Ήττα της Κίνας στον ΠΟΕ – Δεν πληροί τα κριτήρια για οικονομία της αγοράς

Σημαντική νίκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ αποτελεί απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που κρίνει ότι η Κίνα δεν αποτελεί ακόμη μια οικονομία της αγοράς. Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, η Κίνα δεν πληρούσε το 2016 τα κριτήρια για να χαρακτηρισθεί ως οικονομία της αγοράς, όπως ισχυριζόταν το ίδιο το Πεκίνο, οι ισχυρισμοί του οποίου δεν φαίνεται να έχουν γίνει δεκτοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπως επισημαίνει το Bloomberg σε δημοσίευμά του.

Η προσωρινή απόφαση του ΠΟΕ αφήνει στις χώρες μεγαλύτερα περιθώρια να επιβάλουν δασμούς σε χαμηλού κόστους κινεζικά προϊόντα, όπως ανέφεραν στο Bloomberg δύο πηγές, που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η Κίνα θα μπορούσε να προχωρήσει σε συμβιβασμό προτού κοινοποιηθεί η απόφαση του ΠΟΕ.

Η απόφαση έχει σημαντικό αντίκτυπο για την Κίνα, που υποστήριζε ότι ειδικά μετά την ένταξή της στον ΠΟΕ, το 2001, θα πρέπει να θεωρείται οικονομία της αγοράς, ένας χαρακτηρισμός που μειώνει τη δυνατότητα των εμπορικών εταίρων να δασμολογήσουν αγαθά που πωλούνται κάτω του κόστους μέσω ντάμπιγκ.

«Είναι σαφές ότι η Κίνα δεν έχει ολοκληρώσει αυτή τη μετάβαση», ανέφεραν οι ΗΠΑ σε έγγραφ που κατέθεσαν τον Νοέμβριο του 2017 στο πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης. «Εάν η Κίνα επιθυμεί για τις τιμές ή κόστη των παραγωγών ή εξαγωγέων της να χρησιμοποιούνται σε συγκρίσεις αντι-ντάμπιγκ, τότε θα πρέπει να ολοκληρώσει την οικονομική της μετάβαση, διασφαλίζοντας συνθήκες οικονομίας της αγοράς».

Σχετικά Νέα