JP Morgan: «Βλέπει» ευάλωτη ανάκαψη των ελληνικών τραπεζών

Αντιμέτωπες με μια δύσκολη πορεία προς την ανάκαμψη είναι οι ελληνικές τράπεζες, όπως σημειώνει σε έκθεσή της η JP Morgan. Ο οίκος «βλέπει» την οικονομική ανάκαμψη, η οποία, ωστόσο, είναι σε πρώιμο στάδιο για αυτό και ευάλωτη. Για τα κόκκινα δάνεια προτείνει μια συστημική προσέγγιση και εκτιμά ότι οι δείκτες θα υποχωρήσουν στο 12% έως το 2022.
Ειδικότερα, ο οίκος εκτιμά ότι Εθνική και Eurobank θα ενισχύσουν την απόδοση έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) σε επίπεδα 7 – 10% ως το 2022. Για την Τράπεζα Πειραιώς τα στοιχεία δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά, αφού έχει, σύμφωνα με την JP Morgan, την πιο αδύναμη κεφαλαιακή δομή με αποτέλεσμα να ελλοχεύει το ρίσκο ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αραίωση (dilution) στους υφιστάμενους μετόχους, επισκιάζοντας το κατά τα άλλα εντυπωσιακό λειτουργικό της turnaround.

Ο οίκος αξιολογεί με σύσταση overweight την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank με τιμές – στόχους στα 3,9 ευρώ για την πρώτη και στα 1,3 ευρώ για τη δεύτερη. Για την Alpha Bank θέτει σύσταση neutral με τιμή-στόχο στο 1,5 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς ο στόχος διαμορφώνεται στα 2,4 ευρώ με σύσταση underweight.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι δείκτες των NPEs θα υποχωρήσουν πάνω από 30 ποσοστιαίες μονάδες στο 12% έως το 2022, λόγω του σχεδιασμού των τραπεζών και της βελτίωσης του λειτουργικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, σημειώνει ότι η ομαλοποίηση στο κόστος ρίσκου είναι η βασική πηγή αξίας, με τις προβλέψεις να μειώνονται για τη Eurobank και την Εθνική, εκτιμάται ότι το 2022 θα διαθέτουν μονοψήφιους δείκτες NPEs.

Όσον αφορά τα κέρδη των τραπεζών, η JP Morgan υπογραμμίζει ότι η κεφαλαιοποίηση προσφέρει «μαξιλάρια» για μείωση των NPEs κατά 63 δισ. ευρώ έως το 2022. Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα τη χρονιά εκείνη αν και ο αμερικανικός οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στην Πειραιώς το μεγαλύτερο ποσοστό της κερδοφορίας να απορροφηθεί από τον σχηματισμό προβλέψεων και τα κουπόνια για τα CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ. Για το λόγο αυτό διατηρεί και σύσταση «underweight».

Βραχυπρόθεσμα τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) παραμένουν πρόκληση για τον κλάδο. Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων θα παραμείνει για περισσότερο και συνεπώς η μείωση συνεισφοράς από τα NPEs των κόκκινων δανείων σημαίνει ότι τα NII θα ταλανίζουν τον κλάδο ως το 2021, πριν ανακάμψουν το 2022.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα