Καμπανάκι για κίνδυνο ύφεσης των ΗΠΑ αλλά και ολόκληρου του πλανήτη το 2025 λόγω των σαρωτικών αμοιβαίων δασμών του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έκρουσε μέσω του ενημερωτικού σημειώματος η J.P. Morgan.
Ο κίνδυνος αυτός αυξήθηκε φέτος στο 60% από 40% που ήταν αρχικά, συμπλήρωσε η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα. Επίσης η τράπεζα διαφωνεί με τα όσα υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος πως οι δασμοί θα βοηθήσουν την αμερικανική οικονομία να λάμψει πάλι.
«Η αποδιοργανωτική πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για ολόκληρο το έτος», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της J.P. Morgan, με επικεφαλής τον Μπρους Κάσμαν. Η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ έχει γίνει λιγότερο φιλική ως προς τις επιχειρήσεις από ό,τι αναμενόταν, συμπλήρωσε.
Μάλιστα η αμερικανική τράπεζα θεωρεί τους δασμούς ως το μεγαλύτερο φορολογικό χαράτσι από το 1968 για τα νοικοκυριά της Αμερικής και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
«Το αποτέλεσμα αυτής της αύξησης φόρων ενδέχεται να μεγεθυνθεί λόγω των αντιποίνων, της διολίσθησης του επιχειρηματικού κλίματος στις ΗΠΑ και των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες», τόνισε ο Κάσμαν. Οικονομολόγος της JP Morgan τόνισε πως οι δασμοί αυτοί είναι ένα «ουσιαστικό μακροοικονομικό σοκ».
Η σημασία των δασμών για τις αγορές
Για τις ΗΠΑ η αλλαγή πολιτικής αναφορικά με τους δασμούς αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους για την ανάπτυξη της οικονομίας, αναφέρει η JP Morgan.
Μάλιστα σύμφωνα με εκτίμηση της Fed, η αύξηση των δασμών κατά 25% θα μείωνε τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ έως και 2,5% και θα αύξανε τον πληθωρισμό έως και 1,5% τα επόμενα 2 με 3 χρόνια.
Ωστόσο οι εκτιμήσεις είναι ανακριβείς επειδή δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο αλλά ουσιαστικά οι δασμοί είναι ένας φόρος που αυξάνουν το κόστος επιχειρηματικής δραστηριότητας ενώ μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών
Εάν ληφθεί υπόψη πως οι εισαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ είναι στα 3,3 τρισ. δολάρια, τότε η σωρευτική αύξηση των δασμών θα μπορούσε να θεωρηθεί φέτος ως αύξηση των φόρων στις ΗΠΑ κατά σχεδόν 660 δισ. δολάρια ή 2,2% του ΑΕΠ.
Ωστόσο ακόμη υπάρχουν αβεβαιότητες για το πώς θα εφαρμοστούν οι δασμοί αλλά και το ποια θα είναι η διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Σε κάθε περίπτωση η πλήρης εφαρμογή αυτών των πολιτικών θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό μακροοικονομικό σοκ.
Εάν συνεχιστούν οι πολιτικές αυτές, τότε η αμερικανική και η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσαν να οδηγηθούν φέτος σε ύφεση.
Ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό είναι πολύ λιγότερο σαφής.
Μπορεί οι περισσότερες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για στασιμοπληθωριστικό αντίκτυπο, ωστόσο οι προηγούμενοι εμπορικοί πόλεμοι (ή οι αυξήσεις φόρων στα καταναλωτικά αγαθά) ήταν κατά μέσο όρο αποπληθωριστικοί. Το κόστος ορισμένων αγαθών ενδέχεται να αυξηθεί (και μάλιστα αυτό είναι το νόημα των δασμών).
Τα κρίσιμα ερωτήματα
Σύμφωνα με την τράπεζα, δύο βασικά ερωτήματα προκύπτουν για τους δασμούς. Αναλυτικά:
Τα βασικά ερωτήματα είναι πόσο καιρό θα παραμείνουν σε ισχύ οι δασμοί και πώς οι χώρες θα διαπραγματευτούν ή θα προβούν σε αντίποινα.
- Πρώτο ερώτημα: η διάρκεια των δασμών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο θα πληγεί η οικονομία αλλά και το εάν η αγορά είναι διατεθειμένη να υπομείνει την κυβέρνηση ΤραμπΔυστυχώς οι επενδυτές δεν μπορούν να λάβουν μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
- Δεύτερο ερώτημα: το πόσο οι δασμοί μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, έχουμε επανειλημμένα αντιταχθεί στην άποψη ότι οι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ αποτελούν καθαρά διαπραγματευτικό εργαλείο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επανασχεδιάσει την εμπορική σχέση των ΗΠΑ με τον κόσμο.
Οι δασμοί που έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τις εισαγωγές και να διασφαλίσουν ότι οι ΗΠΑ θα διατηρούν την εγχώρια παραγωγή βασικών προϊόντων ενδέχεται να ισχύσουν. Ο καθολικός δασμός στοχεύει στο να υπάρξουν νέα έσοδα . Παρόλο που η νομιμότητά τους θα αμφισβητηθεί ενδέχεται αυτοί να μπορούσαν να παραμείνουν.