαστεί με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας χωρίς εκπτώσεις. Αυτό το πνεύμα θα διαπνέει και το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο “θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας αγοράς εργασίας, που εξελίσσεται σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο”. Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε ως ζητούμενα τον εκσυγχρονισμό του Σώματος Επιθεώρησης και Εργασίας (ΣΕΠΕ), αλλά και την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των συνδικαλιστικών οργανώσεων. “Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν”, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στην ΓΣΕΕ, δηλώνοντας βέβαιος ότι “το νομοσχέδιο θα καταγραφεί ως θετική μεταρρύθμιση για τον χώρο της εργασίας συνολικά”.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας, τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια τους επόμενους μήνες ώστε η μετάβαση στην “εργασιακή κανονικότητα” (μετά την σταδιακή άρση των προστατευτικών μέτρων όπως οι αναστολές συμβάσεων) να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή θα διαδραματίσουν και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, με τον Κ. Χατζηδάκη να αναδεικνύει ως προτεραιότητα την βέλτιστη αξιοποίησή τους για δράσεις κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων, ώστε να “πιάσουν τόπο” . Κάλεσε μάλιστα την ΓΣΕΕ να προσφέρει τις γνώσεις της στην προσπάθεια αυτή, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία του Ινστιτούτου Εργασίας. Συζητήθηκε τέλος και το θέμα των επικουρικών συντάξεων, για το οποίο συμφωνήθηκε να γίνει ειδική συνάντηση μεταξύ του αρμόδιου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου και των κοινωνικών εταίρων στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου –πέραν των κ.κ. Χατζηδάκη και Τσακλόγλου- η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου. Από πλευράς ΓΣΕΕ συμμετείχαν ο Πρόεδρος Γιάννης Παναγόπουλος, ο αναπληρωτής Πρόεδρος Ευθύμιος Θεοχάρης, ο Γενικός Γραμματέας Νικόλαος Κιουτσούκης και οι κ.κ. Ευάγγελος Μουτάφης, Θάνος Βασιλόπουλος, Νικόλαος Κωστόπουλος και Δημήτριος Καραγεωργόπουλος.
Σχετικά Νέα
Δ. Κουτσούμπας: Στηρίζουμε τη δίκαιη διεκδίκηση για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων
«106 χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.
Π. Μαρινάκης: Εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας
Στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ομιλία του Κυριάκου.
Ν. Δένδιας για τη Γενοκτονία των Ποντίων: Ύψιστο εθνικό μας χρέος η προάσπιση της ιστορικής αλήθειας
Στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μέσα από ανάρτησή.
Σ. Φάμελλος: Η 19η Μαΐου μας φέρνει αντιμέτωπους με το οδυνηρό τραύμα της Γενοκτονίας των Ποντίων
“Η 19η Μαΐου μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα οδυνηρό και ανεξίτηλο συλλογικό τραύμα: τη.