

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη για τις εταιρικές χορηγίες στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Την 1η Ιουλίου η Φινλανδία ανέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Ρουμανία. Η εξάμηνη προεδρία της Ρουμανίας έχαιρε της εταιρικής χορηγίας τηςMaclaren, της Renault και της Coca-Cola. Της προεδρίας της Φινλανδίας, μέγας χορηγός είναι η BMW.
Κανείς δεν εκπλήσσεται που μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντά τους στο επίπεδο του καθορισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτό που μας ανησυχεί είναι πως το θεσμικό πλαίσιο, όχι μόνο τους το επιτρέπει, αλλάενθαρρύνει την αδιαφάνεια στις συναλλαγές αυτές.
Παρά τις σχετικές ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ρουμανική αντιπροσωπεία δεν απάντησε ποτέ για το μέγεθος και τα ανταλλάγματα της χορηγίας της Coca Cola, όπως και για το κατά πόσο η μεγάλη πολυεθνική επηρέασε την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τους τελευταίους 6 μήνες.
97 Ευρωβουλευτές, με επιστολή τους στον Φινλανδό πρωθυπουργό, τον Απρίλη, ζήτησαν να μην αποδεχθεί η Φινλανδία εταιρικές χορηγίες για τη θητεία της. Όμως δεν εισακούστηκαν. Οι εταιρικές χορηγίες έχουν αναχθεί σε defacto θεσμικό συστατικό του ευρωπαϊκού apparatus. Το σενάριο που ο ρόλος τους θα αναγνωριστεί επίσημα, μπορεί να φαντάζει δυστοπικό, όμως δεν απέχει όσο θα θέλαμε.
Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι δυνάμεις του κεφαλαίου, ήδη ορίζουν υπέρμετρα τις ζωές μας. Πρέπει όλοι να βάλουμε τα όριά μας, πριν το defacto γίνει dejure.
Σχετικά Νέα
Κωνσταντοπούλου: Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια κάποιοι θέλησαν να βάλουν την Ελλάδα στον γύψο προφασιζόμενοι ότι “σώζουν τη χώρα”
“Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια κάποιοι θέλησαν να βάλουν την Ελλάδα στον γύψο..
Ζαχαράκη: Ο Πάπας αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του πλησίον ακολουθώντας την ευαγγελική διδαχή «αγαπάτε αλλήλους»
Ανάρτηση για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου έκανε η Σοφία Ζαχαράκη, στον προσωπικό λογαριασμό.
Ανδρουλάκης: Να επεκταθεί στους μάχιμους πυροσβέστες το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
Το πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Σταυρό του νομού Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,.
Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: Πνευματικός ηγέτης που επέλεξε να γίνει η φωνή των φτωχών και των κατατρεγμένων
Τη θλίψη του για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω.